Ko­ro­na kon­kre­ti­soi tai­te­li­joi­den toi­meen­tu­lon epä­var­muu­den

Taide- ja kulttuurikenttä on yksi koronaviruksen aiheuttaman kriisin pahimmista kärsijöistä. Nyt koko kevään työt ja sen mukana toimeentulo ovat voineet lähteä kirjaimellisesti yhdessä yössä. Tällä viikolla julkaistu Taiteen ja kulttuurin barometri antaa kattavan kuvan taiteilijoiden toimeentulon pirstaleisuudesta, eläkekertymän pienuudesta, palkattoman työn yleisyydestä ja tippumisesta väliinputoajaksi sosiaaliturvan viidakossa. Nyt päällä oleva valtava kriisi pahentaa tilannetta entisestään.

– Kyseessä on monesti ihmiset, joiden toimeentulo on ollut hyvin epävarmaa jo ennen kriisiä. Tilanne, jossa suuri osa toimeentulosta on tullut jostain muusta kuin taiteellisesta työstä on tuttua. Jotta taidetta on pystynyt tekemään, rahoitus on tullut työskentelemällä esimerkiksi ravintola-alalla ja muilla aloilla, jotka ovat myös nyt kriisiytyneet, kansanedustaja ja sivistysvaliokunnan jäsen Veronika Honkasalo sanoo.

On hyvä, että hallitus on lähtenyt rivakasti tekemään toimia, jotka helpottavat myös taide- ja kulttuurikentän toimijoita. Esimerkiksi freelancereiden ja itsensä työllistäjien tuominen työttömyysturvan piiriin on konkreettinen ja merkittävä parannus.

Taiteilijoiden toimeentulon turvaaminen vaatii rakenteellisia uudistuksia pienten, yksittäisten parannusten sijasta. Taitelijat joutuvat ottamaan liian suuria taloudellisia riskejä ja ilman näitä riskejä taidetta ei tässä maassa olisi.

– Kenttä kaipaa kuitenkin nyt pikaisesti konkretiaa siitä, kuinka työttömyysturva freelancereille ja itsensä työllistäjille hoituu.

Koronan aiheuttama kriisi on tuonut kaikille kipeän selväksi sen, mistä alalla on puhuttu jo pitkään. Taiteilijoiden toimeentulon turvaaminen vaatii rakenteellisia uudistuksia pienten, yksittäisten parannusten sijasta. Taitelijat joutuvat ottamaan liian suuria taloudellisia riskejä ja ilman näitä riskejä taidetta ei tässä maassa olisi.

– Ansioturvan ja perusturvan sudenkuopat ovat alalla arkipäivää myös normaalioloissa. Kun akuutista kriisistä selvitään, on tärkeää, että taitelijoiden toimeentulon parantamiseksi saadaan myös konkreettisia ja pysyviä toimia. Taitelijat on saatava mukaan sosiaaliturvan uudistamisen ytimeen. Lisäksi on esimerkiksi ohjeistettava TE-keskuksia, jotta yrittäjäksi ei tulkita vaihtelevin ja mielivaltaisilta tuntuvin kriteerein sekä varmistettava, että taiteellisesta työstä saa aina rahallisen ja oikeidenmukaisen korvauksen. Perustulo olisi myös taitelijoiden toimeentulon kannalta oleellista.