Ai­no-Kai­sa Pe­ko­nen: Hal­li­tus ei näy­tä ha­ke­van rat­kai­sua vaan rii­taa

Vasemmistoliiton kansanedustaja, työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan jäsen Aino-Kaisa Pekonen on pettynyt työmarkkinakriisin jatkumiseen ja hallituksen haluttomuuteen käynnistää aitoja neuvotteluita.

– Hallitus ei näytä hakevan ratkaisua vaan riitaa. Kun pääministeri Orpo ei johda hallitusta, elinkeinoelämän lobbarit ovat ottaneet veto-oikeuden jopa lakiesityksien yksityiskohtiin. Kaiken huipuksi esityksiin tehdään vieläpä elinkeinoelämän toivomia lisäheikennyksiä kolmikantavalmistelun ohi, Pekonen sanoo.

Aiemmin maaliskuussa Suomen Yrittäjät ry tyrmäsi palkansaajajärjestöjen kompromissiehdotukset paikallisen sopimisen uudistuksesta. Näihin kuului esimerkiksi kohtuullisuussääntö, jonka mukaan yksinomaan työntekijöiden etuja heikentävä paikallinen sopimus olisi mitätön. Pekosen mukaan työministeri Satonen näyttää tottelevan etujärjestön vaatimuksia pilkulleen.

”Orpon heikko johtajuus tulee Suomelle päivä päivältä kalliimmaksi.”

– Hallituksen ja lobbareiden haluttomuus kohtuullistaa paikallisen sopimisen esitystä paljastaa suoraan mitä sillä tavoitellaan. Kyse on työmarkkinoiden taksiuudistuksesta, jolla pyritään polkemaan palkkoja ja työehtoja pysyvästi, Pekonen sanoo.

Palkansaajajärjestöt ovat kritisoineet hallitusta siitä, että esimerkiksi lakko-oikeuden rajoittamista koskevaan esitykseen tehtiin työryhmän jäsenille kertomatta jopa hallitusohjelman kirjauksia kovempia kiristyksiä poliittisten lakkojen ja tukilakkojen sääntelyyn.

Julkisuudessa on myös väläytelty työrauhalainsäädännön uudistuksen voimaantulon aikaistamista siten, että lakko-oikeuden rajoitukset tulisivat voimaan jo vapuksi. Tätä Pekonen pitää tarkoituksellisena provokaationa kaikkia työntekijöitä kohtaan.

– Työministeri Satonen on toistuvasti väittänyt, että työntekijäjärjestöt pääsevät vaikuttamaan esityksien sisältöön, mutta ainoat merkittävät muutokset, joita esityksiin tehdään, tulevat elinkeinoelämän puolelta. Työministerin toimintatapana on hakea selkävoittoja hinnasta välittämättä, Pekonen sanoo.

Pekonen katsoo pääministeri Orpon heikon johtajuuden näkyvän myös siinä, että hallituksen yksittäiset ministerit pääsevät jatkuvasti hämmentämään työmarkkinatilannetta ja lietsomaan vastakkainasettelua.

– Kokoomuksen ja perussuomalaisten riveistä ja jopa ministeritasolta tulevat jatkuvat provokaatiot ay-liikettä kohtaan tähtäävät konfliktin syvenemiseen siinä toivossa, että tämä johtaisi koko työmarkkinajärjestelmän mahdollisimman nopeaan mullistukseen. Tämä ei ole Suomen etu ja pääministeri Orpon heikko johtajuus tulee Suomelle päivä päivältä kalliimmaksi, Pekonen sanoo.