Mai Ki­ve­lä: En­nal­lis­ta­mis­a­se­tuk­ses­sa luon­to voit­ti ja Suo­men ym­pä­ris­tö­vi­ha­mie­li­nen hal­li­tus hä­vi­si

Vasemmistoliiton kansanedustaja Mai Kivelä iloitsee luonnon tilaa parantavan ennallistamisasetuksen hyväksymisestä EU:ssa.

– Tämä on ilon ja onnen päivä! Luontokato on aikamme suurimpia uhkia, ja luonnon tilan parantaminen on välttämätöntä. Ennallistamisasetus on valtava edistysaskel EU:n ympäristösääntelyssä, Kivelä sanoo.

Suomi oli yksi kuudesta ennallistamisasetusta vastustaneesta EU-maasta. Sen puolesta äänesti 20 jäsenmaata.

– Luonto voitti, Suomen taantumuksellinen, luontovihamielinen ja ekologisen tilannekuvan kiistävä hallitus hävisi, Kivelä kommentoi.

Kivelän mukaan luontokadon pysäyttäminen on kokoomuksen johtamalle hallitukselle pelkkä slogan vailla sisältöä.

– Ennallistamisasetuksen vastustaminen on petos kaikkia niitä ihmisiä kohtaan, jotka kuvittelivat, että Orpon hallituksen politiikkaa perustuisi edes jonkinlaiseen tosiasioiden tunnustamiseen.

Kivelä huomauttaa, että luonnon tilan parantamisella ja elinkelpoisen elinympäristön turvaamisella on suomalaisten laaja tuki ja että toisin kuin hallitus on antanut ymmärtää, Suomi päättää itse, millä keinoin se toteuttaa asetuksen tavoitteet.

Sitovan sääntelyn edistäminen EU-tasolla on Kivelän mukaan äärimmäisen tärkeää myös maailmanlaajuisesti.

YK:n biodiversiteettisopimuksen (ns. Kunmingin-Montrealin sopimus) myötä luontokato on noussut keskeisesti kansainväliselle asialistalle, ja ennallistamisasetuksella EU lähettää vahvan viestin siitä, että se ottaa yhteiset tavoitteet tosissaan.

– Mikäli Suomi ja muutama muu taantumuksellinen jäsenmaa olisivat onnistuneet kaatamaan ennallistamisasetuksen, olisi EU viestinyt muulle maailmalle, että emme ota kansainvälisiä sitoumuksiamme tosissamme. EU:n uskottavuus ympäristötoimijana olisi heikentynyt, ja samalla kansainvälinen työ biodiversiteetin turvaamiseksi olisi saanut vakavan iskun, Kivelä sanoo.

 

Lisätiedot
Mai Kivelä
p. 040 741 7379