Ve­ro­ni­ka Hon­ka­sa­lo: Hy­vä, et­tä trans­lain uu­dis­ta­mi­nen ete­nee vii­mein

Vasemmistoliiton kansanedustaja Veronika Honkasalo iloitsee siitä, että asiasta vastaavan ministerin mukaan translain uudistus on etenemässä. Honkasalo jätti aiheesta kirjallisen kysymyksen kesäkuussa. Terveydenhuollon palveluvalikoimaneuvosto Palkon uudet sukupuolidysforian hoitosuositukset nostivat aiheen uudestaan pinnalle tovi myöhemmin

– Transihmiset ovat saaneet odottaa perusoikeuksiensa toteutumista tarpeettoman pitkään ja ovat aiheellisesti pettyneitä. On helpottavaa, että Suomi korjaa viimein ihmisoikeusrikkomuksia, joista meille on huomautettu jopa Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen tasolta, Honkasalo sanoo.

Translain uudistus käynnistettiin valmistelutyöryhmän työllä, joka julkaisi raporttinsa helmikuussa 2020. Pykälätason valmisteluja varten suunniteltiin asetettavan toinen työryhmä, mutta yllättävä COVID-19-pandemia vaikutti kaikkiin hallitusohjelmaan kirjattujen uudistusten aikatauluihin. Valmistelua jatketaan nyt kuitenkin hallitusohjelman mukaisesti.

Helmikuussa työnsä päättänyt työryhmä ehdottaa muun muassa lisääntymiskyvyttömyysvaatimuksen poistamista ja oikeudellisen sukupuolen vahvistamisen erottamista lääketieteellisestä prosessista. Työryhmä myös näkee, että oikeudellisen sukupuolen vahvistamisen ikärajan asettaminen 15 vuoteen on Suomessa mahdollinen.

– Lakiuudistus jää tyngäksi, jos translasten ja -nuorten tilannetta ei ratkaista. Itsemääräämisoikeus omaan sukupuoleen kuuluu myös heille,  ja eläminen kokemassaan sukupuolessa täytyy mahdollistaa jokaiselle lapselle ja nuorelle sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä varhaiskasvatuksen ja koulun tuella, Honkasalo sanoo.

– Lisäksi on tärkeää huomioida laissa muunsukupuoliset, joita vanhanaikainen translaki ei tällä hetkellä noteeraa.