Va­sem­mis­ton vaa­li­voit­to on vah­va vies­ti ta­sa-ar­von ja jul­kis­ten pal­ve­lu­jen puo­les­ta

Vasemmistoliitto sai historian ensimmäisissä sote- eli aluevaaleissa 8,0 prosenttia kaikista äänistä ja yhteensä 100 aluevaltuutettua. Tulos on selkeä vaalivoitto, sillä se on 0,8 prosenttiyksikköä korkeampi kuin puolueen edellinen kuntavaalitulos, kun huomioidaan Helsingin äänestysalueen puuttuminen.

– Kyseessä on voitto tasa-arvoisille lähipalveluille ja tavallisille ihmisille. Vasemmistoliiton vaalitulos on selkeä viesti siitä, että ihmiset eivät hyväksy yhteisten hyvinvointipalveluimme alistamista suuryritysten voitontavoittelulle, vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson kommentoi myöhään sunnuntai-iltana. 

Tulos kertoo myös siitä, että suomalaiset haluavat sotealan ammattilaisille nykyistä paremmat työehdot ja alan palkkauksen kuntoon. Vasemmistoliitto toi kampanjansa aikana esiin toistuvasti sotealan työvoimapulan ja tarjosi ongelmaan konkreettisia ratkaisuja työehtojen ja palkkauksen päivittämisellä. 

– Onnistunut ehdokasasettelu antoi hyvät lähtökohdat vaalityöhön ja kampanjointiin. Ehdokkaamme tekivät täysin sydämin näitä vaaleja, jotka puhuivat täysin vasemmiston kieltä. Lämmin kiitos jokaiselle mukana olleelle! kommentoi puoluesihteeri Mikko Koikkalainen vaalitulosta. 

Vasemmistoliiton sotevaalikampanjan teemoja olivat vahvat, julkisesti tuotetut sosiaali- ja terveyspalvelut vaihtoehtona jatkuvalle palvelujen ulkoistamiselle, jokaisen saavutettavissa olevat lähipalvelut sekä sote-alan ammattilaisten työehtojen ja palkkauksen parantaminen.

Vasemmistoliitto sai hienoja voittoja ympäri Suomen ja sai aluevaltuutettuja jokaiselle hyvinvointialueelle.

Puheenjohtaja Li Andersson valittiin Varsinais-Suomen aluevaltuustoon koko valtakunnan suurimmalla henkilökohtaisella äänimäärällä. Muusta puheenjohtajistosta valituksi tulivat Jussi Saramo Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelta, Minna Minkkinen Pirkanmaan hyvinvointialueelta ja Jouni Jussinniemi Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueelta.

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella vasemmistoliiton kolmanneksi suurimman äänipotin Jussi Saramon ja heti kansanedustaja Pia Lohikosken jälkeen keräsi lähihoitaja Funda Demiri. Kainuussa vasemmistoliitto oli toiseksi suurin puolue. Kansanedustaja Merja Kyllönen sai Kainuun hyvinvointialueella suurimman henkilökohtaisen äänimäärän. Vasemmiston puoluevaltuuston puheenjohtaja Miikka Kortelainen valittiin myös Kainuun aluevaltuustoon.

Päivitetty 25.1. Korjattu Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella valittujen valtuutettujen järjestys.