Min­na Mink­ki­nen: Jul­mat ehey­tys­hoi­dot lo­pe­tet­ta­va vä­lit­tö­mäs­ti

Eheytyshoidot rikkovat ihmisiä ja ihmisoikeuksia ja hallituksen on ryhdyttävä välittömästi toimiin niiden kitkemiseksi. Näin vaatii vasemmistoliiton toinen varapuheenjohtaja ja Pirkanmaan Seta ry:n puheenjohtaja Minna Minkkinen.

Muun muassa Maailman terveysjärjestö WHO, YK, Euroopan parlamentti ja Maailman psykiatriliitto ovat todenneet eheytyshoitojen olevan epäeettisiä ja vaarallisia.

“Suomessa toteutetaan edelleen julmia ja väkivaltaisia eheytyshoitoa, joilla halutaan ‘korjata’ seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuuluvia ihmisiä. Eheytyshoidot lähtevät ajatuksesta, että seksuaali-ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvissa ihmisissä olisi jotakin rikki. Ongelma ei kuitenkaan ole ihmisten rikkinäisyys, heissä ei ole korjattavaa. Ongelma on Suomessa esiintyvä homo- ja transfobia, ja se on korjattavissa. Suomella ei ole mitään perusteluja olla rajaamatta eheytyshoitoja”, Minkkinen sanoo.

Eheytyshoitoja tehdään uskonnollisissa yhteisöissä ja maallikoiden toimesta eikä niitä tällä hetkellä rajoiteta mitenkään. Mikään ei kiellä myöskään sosiaali- ja terveysalan ammattilaisia antamasta eheytyshoitoja – heidän tulee vain kertoa potilaalle, ettei “hoitotoimenpide” ole yleisten hoitokäytäntöjen mukaista.

“Nykykäytäntö tarkoittaa, että edes sote-palveluissa pelkkä yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolakeihin perustuva syrjimättömyyden periaate tai eri ammattikuntien eettiset ohjeet eivät takaa potilaiden identiteettien kunnioitusta sellaisina kuin he ovat”, Minkkinen sanoo.

Eheytyshoitojen kieltäminen nivoutuu uskomushoitojen rajoittamiseen eli niin sanottuun puoskarilakiin. Sosiaali- ja terveysministeriö on selvittänyt uskomushoitojen rajoittamista, ja hallitusohjelmaan on jälleen kirjattu uskomushoitojen rajoittamisen selvittäminen.

“Nyt on vihdoin ryhdyttävä selvityksistä ja suunnitelmista toteuttamiseen”, Minna Minkkinen vaatii.

Lisätiedot:

Minna Minkkinen
p. 044 566 9432