Kor­kea­kou­lu­jen ruo­kai­lusuo­si­tuk­sia uu­dis­tet­ta­va

Korkeakoulujen ruokailusuosituksissa ei huomioida ruoan ilmastovaikutuksia. Vasemmistoliiton kansanedustaja Mai Kivelä jätti tänään kirjallisen kysymyksen siitä, aikooko hallitus edistää kestävää ruokakulttuuria korkeakouluopiskelijoiden ateriatuen kautta.

– Ruokajärjestelmällä on merkittävät vaikutukset ilmastonmuutokseen. Osana ilmastonmuutoksen kunnianhimoista torjuntaa valtion on tuettava muutosta kohti kestävää ruoantuotantoa ja -kulutusta, Kivelä sanoo.

Valtio tukee yliopisto- ja ammattikorkeakouluopiskelijoiden ruokailua Kelan maksaman ateriatuen muodossa.

– Opiskelijoiden joukkoruokailu on tärkeä osa opiskelijoiden arkea ja sillä on merkittävä vaikutus opiskelijoiden ruokatottumusten muodostumiseen laajemminkin, Kivelä sanoo.

Samalla olisi syytä myös tarkistaa ateriatuen tasoa.

Valtioneuvoston asetus määrittelee opiskelija-aterian yleiset vaatimukset ja Kelan korkeakouluopiskelijoiden ruokailusuositus tarkentaa miten ateriatuen kriteerit täyttyvät aterioiden suunnittelussa ja toteutuksessa. Käytännössä ateriatuen saaminen edellyttää Kelan suositusten noudattamista.

– Ateriatuen ehdoissa ei kuitenkaan velvoiteta tuen saajia vastuullisuuden noudattamiseen, eikä ilmastonäkökulmien huomioimiseen. Päinvastoin, Kelan suositusten mukaan lehmänmaidon tai piimän tulee olla osa jokaista ateriaa.

Kivelän jättämässä kirjallisessa kysymyksessä hän kysyy hallitukselta, aikooko se päivittää ateriatuen ehtoja ja korkeakoulujen ruokailusuosituksia niin, että niissä huomioidaan ruokailun ilmastovaikutukset.

– Samalla olisi syytä myös tarkistaa ateriatuen tasoa, sillä sitä ei ole korotettu vuoden 2012 jälkeen. Ateriatuen noston kautta voitaisiin lisätä velvoittavuutta kestävien ruokavalintojen edistämiseen, Kivelä sanoo.