Myös työ­eh­to­so­pi­mus­ten tu­li­si kan­nus­taa per­he­va­pai­den ta­sa-ar­voi­sem­paan ja­kau­tu­mi­seen

Työmarkkinaosapuolten on syytä sopia reiluista palkallisista perhevapaajaksoista isille nykyisten sopimusten umpeutuessa, kirjoittaa sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen.

Hallitus on uudistamassa perhevapaita. Uudistuksen yksi keskeinen tavoite on mahdollistaa perhevapaiden tasaisempi jakautuminen vanhempien kesken. Lainmuutosten jälkeen molemmilla vanhemmilla on oikeus yhtä pitkään vanhempainvapaajaksoon.

”Oleellista onkin, että seuraavissa työehtosopimusneuvotteluissa sovitaan palkallisten perhevapaiden lisäämisestä isille. Yhteiskunta muuttuu ja myös työelämän on tärkeää olla muutoksessa mukana.”

Uudistus tuo huomattavia parannuksia etenkin isien asemaan. Nykyinen reilun kahden kuukauden isyysrahakausi korvautuu 160 päivän, eli lähes kuuden ja puolen kuukauden perhevapaalla. Isien asema paranee myös siten, että vanhempainrahajakson ensimmäiset 16 päivää maksetaan korotettua päivärahaa, joka on noin 90 % palkasta. Muutoin päiväraha, kuten nykyinen isyysraha, on keskimäärin 60 % palkasta. 

 

Myös työehtosopimusten tulisi kannustaa tasa-arvoiseen vanhemmuuteen

Vanhempainvapaiden tasaisempi jakautuminen ja isien kannustaminen perhevapaiden käyttämiseen eivät kuitenkaan tapahdu pelkästään hallituksen toimin ja perhevapaajärjestelmää uudistamalla. Myös muiden yhteiskunnan keskeisten toimijoiden on tehtävä osansa perhemyönteisyyden ja tasa-arvon vahvistamiseksi. 

 Usein isien vähäistä osuutta perhevapaiden käyttämisessä perustellaan perheiden taloudellisella tilanteella. Ajatellaan, että isien ei ole taloudellisesti kannattavaa jäädä perhevapaalle. Oleellista onkin, että seuraavissa työehtosopimusneuvotteluissa sovitaan palkallisten perhevapaiden lisäämisestä isille. Yhteiskunta muuttuu ja myös työelämän on tärkeää olla muutoksessa mukana. Mitä suurempi osa 160 päivän perhevapaasta on palkallista aikaa, sitä houkuttelevampaa vapaan käyttö on.  

Tällä hetkellä isille on tyypillisesti sovittu työehtosopimuksissa kuusi palkallista isyysvapaapäivää, tai palkallisia päiviä ei ole sovittu laisinkaan. Useimmissa työehtosopimuksissa äideille on 56 päivää palkallista perhevapaata. Useat työehtosopimukset ovat umpeutumassa vuoden sisällä ja niistä aletaan käydä neuvotteluita syksyllä. Asia on siis tulossa pian ajankohtaiseksi. 

Työmarkkinaosapuolten onkin syytä sopia reiluista palkallisista perhevapaajaksoista isille. Se on konkreettinen keino kannustaa isiä käyttämään oikeuttaan perhevapaisiin ja yhteiseen aikaan lapsensa kanssa. Uskon, että vanhemmuuden tasa-arvoistuessa miehet alkavat myös vaatia lisää palkallista vanhempainvapaata. Huomionarvoista on, että palkallisista perhevapaista ei tule täysiä kustannuksia työnantajille, sillä vanhempainraha maksetaan työnantajalle palkallisen perhevapaan ajalta. 

 

Perhevapaauudistus lisää vanhempainvapaiden kestoa ja vahvistaa tasa-arvoa

Perhevapaiden tasaisempi jakautuminen mahdollistaa paitsi lapsen tiiviimmän suhteen molempiin vanhempiinsa sekä kotitöiden ja hoivavastuun tasaisemman jakautumisen perheissä, myös työelämän tasa-arvon lisääntymisen. Kun myös isät käyttävät osuutensa perhevapaista, ennakkoluulot nuorten naisten palkkaamista kohtaan hälvenevät. Näin naisten asema vahvistuu työelämässä samalla kun miesten asema vahvistuu perheissä. 

Ennen koronavuotta 2020 syntyvyys oli Suomessa laskusuunnassa 10 vuoden ajan. Tutkimusten mukaan keskimääräinen toivottu lapsiluku on noin 1,9 mutta lapsia tehdään vain noin 1,3. Yhteiskunnan kaiken toiminnan täytyy lähettää vahva viesti siitä, että jokainen lapsi on tervetullut. Yksi tapa osoittaa tämä on vahvistaa lapsimyönteisyyttä työelämässä. Tämä tarkoittaa paitsi palkallisia perhevapaita, myös myönteistä suhtautumista ja joustavuutta vapaiden myöntämiseen sekä työn ja perhe-elämän yhteensovittamiseen. 

Perhevapaauudistuksessa nykyiset äitiys-, isyys- ja vanhempainpäiväraha korvataan 40 päivän raskausrahalla sekä molemmille vanhemmille tulevalla 160 päivän vanhempainrahalla. Vanhempainrahasta korkeintaan 63 päivää on mahdollista luovuttaa toiselle vanhemmalle. Kaikkinensa ansioihin sidottu perhevapaa pitenee nykyisestä noin kahdella kuukaudella. Uusi perhevapaamalli kohtelee yhdenvertaisesti myös adoptio- sekä apilaperheitä. Yksinhuoltajavanhempi saa käyttää kaikki perhevapaat. Kotihoidon tuki säilyy ennallaan.

Lakiesitys uudeksi perhevapaamalliksi on parhaillaan lausuntokierroksella. Uudistuksen on tarkoitus tulla voimaan 1.8.2022.

Aino-Kaisa Pekonen

Sosiaali- ja terveysministeri

Lisätietoa perhevapaauudistuksesta: https://stm.fi/perhevapaauudistus