Li An­ders­so­nin 5 + 1 vink­kiä kun­ta­vaa­lieh­dok­kuut­ta har­kit­se­val­le

Kuka tahansa voi lähteä ehdolle kuntavaaleissa, ja toimivan yhteiskunnan edellytys on, että päätöksentekijöinä on monipuolinen joukko ihmisiä. Juuri sinua siis tarvitaan! Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson vinkkaa, mitä ottaa huomioon, kun haluat lähteä ehdolle kuntavaaleihin.

Klikkaa tästä ja ilmoittaudu ehdokkaaksi!

• Usko itseesi – sinulla on mahdollisuuksia! Minulta kysytään usein, onko nuorella tai ensikertalaisella mahdollisuutta päästä läpi vaaleissa. Vastaus on kyllä. Kuka tahansa voi tulla valituksi vaaleissa, sen päättävät äänestäjät. Esimerkkejä nuorista ja ensimmäistä kertaa ehdolla olleista läpimenijöistä on niin eduskunta- kuin kuntavaaleistakin. Kun olin itse ensimmäisen kerran ehdolla kuntavaaleissa, pääsin neljänneksi varavaltuutetuksi. Vaikka en mennyt kerralla läpi kaupunginvaltuustoon, sain paikan Turun kaupungin kulttuurilautakunnasta, joka oli minulle silloin unelmien täyttymys. Edustin siellä neljä vuotta vasemmistoliittoa ja sain perehtyä kirjastoihin, museoihin ja vapaan kentän kulttuuripalveluihin. Se oli valtavan mielekäs tapa aloittaa kuntapoliittinen vaikuttamistyö. Seuraavissa kuntavaaleissa olin kerännyt tärkeää kokemusta – ja nousin varsinaiseksi valtuutetuksi.

• Tee päätös – ja ryhdy suunnittelemaan kampanjaa! Päätös ehdokkaaksi lähtemisestä kannattaa tehdä mieluummin nopeasti kuin hitaasti, koska silloin kampanjan ja vaaliteemojen suunnitteluun jää hyvin aikaa. Jos haluat päästä läpi valtuustoon tai saada paikan lautakunnasta, kannattaa kampanjan rakentaminen aloittaa heti sen jälkeen, kun olet päättänyt lähteä ehdolle. Itse ryhdyn yleensä kesän aikana keräämään itselleni tukiryhmää ja alan pohtia kampanjan rakentamista. Vaalikampanjointi vie aikaa juuri niin paljon kuin siihen olet valmis käyttämään. Jos haluat panostaa kampanjaan, varaa siihen kunnolla aikaa. Jos sinulla ei ole käytettävissäsi paljon aikaa kampanjointiin, mieti, mitä ainakin haluat tehdä ja priorisoi se. Kun olet tehnyt päätöksen ehdolle lähtemisestä, täytä ehdokaslomake joko vasemmistoliiton verkkosivuilla tai ota yhteyttä vasemmistoliiton oman alueesi työntekijään, joka auttaa sinut eteenpäin.

• Hanki tukiryhmä! Kun tein ensimmäistä vaalikampanjaani, haahuilin yksin pitkin Turkua flaijereitteni kanssa. Silloin opin, että tukiryhmässä on hyvä olla edes yksi ihminen. Tukiryhmäläisten kanssa voi pallotella vaaliteemoja, jakaa flaijereita tai sparrata itseään vaalitapaamisia ja -paneeleja varten. Tukiryhmä on myös ehdokkaan henkinen tuki. Tukiryhmään voi pyytää vaikka oman puolisonsa, ystäviä, perheenjäseniä tai oikeastaan keitä vain. Tukiryhmäläisiä voi kerätä myös huhuilemalla heitä esimerkiksi sosiaalisen median ryhmissä tai vasemmistoliiton oman paikallisyhdistyksesi sähköpostilistalla. Kerro viestissäsi, miten tukiryhmääsi pääsee ja mitä asioita kuntavaikuttajana ajaisit.

• Rakenna itsesi näköinen kampanja. Politiikassa mukana olevilta kysytään usein, millainen vaalikampanjan kannattaa olla. Vastauksia on yhtä monta kuin ehdokkaitakin. Jos koet, että olet omimmillasi vaikkapa työpaikallasi tai ammattiosastossasi kampanjoidessa, panosta siihen. Jos vahvuutesi on kirjallinen ulosanti, pistä paukkuja sosiaaliseen mediaan ja bloggaamiseen. Jotkut taas puhkeavat kukkaan toreilla ja vaalitapahtumissa ihmisiä kohdatessa. Tapoja tehdä vaalikampanjaa on lukuisia, ja jokaiselle löytyy varmasti sopiva. Muutama asia aivan jokaisen ehdokkaan kannattaa kuitenkin tehdä: Täytä suurten mediatalojen vaalikoneet, sillä niiden merkitys kasvaa vaali vaalilta. Tee itsellesi myös edes aivan yksinkertaiset verkkosivut, joilla esittelet vaaliteemasi ja kerrot, kuka olet. Ja lopuksi: panosta sosiaaliseen mediaan edes vähän, se kannattaa.

• Jos rahaa kampanjointiin on vähän, tee ainakin nämä. Ole aktiivinen somessa. Osallistu keskusteluihin ja tee omia päivityksiä, joiden pohjalta äänestäjät saavat käsityksen siitä, millaisia asioita puolustat tai vastustat. Flaijeri on myös helppo ja edullinen tapa toteuttaa jaettavaa vaalimateriaalia. Jos teet flaijerin, siinä on oltava nimesi ja kuvasi. Kannattaa kertoa myös vähän vaaliteemoistasi. Vaalikampanja voi maksaa nollasta tuhansiin euroihin, ja erityisesti suurissa kaupungeissa näkyvät isot mainospaikat maksavat valtavasti. Varsin pienelläkin panostuksella kuitenkin pärjää. Kampanjointiin voi myös hakea yksityisiä lahjoituksia. mihin voit kysellä neuvoja omasta paikallisosastostasi. Vaalitukea voi hakea myös monista ammattiosastoista ja ammattiliitoilta. Alle 30-vuotiaat voivat hakea vaalitukea Vasemmistonuorilta. Rahaa kampanjaan voi kerätä myös järjestämällä erilaisia varainkeruutapahtumia, kuten kirpputoreja tai keskustelutilaisuuksia.

• Nauti! Tämä saattaa kuulostaa hurahtaneen ihmisen puheelta, mutta totean sen silti: Vaalit ovat ihmisen parasta aikaa! Kampanjointi on todella hauskaa, ja itse asiassa parhaita puolia politiikassa on juuri vaalien tekeminen. Yhdessäkään toisessa yhteydessä en ole elämäni aikana törmännyt tilanteeseen, jossa aivan eri lähtökohdista tulevat ihmiset kerääntyvät yhteen käymään keskustelua siitä, millainen on hyvä yhteiskunta. Vaalien aikaan niin tapahtuu, ja se on mielettömän antoisaa. Kun siis lähdet ehdokkaaksi, ota siitä kaikki ilo irti. Onnea matkaan!

Ilmoita itsesi tai tuttavaksi ehdolle kuntavaaleissa!