Kai­vos­la­ki kun­toon ja Suo­mel­le oma kai­vos­yh­tiö

Kansanedustaja, ympäristövaliokunnan varapuheenjohtaja Silvia Modig ehdottaa valtio-omisteisen kaivosyhtiön perustamista.

Modig ja joukko vasemmistoliiton kansanedustajia tekivät elinkeinoministeri Mika Lintilälle kirjallisen kysymyksen, jossa esitetään useita muutoksia kaivoslainsäädännön parantamiseksi.

– On selvää, ettei nykyinen tilanne vastaa suomalaisten käsitystä hyvästä kaivostoiminnasta. Useat kaivoskiistat ympäri maata ja kaksi nimienkeruuvaiheessa olevaa kansalaisaloitetta osoittavat, että korjattavaa kaivoslainsäädännöstämme löytyy. Luontoarvojen ja paikallisten ihmisten mielipiteen on mentävä kaivosfirmojen tahdon edelle, Modig sanoo.

– Lähtökohdan on oltava, että maaperän rikkaudet kuuluvat meille kaikille, eivät ulkomaisille kaivosfirmoille. Mikäli kansallisomaisuuttamme hyödynnetään, tulee hyödystä osan palata takaisin suomalaisille. Tarvitaan siis rojaltimaksu tai maa-ainesvero ja verovälttelyyn on puututtava. Lisäksi Suomen tulee perustaa valtion omistama kaivosyhtiö, joka voisi toimia esimerkkinä kestävästä kaivosteollisuudesta.

Vasemmistoliiton kansanedustajat esittävät myös, että kunnille säädetään yksiselitteinen oikeus olla myöntämättä malminetsintälupia alueelleen ja että kaupallinen malminetsintä luonnonsuojelualueilla kielletään.

Kirjallisessa kysymyksessä nostetaan esiin myös huoli Suomen ja Kanadan välisen vapaakauppasopimus CETAn ja erityisesti sen investointisuojan vaikutuksista. Eduskunta ja ulkoasiainvaliokunta ovat vaatineet hallitusta selvittämään kaivoslainsäädännön muutostarpeet CETA-sopimuksesta johtuen.