Sa­ra­mo: Suo­mi ei neu­vot­te­le ih­mi­soi­keuk­sis­ta tai oi­keus­val­tios­ta

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jussi Saramo varoittaa, että Turkin vaatimusten myötäily aloittaisi huutokaupat, joista ei ole paluuta. Saramo puhui lauantaina vasemmistoliiton puoluekokouksessa Porissa.

Saramon mukaan Nato-prosessin ongelmat Turkin kanssa olivat odotettavissa, sillä Turkki on ennenkin käyttänyt hyväkseen muuttuvat tilanteet Naton sisällä.

– Turkin vaatimukset ovat Naton rakenteellinen ongelma, jonka vain Nato voi keskuudessaan ratkaista. Suomi ei neuvottele ihmisoikeuksista tai oikeusvaltiosta. Täydellistä diplomatian tajun puutetta edusti kokoomuksen Petteri Orpon ehdotus antaa periksi aseviennissä – sellaisen huutokaupan tieltä ei ole paluuta, Saramo sanoi.

Saramo selvitti vasemmistoliiton puoluekokoukselle Nato-prosessin vaiheita eduskuntaryhmän näkökulmasta. Ratkaisut eivät olleet vasemmistoliitolle helppoja.

– Sotilaallisen yhteistyön rakentaminen hätäillen keskellä myrskyä ei mielestämme ollut oikea tapa. Onneksi pahin hätäily hylättiin ja saimme varmistettua sekä Naton jäsenmaiden että tärkeimpänä Ruotsin kantoja ennen omia päätöksiä.

Nato-äänestyksessä vasemmistoliiton kansanedustajilla oli vapaat kädet tehdä omat johtopäätöksensä. Vaikka ratkaisut olivat erilaisia, ei eduskuntaryhmän hyvä yhteishenki ole Saramon mukaan kärsinyt. Molemmille äänestysratkaisuille oli vahvat perusteet, joita on kunnioitettu.

– Työt jatkuvat kuten ennenkin, eikä kriittisyys asevarustelua kohtaan vähene. Päin vastoin, olemme syventäneet yhteistyötä muiden pohjoismaiden parlamenttien ulkoasiainvaliokuntien vasemmistolaisten jäsenten kanssa, jotta voimme rakentaa pohjoismaista ydinaseetonta blokkia Norjan mallin mukaisesti, Saramo sanoi.

 

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jussi Saramon 11.6.2022 vasemmistoliiton puoluekokouksessa Porissa pitämä puhe kokonaisuudessaan:

Hyvät toverit,

Parhaisiin lapsuusmuistoihini kuuluvat veneretket kovassa merenkäynnissä. Kun aallot höykyttivät oikein kunnolla, vatsanpohjassa vihloi ja horisontti katosi välillä kokonaan.

Tämä vaalikausi on välillä tuntunut loputtomalta veneajelulta liian kaukana rannasta. Kun kovin myrsky on hetkeksi hellittänyt, ei tilalle ole tullut tyyntä, vain vähän pienempiä aaltoja.

Niinä hetkinä on ollut tärkeää yrittää hörpätä kannettomasta vasemmistoliiton pahvimukista kuumaa kahvia, varmistaa sijainti ja suunta ja hoitaa muut pakolliset tehtävät.

Vene on yhä pinnalla tilanteessa, jossa täällä tarkistamme veneen suuntaa paitsi viimeiselle etapille, jo seuraavan vaalikauden matkalle.

Kovimmissa yllätystöyssyissä kahvi on saattanut vähän läikkyä, mutta pääosin voimme olla suoritukseemme tyytyväisiä.

Ilman teidän kaikkien ja koko vasemmistoliiton kentän tukea kahvit olisivat olleet eduskuntaryhmässä rinnuksilla jo ajat sitten. Valtava kiitos kaikesta siitä tuesta, kannustuksesta, palautteesta, ideoista ja ymmärryksestä, jota olemme vasemmistoliiton eduskuntaryhmässä teiltä saaneet. Kiitos.

Hyvät ystävät,

tämä vaalikausi on ollut poikkeuksellinen.

Moderni kansanrintamahallituksemme joutui heti ensi töikseen korjaamaan edellisen patamustan oikeistohallituksen ideologisessa sokeudessa tekemää tuhotyötä.

Aktiivimalli, koulutusleikkaukset, yritys muuttaa sote-uudistus historian suurimmaksi yksityistämisprojektiksi, taksiuudistus ja moni muu asia huusivat muutosta.

