Mai Ki­ve­lä: Suo­men on ol­ta­va enem­män eläin­ten asial­la – ja tä­hän tar­vi­taan riit­tä­vät re­surs­sit

Vasemmistoliiton kansanedustaja Mai Kivelä on jättänyt eduskunnalle talousarvioaloitteet, joiden yhtenä keskeisenä tavoitteena on paremmin edistää eläinten asiaa tulevana vuonna.

Kivelä jätti talousarvioaloitteet vuoden 2025 budjettiehdotukseen määrärahojen lisäämiseksi kasvipohjaisen ruuan investointiohjelman aloittamiseen, turkistarhauksen luopumistukeen ja eläinsuojeluasiamiehen viran jatkamiseen.

– Kasvipohjaiseen ruokavalioon siirtyminen on paitsi eläinoikeusteko, se on myös yksi tehokkaimpia keinoja hillitä päästöjä ja globaalia metsäkatoa. Näiden lisäksi kasviproteiinien viljely kotimaassa vahvistaa ruokajärjestelmämme huoltovarmuutta, Kivelä sanoo.

Jotta kasvipohjaisen ruoan potentiaali saadaan täysin hyödynnettyä, merkittävässä murroksessa olevaa alaa on tuettava muun muassa tuotekehitykseen kohdennettavalla tutkimus-, kehitys- ja innovaatiorahoituksella.

”Kasvipohjaiseen ruokavalioon siirtyminen on paitsi eläinoikeusteko, se on myös yksi tehokkaimpia keinoja hillitä päästöjä ja globaalia metsäkatoa.”

– Samalla on otettava myös muita askelia eläinoikeuksien toteutumiseksi. Tuotantoeläinten etua valvovan viranomaisen virka tulee vakinaistaa, ja tästä on eri tahojen osalta hyvin läpileikkaava konsensus. Rahallisesti viran vakinaistaminen vaatii vain pienen panostuksen, mutta sillä on valtavan suuri symbolinen ja käytännön merkitys eläinten hyvinvoinnin varmistamisessa, Kivelä sanoo.

Kolmantena budjettitoimenpiteenä Kivelä ehdottaa määrärahan perustamista turkistarhauksesta luopumiseksi. Varoilla tuettaisiin turkistarhaajia siirtymässä tulevaisuudenkestävien elinkeinojen pariin.

– Turkistarhaus elinkeinona on tullut tiensä päähän. Eläinrääkkäykseen perustuvalle elinkeinolle ei ole enää yleistä hyväksyntää. Samalla turkistarhaus on vuodesta toiseen yhä pahemmissa kannattavuusvaikeuksissa. Ei ole oikein – eläimille, tarhaajille eikä veronmaksajille – että tällaista kuolevaa alaa pidetään keinotekoisesti hengissä, Kivelä toteaa.