– Meillä päättäjillä on paljon valtaa siinä, minkälainen ilmapiiri yhteiskunnassa vallitsee, ja onko tulevaisuuden visiot vaikeista ajoista huolimatta rohkaisevia vai vaan pelkkää lannistavaa kriisitietoisuutta, Lohikoski sanoo.
Nuorten tulevaisuudenuskoa ei vahvisteta helpottamalla irtisanomisia ja heikentämällä sosiaaliturvaa.
Lohikoski perää päättäjiltä entistä enemmän rohkeita, myönteisiä tulevaisuudenkuvia. Pelkkiin kriiseihin jumiin jääminen on Lohikosken mukaan myös hyvin historiatonta ja haitallista etenkin nuorille.
– Missä me nyt olisimme, jos menneet sukupolvet eivät olisi uskaltaneet lähteä viemään eteenpäin suuria yhteiskunnallisia uudistuksia, vaan jääneet kiinni sen hetkeen vaikeuksiin, joita kyllä riitti? Olen ylpeä vasemmistoliiton hallituskaudesta. Korona-ajasta huolimatta veimme läpi isot uudistuksemme, kuten oppivelvollisuuden päivittämisen ja maksuttoman toisen asteen.
Tiedämme, että myös nuoret kaipaavat työelämältä vakautta. Työelämän epävarmuus ja kuormittavuus vaikuttavat myös esimerkiksi lapsitoiveiden toteutumiseen.
– Meidän on vahvistettava työelämän turvaa, ei heikentää sitä niin kuin hallitus tekee. Nuorten tulevaisuudenuskoa ei vahvisteta helpottamalla irtisanomisia ja heikentämällä sosiaaliturvaa. Sen sijaan on tehtävä positiivisia, tulevaisuuteen katsovia avauksia. Tällaisia ovat esimerkiksi työajan lyhentäminen ja perustulo sekä konkreettiset ja riittävän kunnianhimoiset ilmastotoimet.
Hyvä uutinen Nuorisobarometrissa on, että nuorten kiinnostus politiikkaan on noussut merkittävästi. Tähän pitää Lohikosken mukaan tarttua ja tehtävä politiikasta sellaista, että nuoret erilaisista taustoista lähtevät mukaan.
– Tämä vaatii myös aikuisilta peiliin katsomista siinä, miten esimerkiksi somessa puhutaan. Vihapuhe, rasismi ja viha vähemmistöjä kohtaan opitaan aikuisilta. Barometrin mukaan yhä suurempi osa nuorista kuuluu sukupuoli- tai seksuaalivähemmistöön. Heidän äänensä on kuuluttava nykyistä paremmin yhteiskunnassa.
Lohikoski haluaa painottaa sitä, että yhdessä tekeminen ja vaikuttaminen ovat myös hyviä keinoja parantaa tulevaisuudenuskoa vaikeista ajoista huolimatta.
– Meidän on annettava nuorille viesti siitä, että yhdessä selviämme kaikesta. Pelkkä puhe ei riitä, vaan kansanedustajien on tehtävä myös sellaista lainsäädäntöä, joka tuo turvaa ja tulevaisuudenuskoa, ei vie sitä. Tiedämme, että hallitukselta on tulossa vielä 75 miljoonaa leikkauksia koulutukseen ja nuoriin. Ne on peruttava, jos nuorten tulevaisuudenuskoa halutaan parantaa.