Kesken hyvinvointivaltion peruskorjauksen iski ennenkokematon maailmanlaajuinen kulkutauti. Samaan aikaan kun Suomi oli kansainvälisissä vertailuissa parhaiten koronasta selvinneitä maita, pystyi erityisesti vasemmistoliitto viemään läpi tärkeitä rakenteellisia uudistuksia.

Maailman myrskyissä suunta pysyi selvänä, eikä välttämättömiä uudistuksia siirretty tai peruttu opposition huudosta huolimatta.

Li vei määrätietoisesti läpi Vasemmiston pitkäaikaisen tavoitteen, oppivelvollisuuden laajennuksen, joka näyttää jo nyt toimivan niin hyvin, etten usko yhdenkään oikeistohallituksen olevan niin vastuuton, että sitä purkaisi.

Meidän jokaisen kunnanvaltuutetun ja paikallisen aktiivin tehtävä on nyt varmistaa, että jokainen nuori myös saa kaiken sen tuen, jota opintojen suorittaminen edellyttää. Valtio ei lainsäädännöllä yksin voi varmistaa, ettei nuoria jätetä enää heitteille.

Aino-Kaisa löysi tavan yhteensovittaa hyvin erilaisista lähtökohdista perhevapaisiin suhtautuvien hallituspuolueiden kannat. Tähän oikeistohallitus ei ollut kyennyt. Hanna vei perhevapaiden rakenneuudistuksen maaliin ja uskon, että parannus erityisesti isien perhe-elämään säilyy tulevaisuudessakin.

Myös hallituksesta toiseen vatvotun sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistuksen hallitus vei komeasti maaliin. Tämän hallituksen sote ei sisällä palvelujen yksityistämistä tai pakkoyhtiöittämistä. Tekemistäkin sotessa vielä riittää ja erityisesti Uudellamaalla erillisratkaisu hankaloittaa uudistuksen tavoitteiden toteutumista.

Rakkaat ystävät,

Suomen taloudessa on viimein nähty historiallisen hyviä lukuja. Velka-aste laski viime vuonna peräti neljä prosenttiyksikköä ja työllisyys nousi uuteen ennätykseen. Työttömyyden väheneminen näyttikin jatkuvan, kunnes Putinin Venäjä hyökkäsi Ukrainaan.

Onnistuneen talouspolitiikan ansiosta Suomi lähtee sotataantumaan poikkeuksellisen vahvasta tilanteesta. Meilläkin moni on silti jo nyt joutunut vaikeaan tilanteeseen hintojen noustessa.

Erityisesti köyhimpiä maita uhkaa nälänhätä ja karmein tilanne on tietysti sodan keskellä henkensä puolesta pelkäävillä.

Kaiken tämän keskellä on ollut äärimmäisen tärkeää, että eduskuntaryhmässä on ollut poikkeuksellisen hyvä henki. Te, jotka olette olleet kauemmin mukana, muistatte, että vasemmistoliiton hallitustaipaleet eivät aina ole olleet kaikkein sopuisimpia aikoja.

Tällä kaudella, kuluttavasta hallitustaipaleesta huolimatta, eduskuntaryhmämme on yhtenä rintamana edistänyt ja puolustanut meille tärkeitä arvoja, kuten oikeudenmukaisuutta, pienituloisten ihmisten asiaa ja ilmastokriisin ratkaisemista.

Jopa vaikea Nato-prosessi käytiin läpi samassa hyvässä hengessä. Meidän ryhmämme sisällä ketään ei painostettu.

Li tasavallan presidentin johtaman ulko- ja turvallisuuspoliittisen valiokunnan jäsenenä kuului siihen kouralliseen ihmisiä, jolla on koko hallituskauden ajan ollut suorin pääsy kaikkeen tietoon.

Markuksen kanssa kuulimme alusta asti ulkoasiainvaliokunnan ja puolustusvaliokunnan jäseninä myös puolustusvoimien salaisemmat analyysit. Ryhmämme myös varmisti, että jokainen kansanedustaja valiokuntavastuista riippumatta pääsi kaiken olennaisen tiedon ääreen.

Kaikki edustajamme perehtyivät muuttuneeseen tilanteeseen ja tarjolla oleviin vaihtoehtoihin huolellisesti ja meidän kaikkien analyysi tilanteesta oli melko samankaltainen.

Asiantuntijoiden arviot tukivat näkemystämme siitä, ettei Suomeen kohdistu lähivuosina sodan uhkaa, mutta mahdollisesti pidemmällä tulevaisuudessa meitä voisi uhata painostus Venäjän etupiiriin, etenkin, jos Ruotsi liittyisi Natoon ilman Suomea.

