Miik­ka Kor­te­lai­nen: jul­ki­sen sek­to­rin täy­tyy toi­mia haas­ta­vas­sa ti­lan­tees­sa tu­le­vai­suu­den us­koa he­rät­täen

Puoluevaltuuston puheenjohtaja Miikka Kortelaisen avauspuhe kevätkokouksessa 29.8.2020

Rakkaat toverit,

Varma syksyn tulemisen merkki on se, että kunnissa on aloitettu patarointi tulevan vuoden talousarvion äärellä. En tiedä, onko puoluevaltuuston kevätkokousta sopivaista aloittaa puhumalla syksystä, mutta kummalliseksipa tämä maailma on koronakriisin myötä mennyt. Onneksi nyt olemme tässä yhdessä koolla, laittamassa omalta osaltamme vuotta 2019 pakettiin. Vaikka kokousasioissa emme sinällään katso tulevaisuuteen, pidätän itselleni oikeuden puoluevaltuuston puheenjohtajana tehdä niin tässä kokouksen avauspuheessa.

Kuntaliiton tuoreen ennusteen mukaan koronakriisi heikentää kuntataloutta vuonna 2021 kaikkiaan 1,7 miljardilla eurolla. Ympäri Suomen käykin kuiske, että Excel-taulukkolaskennan erikoismiehet ja -naiset ovat alkaneet viritellä koneitaan valmiiksi erilaisten säästölistojen laatimista varten.

Nähtiinpä jo ikään kuin alkusoittona viime keväänä kaikkein akuuteimman koronatilanteen keskellä se, kuinka osa kunnista käytti koronan aikaan saamaa poikkeuksellista tilannetta härkisti hyväksi taloudellisten säästöjen hakemisessa lomauttamalla henkilöstöään paniikinomaisesti. Tällainen putkinäköisyys ja näköalattomuus on käsittämätöntä näinä hetkinä, kun me kaikki elämme suunnattoman epävarmuuden keskellä.

Koronakriisi tarjoileekin mitä erinomaisimman mahdollisuuden toteuttaa omia visioitaan kunnallisista palveluista niille, jotka eivät näe kunnallisia palveluita kuin pakollisena pahana ja kohtuuttomana kulueränä. Käytännössä nämä ”visiot” tarkoittavat lähes poikkeuksetta leikkauksia palveluista, usein vieläpä niiltä, jotka ovat jo valmiiksi kaikkein haavoittumimmassa ja haastavimmassa asemassa.

Kukaan meistä ei tiedä, mille uomille tämä maailma lopulta kiepsahtaa koronan jäljiltä. Tämän vuoksi jos jonkun, niin julkisen sektorin täytyisi toimia haastavassa tilanteessa vakaan ennakoitavasti ja rauhallisesti, luottamusta sekä tulevaisuuden uskoa herättäen. Luottamusta ei lunasteta sokkona tehdyillä leikkauksilla. Nyt tarvitaan vastuullisuutta kaikilla päätöksenteon tasoilla, mutta erityisesti kunnallisessa päätöksenteossa sille on suurempi tilaus kuin ehkä koskaan aiemmin.

Pidetään huolta omalta osaltamme, että niin tänä syksynä talousarvioväännöissä kuin kaikissa tulevissakin päätöksenteon tilanteissa Vasemmistoliitto on vastuullisuuden ääni. Parhaiten varmistamme vastuullisen ja tulevaisuusorientoituneen päätöksenteon jatkossakin kuntakentällä ottamalla romakan vaalivoiton kevään 2021 kuntavaaleissa. Nyt on aika alkaa todenteolla kammeta vaalikoneita käyntiin ympäri Suomen, jokainen meistä on esimerkiksi aivan oivallinen kuntavaaliehdokas.

Näillä muutamilla sanoillani tahdon toivottaa erinomaisen hyvää puoluevaltuuston kokousta teille toverit.