Min­ja Kos­ke­la: An­sio­si­don­nai­sen his­to­rial­li­sen suu­ri leik­kaus on myös his­to­rial­li­sen nä­kö­ala­ton – eriar­voi­suus kas­vaa var­mas­ti, mut­ta työl­li­syys­vai­ku­tuk­set jää­vät epä­var­moik­si

Vasemmistoliiton kansanedustaja Minja Koskela kritisoi kovasanaisesti tänään voimaan tulevia heikennyksiä työttömille ja palkansaajille. Hallitus päätti keväällä leikata ansiopäivärahaa kaksiportaisesti siten, että 40 työttömyyspäivän jälkeen ansiopäiväraha alenisi 20 prosenttia ja 170 työttömyyspäivän jälkeen 25 prosenttia. Lisäksi hallitus päätti, että palkkatuettu työ ei jatkossa kerrytä työssäoloehtoa.

– Tänään voimaan tulevat leikkaukset osuvat pitkälti samoihin ihmisiin, jotka ovat kärsineet jo hallituksen aiemmista päätöksistä, kuten työttömyysturvan lapsikorotuksen poistosta, työssäoloehdon pidentämisestä ja palveluiden hintaa nostaneista alv-korotuksista. Vaikutukset lyövät lujaa etenkin vähävaraisia lapsiperheitä ja lisäävät suomalaisen yhteiskunnan eriarvoisuutta, mikä on aivan väärä suunta, Koskela sanoo.

Varmaa sen sijaan on, että toimeentulotuen käyttö tulee lisääntymään, mikä vähentää työnteon kannusteita.

Koskelan mukaan ansiopäivärahan porrastus tarkoittaa, että usean pienituloisen työttömäksi jääneen ihmisen tulot putoavat jo kahden kuukauden työttömyyden jälkeen peruspäivärahan tasolle.

– Ansiosidonnaisen radikaali heikennys romuttaa vakuutusperiaatetta, sillä ansiopäivärahan saajat ovat vakuuttaneet itsensä työttömyyden varalta kuulumalla kassoihin, ja nyt ansio-osa syödään pienituloisimmilta leikkauksella pois. Vaikuttaa siltä, että hallitus haluaa paitsi kurittaa kaikkein pienituloisimpia, myös vähentää tietoisesti ihmisten kannustimia kuulua työttömyyskassoihin ja liittoihin – eli heikentää ammattiyhdistysliikettä, Koskela sanoo.

Koskela kritisoi myös palkkatuetun työn työssäoloehdon kerryttämisen poistamista. Hänen mukaansa se heikentää kannusteita hakeutua palkkatuettuun työhön. Lisäksi Koskela huomauttaa, että hallituksen laskemat työllisyysvaikutukset ovat epävarmoja.

– Hallituksen esityksessä myönnetään, että työllisyysvaikutusarviot ovat suuntaa antavia muun muassa siksi, että arvioiden pohjalla olevien tutkimustulosten asetelmat ovat voineet olla hyvin erilaisia kuin esitetyt muutokset. Varmaa sen sijaan on, että toimeentulotuen käyttö tulee lisääntymään, mikä vähentää työnteon kannusteita. Hallituksen hokema työn linja onkin totaalisen nurinkurinen, kun eri esityksillä pudotetaan jopa 100 000 ihmistä toimeentulotuelle, jolta työllistyminen on kaikkein vaikeinta. Tämä on niistä esityksistä yksi, Koskela päättää.