Py­hä­sal­men kai­vok­sen pump­pu­voi­ma­lan ra­hoi­tus saa­ta­va kun­toon pi­kai­ses­ti

Pyhäjärven kaupungissa sijaitsevan Pyhäsalmen kaivoksen toiminta on hiipumassa ja maanalainen kaivostoiminta loppuu tänä vuonna. Tällä on merkittäviä taloudellisia vaikutuksia, joihin varautuminen on välttämätöntä Pyhäjärven ja koko seudun elinvoimaisuuden ylläpitämiseksi. Kaivokseen jo vuosia suunniteltu pumppuvoimala on erinomainen esimerkki kaivoksen uusiokäytöstä. Kansanedustaja Katja Hänninen jätti hallitukselle kirjallisen kysymyksen pumppuvoimalan rahoituksesta.

– Pyhäjärven kaupunki on yhteistyötahoineen toistuvasti hakenut valtiolta kumppanuutta ja tukitoimia pumppuvoimalan rakentamiseksi. Kaivoksen uusiokäytön aikaikkuna on nyt kulumassa umpeen, sillä tukihakemuksen pitkä käsittelyaika tekee sijoittajille ja kehittäjätahoille hyvin vaikeaksi uusiokäytön jatkamisen jatkuvassa epävarmuudessa, Katja Hänninen sanoo.

Työ- ja elinkeinoministeriön on nyt pikaisesti tehtävä päätös pumppuvoimalan tuesta.

Kaivoksen uusiokäyttö on tärkeää alueen elinvoimalle ja Pyhäsalmen kaivoksen ainutlaatuinen ympäristö tarjoaa hyviä mahdollisuuksia tuotekehitys- ja testaustoiminnalle.

– Myös työntekijöiden asiantuntemus on valtava voimavara, jota on järkevä hyödyntää myös tulevaisuudessa, Hänninen sanoo.

Pumppuvoimalan käyttämällä pumppuvesivoimatekniikalla on hyvä säätökapasiteetti ja pitkä elinkaari. Se on myös kustannustehokasta ja luotettavaa.

– Työ- ja elinkeinoministeriön on nyt pikaisesti tehtävä päätös pumppuvoimalan tuesta, Hänninen sanoo.