Min­ja Kos­ke­la: Ai­kuis­ten huo­no käy­tös so­si­aa­li­ses­sa me­dias­sa vai­kut­taa myös nuo­riin – sil­ti ai­kuis­ten so­me­huu­te­luun ol­laan ha­lut­to­mia puut­tu­maan

Vasemmistoliiton kansanedustaja Minja Koskela on monen kollegansa kanssa samaa mieltä siitä, että sosiaalinen media on lisännyt nuorten pahoinvointia. Algoritmit tarjoavat vahingollista sisältöä, ja somen nopeatempoisuus syö pitkäjänteisyyttä. Koskelan mukaan keskustelu somen haitoista sivuuttaa kuitenkin edelleen liian usein aikuisten huonon käytöksen.

– Nuoret eivät ole hölmöjä. Kyllä he näkevät, miten aikuiset toimivat esimerkiksi Ylilaudalla tai törkypalvelu X:ssä. Haukkuminen on arkipäiväistä, ja vihapuheesta on tullut ennemmin sääntö kuin poikkeus. Aikuiset ovat ihan itse luoneet someen epäterveen keskusteluilmapiirin, Koskela toteaa.

Tiukemman sääntelyn lisäksi aikuisten ihmisten pitäisi katsoa peiliin.

Koskelan mielestä aikuisten rooliksi on somekeskusteluissa piirtynyt lähinnä nuorten somen käytön rajoittamiseen liittyvä vastuu. Vastuusta aikuisten omasta somekäytöksestä puhutaan edelleen sen sijaan huomattavan vähän.

– Jos keskustelussa peräänkuuluttaa aikuisilta laadukkaampaa argumentaatiota, syytetään välittömästi sananvapauden rajoittamisesta. Mutta eihän tämä nyt niin mene, että vaihtoehtoja olisi vain kaksi, eli kaiken kieltäminen tai “kaikki pitää kestää” -asenne. Heti, jos puhutaan aikuisten ihmisten somekäytöksestä, juututaan juupas-eipäs-väittelyyn, ja kaikki nyanssit katoavat. En pidä sitä kovin hedelmällisenä, Koskela sanoo.

Koskelan mukaan ensisijainen vastuu on sosiaalisen median jättiläisillä, jotka ovat olleet haluttomia puuttumaan alustoillaan leviävään vahingolliseen sisältöön ja vihapuheeseen. Koskelan mielestä tarvittaisiin kireämpää somejättien sääntelyä ja tuntuvaa sanktiointia toimettomuudesta. Koskela kannattaa myös maalittamisen kriminalisointia.

– Tiukemman sääntelyn lisäksi aikuisten ihmisten pitäisi katsoa peiliin. Jos aikuiset huorittelevat somessa naisia ja solvaavat vähemmistöjä rasistisesti, kuten esimerkiksi X:ssä tapahtuu ihan joka päivä, niin tietenkin sisältö valuu myös nuorten näytöille.