Sotilaallisen yhteistyön rakentaminen hätäillen keskellä myrskyä ei mielestämme ollut oikea tapa. Kurssia muutetaan yleensä vasta myrskyn laannuttua, jotta voidaan parhaiten välttää karikot.

Onneksi edes pahin hätäily hylättiin ja saimme varmistettua paitsi Naton jäsenmaiden, myös ennen kaikkea Ruotsin kantoja ennen omia päätöksiä.

Odotettavissa oli, että ongelmiakin tulee – esimerkiksi Turkki on aina ennenkin käyttänyt tilanteet Naton sisällä hyväkseen. Tämä on Naton rakenteellinen ongelma, jonka vain Nato voi keskuudessaan ratkaista. Suomi ei neuvottele ihmisoikeuksista ja oikeusvaltiosta.

Täydellistä diplomatian tajun puutetta edusti Petteri Orpon ehdotus antaa periksi aseviennissä – sellaisen huutokaupan tieltä ei ole paluuta.

Nato-äänestyksessä jokaisella ryhmässämme oli vapaat kädet tehdä omat johtopäätöksensä. Molemmille äänestysratkaisuille oli vahvat perusteet, joita on kunnioitettu. Työt jatkuvat kuten ennenkin, eikä kriittisyys asevarustelua kohtaan vähene. Päin vastoin, olemme syventäneet yhteistyötä pohjoismaiden ulkoasiainvaliokuntien vasemmistojäsenten kanssa, jotta voimme rakentaa pohjoismaista ydinaseetonta blokkia Norjan mallin mukaisesti, ilman, että Pohjoismaat uhkaavat ketään.

Hyvät ystävät,

Li kävi eilen läpi hallituskauden upeaa saavutuslistaa, enkä sitä lähde jo sanotun lisäksi toistamaan. Kuten Li sanoi, on vielä paljon tehtävää, eikä hallitustaipaleemme tietenkään ole ollut pelkkää riemuvoittoa.

Esimerkiksi verotuksessa hallituksen politiikka on ollut kunnianhimotonta. Jos valtion taloutta aikoo tosissaan parantaa, pitäisi tarkastella myös tulopuolta. Esimerkiksi rikkaimpien listaamattomien yritysten omistajien verokohtelu on yhä kansainvälinen kummajainen.

Myös ilmasto- ja ympäristöpolitiikassa hallituksen toimet olisivat voineet olla vielä vahvempia, vaikka tämä hallitus onkin paljon aiempia parempi.

Ihmisoikeuspolitiikassa olemme saavuttaneet edistysaskeleita, mutta osa Sipilän hallituksen heikennyksistä esimerkiksi maahanmuuttajien kohdalla on yhä voimassa. Myöskään translain uudistus ei etene sellaisella tavalla, jota olisimme toivoneet.

Työllisyyspolitiikassa hallitus on ollut kiinni kaavamaisissa simulaatioissa, joilla toimien mahdollisia vaikutuksia arvioidaan. Senaatintorin laidalla moni ajattelee yhä, että työllisyys lisääntyy vain työttömiä kiusaamalla, vaikka tutkimusnäyttökin kertoo muuta.

Tehokkainta – ja jopa kestävintä – työllisyyspolitiikkaa on huolehtia vastasyklisestä talouspolitiikasta. Maksamme yhä 90-luvun leikkausten karmeaa hintaa, kun rakennetyöttömyytenä ilmentyvä näköalattomuus periytyy jo kolmannessa sukupolvessa. Onneksi talouspolitiikan iso linja on nyt ollut toinen ja se näkyy myös hyvissä tuloksissa.

Hyvät ystävät,

Saavutettuja voittoja on hyvä välillä muistella. Me kaikki tässä salissa teemme koko sydämellämme töitä sen eteen, että Suomesta ja maailmasta saataisiin parempi paikka elää meille ja meidän lapsillemme.

Mutta katse täytyy kääntää myös tulevaan. Eduskuntavaalit käydään ensi keväänä ja tämän hetken mielipidemittausten mukaan kokoomus on vahvoilla.

Jos vasemmistoliitto ei ole seuraavassa hallituksessa, ovat monet näistä uudistuksista vaakalaudalla.

Haluavatko suomalaiset todella palata hyvinvointivaltion purkamisen aikaan? Velkapelon lietsontaan, leikkauksiin, työtä tekevien ja työttömien kyykyttämiseen?

Ei, minäkään en usko suomalaiset haluavat näitä.

Meidän on näytettävä, että ahneudelle on yhä olemassa vaihtoehto, joka lähtee koko yhteisön, kaikkien ihmisten ja ympäristön hyvinvoinnista.

Tehdään sitä työtä yhdessä täysin sydämin ja hymy huulilla!

Kiitos!