Te­ko­ä­lyn yh­teis­kun­nal­li­set vai­ku­tuk­set on otet­ta­va va­ka­vas­ti

Vasemmistoliiton kansanedustaja Jari Myllykoski peräänkuuluttaa yhteiskunnallista visiota siitä, mitä tekoäly ja siihen kytkeytyvä työn murros tuovat tullessaan.

Myllykoski piti vasemmistoliiton ryhmäpuheen valtioneuvoston tietopolitiikkaa ja tekoälyä koskevan selonteon lähetekeskustelussa.

Myllykoski muistutti automaation ja robotisaation mullistaneen työmarkkinoita jo tähän mennessä valtavasti, ja tulevaisuus on huomattavan epävarma.

– Meidän on asetettava visio sille, minkälaista maailmaa tekoälyn ja teknologian avulla tavoittelemme. Vasemmistolle se tarkoittaa osallisuutta, tehokkaampaa ja ekologisempaa resurssien käyttöä, joustavampaa asiointia sekä lisääntyvää vapaa-aikaa ja helpompaa arkea.

Vasemmistoliitto on esittänyt lyhennetyn työajan kokeiluja ensi vaalikaudelle. Myllykosken mukaan myös koulutus on avainasemassa teknologian murroksiin vastatessa.

– Riittävät digitaidot, ohjelmoinnin perustaidot ja ymmärrys nykyteknologian vaikutuksista yhteiskuntaan tulee nähdä osana yleissivistystä. Tähän kuuluu myös kriittinen medialukutaito.

Sosiaalinen media on Myllykosken mukaan muuttanut maailmaa enemmän kuin on osattu ajatella ja nostanut esiin tarpeen säädellä suurta valtaa käyttäviä teknologiajättejä.

– Facebook on kerännyt miljardeista käyttäjistään käsittämättömät määrät tietoa ja myynyt ne kaupallisiin tarkoituksiin. Datan omistajuudesta on tullut poliittinen kysymys.

– Vaikka selonteossa käsitellään tekoälyyn liittyvää eettistä pohdintaa, jää siitä kuva, että periaatteet eivät ole meille vielä selvillä. Meidän täytyykin panostaa ymmärryksen laajentamiseen tekoälyn ja teknologian yhteiskunnallisista vaikutuksista.