Min­ja Kos­ke­la: “Hal­li­tuk­sen ym­pä­ris­tö­po­li­tii­kan lin­ja on vas­tuu­ton – en­nal­lis­ta­mis­a­se­tuk­sen vas­tus­ta­mi­nen on kan­sal­li­sen int­res­sin vas­tais­ta”

Ympäristöministeri Kai Mykkänen ilmoitti eilisellä eduskunnan kyselytunnilla, että Suomi on valmis kaatamaan EU:n ennallistamisasetuksen. Vasemmistoliiton kansanedustaja Minja Koskela on tyrmistynyt ympäristöministerin lausunnosta.

– Ennallistamisasetuksessa on kaikessa yksinkertaisuudessaan kyse siitä, että jokainen EU-valtio ottaa vastuun omasta luonnostaan. Sitovaa sääntelyä tarvitaan, koska maat eivät ole onnistuneet hillitsemään luontokatoa. On täysin käsittämätöntä, että ympäristöministeri asettuu tällaista tavoitetta vastaan, Koskela toteaa.

Ennallistamisasetuksen vastustaminen on jälleen yksi esimerkki hallituksen vastuuttomasta EU-politiikasta.

Koskela huomauttaa, että ennallistamisasetuksen myötä Suomeen tulisi myös uutta työtä ennallistamisen parissa. Toisin sanoen samalla, kun suomalaisen luonnon tilaa parannetaan, työllistetään lisää ihmisiä.

– Minusta on hyvin erikoista, että ”työn linjasta” paasaava hallitus ei ole tämän vertaa kiinnostunut ennallistamisasetukseen liittyvästä työllisyysnäkökulmasta, vaikka se on keskustelussa oleellinen osa, sanoo Koskela.

Ympäristöministeri Mykkänen totesi eduskunnan kyselytunnilla myös, että Suomi haluaa edetä omin ehdoin, ei EU:n ehdoin.

– Tämä lausunto on absurdi, sillä Suomi ei ole onnistunut pysäyttämään luontokatoa “omin ehdoin”, ja juuri siksi sääntelyä tarvitaan, Koskela muistuttaa.

Koskelan mukaan ennallistamisasetuksen vastustaminen on jälleen yksi esimerkki hallituksen vastuuttomasta EU-politiikasta. Hän huomauttaa, että ennallistamisasetuksen vastustaminen kansallisen intressin perusteella on ristiriitaista, sillä ennallistamisasetuksen toteutuminen on nimenomaan kansallisen intressin, eli Suomen luonnon edun mukaista.

– Hallituksen track record on EU-politiikan näkökulmasta muutenkin surullista luettavaa: ensin heikennettiin yritysvastuudirektiiviä ja nyt halutaan kaataa ennallistamisasetus. Päättäjien pitäisi totta vie kantaa enemmän vastuuta.