Ja­ri Myl­ly­kos­ki: Pas­sii­vi­nen tu­pa­koin­ti ah­dis­taa yli 70-vuo­tiai­ta ko­ti­ka­ran­tee­nis­sa

Vasemmistoliiton kansanedustaja Jari Myllykoski on jättänyt hallitukselle kirjallisen kysymyksen, jossa hän kysyy, mihin toimiin hallitus ryhtyy suojellakseen kotona koronaviruspandemian aikana olevia passiiviselta tupakoinnilta.

Valtioneuvosto on toimintaohjeena velvoittanut niihin riskiryhmiin kuuluvat, jotka ovat alttiita vakavalle koronavirusinfektiolle, kuten 70 vuotta täyttäneet, pysymään karanteenia vastaavissa olosuhteissa, erillään muista ihmisistä.

Suomessa pelkästään ikänsä puolesta riskiryhmään kuuluvia ihmisiä on yli 874 000.

Kerrostaloissa tupakan savu voi kantautua huoneistosta toiseen. Vaikka taloyhtiöt voivat tietyin menettelyin kieltää tupakoinnin, prosessi voi olla vaikea.

Tässä tilanteessa osa karanteenissa tai karanteenia vastaavissa olosuhteissa kotona olevista joutuu tupakoimaan passiivisesti tahtomattaan. Tupakointi lisää todennäköisyyttä vakavaan koronavirusinfektioon.

– Passiivisen tupakoinnin haitat korostuvat koronaviruksen aiheuttaman kriisin aikana. Nyt pitäisi olla rohkeutta todeta, että terveyden on mentävä tupakoinnin edelle, sanoo Myllykoski.