Ti­mo Fu­ru­holm: Or­po-Pur­ran hal­li­tus on va­lin­nut ää­rim­mäi­sen jul­man tien

Eduskunnassa keskusteltiin tänään ensi vuoden budjetista. Kansanedustaja Timo Furuholmin mukaan hallituksen hyökkäys yhteiskunnan heikoimpia kohtaan on ilmeinen. Hallituksen politiikalla on negatiivisia vaikutuksia erityisesti pienituloisiin, julkisia palveluita paljon käyttäviin, nuoriin aikuisiin, osatyökykyisiin ja heikoimmin työllistyviin työttömiin.

– Orpo-Purran hallitus on valinnut äärimmäisen julman tien, jonka tarkoitus on romuttaa ennennäkemättömällä tavalla hyvinvointivaltiotamme – ei pelastaa sitä. Tällainen eriarvoisuuden tietoinen kasvattaminen luo yhteiskuntaamme uhkia ja vahvistaa jo olemassa olevia, näiden toimien seurauksia arvon hallitus ei tunnu lainkaan ymmärtävän, Furuholm sanoo.

Furuholmin mukaan valittu leikkauspolitiikka ei tule yksin, vaan lisää yhteiskunnan polarisaatiota, vähentää monien mahdollisuuksia, heikentää luottamusta ja rapistaa tulevaisuudenuskoa. Tällä on sekä taloudellisia että sosiaalisia vaikutuksia.

Arvovalinta tuntuu olevan se, että köyhä ja sairas olkoot entistä kipeämpi, kunhan rahaa voidaan vain sysätä kelakorvauksien kautta yksityisten terveysjättien taskuihin.

– Sen sijaan, että hallitus haluaisi ennaltaehkäistä yhteiskunnan monenlaisia haasteita, se luo niitä lisää, Furuholm painottaa.

Furuholmin mukaan Orpo-Purra hallitus heikentää ihmisten mahdollisuuksia päästä sosiaali- ja terveyspalveluiden pariin.

– Tämän säästötoimen seurauksena paisuvat jonot palveluihin ja lopulta myös yhteiskunnan menot sekä eriarvoisuus. Arvovalinta tuntuu olevan se, että köyhä ja sairas olkoot entistä kipeämpi, kunhan rahaa voidaan vain sysätä kelakorvauksien kautta yksityisten terveysjättien taskuihin. Tämä on hölmöläisen ideologiaa, hölmöläisen säästäväisyyttä, Furuholm sanoo.

Furuholmin mukaan puheet koulutuksen kunnian palautuksesta eivät kanna, jos koko koulutusputkesta ei huolehdita.

– ”Koulutus on erityissuojelussa”, sanoi pääministeri Orpo ennen vaaleja. Sittemmin on leikattu aikuiskoulutustukea ja opiskelijoiden toimeentuloa.  Jatkoa seuraa, kun ammatilliseen koulutukseen kohdistetaan leikkauksia ja opiskelijoiden kuritus jatkuu. Osaamis- ja työvoimavaje sekä koulutustason nosto ovat hienoja sanoja, mutta kyllä niille jotain pitäisi myös tehdäkin, Furuholm sanoo.

Huolestuttavaa on Furuholmin mukaan myös se, että samaan aikaan kun yhteiskunnan liikkumattomuus kasvaa, hallitus leikkaa liikuntapaikkarakentamisesta sekä kävelystä- ja pyöräilystä.

– Myös nuorten pahoinvointi huolestuttaa, mutta hallitus leikkaa myös nuorisotyöstä ja lastensuojelusta. Suomalainen kulttuuri puolestaan on tärkeää hallitukselle vain juhlapuheissa, mutta muuten se on aina liipaisimella.