Pia Lo­hi­kos­ki: Säh­köyh­tiöi­den sa­ne­lu­val­lan on lo­put­ta­va

Vasemmistoliiton kansanedustaja Pia Lohikoski on tehnyt kirjallisen kysymyksen sähkön sopimusehtojen kohtuullistamisesta, mikä auttaisi erityisesti vakavissa maksuvaikeuksissa olevia kotitalouksia.

Energian hinnan nousu on vaarantamassa monien suomalaisten kotitalouksien toimeentulon ja tulevasta talvesta selviytyminen huolettaa monia.

Erityisesti sähkölämmityksen varassa asuvat ihmiset ovat taloudellisesti vaikeuksissa. Sähkön hinnan lisäksi sähkösopimusten ehdot ovat muodostuneet kohtuuttomiksi.

Jos ei pysty maksamaan sähkölaskua, katkaisu- ja avausmaksut voivat olla useita satoja euroja. Sopimusehdoissa voi lisäksi olla panttimaksuja, jotka vastaavat kahden tai kolmen kuukauden sähkölaskun kokoa. Ne ovat nyt sähkön hinnan noustua myös useita satoja euroja.

– Koko Euroopan yllättänyt sota, siitä seurannut energiakriisi ja sähkön hinnan räjähdysmäinen kasvu ei ole näkynyt sopimusehtojen kohtuullistamisessa. Jos sähköyhtiöt eivät tartu toimeen, lainsäätäjien on vahvistettava kuluttajien asemaa, Lohikoski sanoo.

Kasaantuneet velat menevät helposti perintään.

Jos sähköyhtiöt eivät tartu toimeen, lainsäätäjien on vahvistettava kuluttajien asemaa.

– Taloudellisessa ahdingossa olevia koteja ei voida tulevana talvena ajaa entistä ahtaammalle. Sähköyhtiöiden on tarjottava mahdollisuus pidempiin korottomiin maksuaikoihin.

– Lisäksi jättilaskujen maksuaikaa on pystyttävä neuvottelemaan. Tällainen neuvottelupakkopykälä voitaisiin lisätä kuluttajasuojalakiin, Lohikoski kertoo.

Suomessa on voimassa sähkön talvikatkaisukielto, mikä tulisi Lohikosken mukaan ulottaa vuoden 2023 loppuun saakka.

– Ihmisten talous voi olla talven jäljiltä sekaisin pitkään. Jaloilleen pääsemisessä ei varmasti auta, jos rästissä olevien kohtuuttomien katkaisumaksujen vuoksi sähköt katkaistaan toukokuussa kokonaan. Tämä on estettävä nyt tulevana vuonna, Lohikoski vaatii.