Ve­ro­ni­ka Hon­ka­sa­lo: Suo­men Aka­te­mi­aa kos­ke­va la­ki edel­leen on­gel­mal­li­nen tie­teen va­pau­den nä­kö­kul­mas­ta

Vasemmistoliiton kansanedustaja ja varapuheenjohtaja Veronika Honkasalon mielestä Suomen Akatemiaa koskeva hallituksen esitys on hyvin ongelmallinen tieteen ja tutkimuksen vapauden näkökulmasta. Hallituksen esityksen mukaan tutkimuksen ja tutkimusedellytysten rahoittamista sekä kansainvälistä yhteistyötä koskevien Akatemian tehtävien hoitaminen ei saisi olla ristiriidassa Suomen kansallisen turvallisuuden, Suomen kansainvälisten velvoitteiden tai Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan kanssa.

–  On täysin poikkeuksellista, että hallitus pyrkii rajoittamaan tieteentekijöiden vapautta avoimessa demokratiassa. Lain ongelmallisuutta ei ratkaista pelkästään sillä, että laista poistetaan viittaukset Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan niin kuin tiede- ja kulttuuriministeri Talvitie lain lähetekeskustelussa eduskunnassa esitti.

Tutkijoiden on saatava valita itse aiheensa ja menetelmänsä.

Honkasalon mukaan eduskunnan perustuslakivaliokunnan lausunto antaa vahvan selkänojan sille, että laista poistetaan myös viittaus kansalliseen turvallisuuteen, joka myös on käsitteenä hyvin epämääräinen. Muun muassa esitettyjen käsitteiden epämääräisyyden vuoksi perustuslakivaliokunta katsoo, että sivistysvaliokunnan on valtiosääntöoikeudellisista syistä asianmukaista joko poistaa kyseinen momentti kokonaisuudessaan tai ainakin muuttaa sitä niin, ettei säännöksen voida tulkita tarkoittavan rajoitusta tutkijoiden oikeuteen valita tutkimusaiheensa ja -menetelmänsä.

–  Koko kyseinen lain momentti on poistettava. Lain on oltava täsmällistä ja tarkkarajaista. Tällaisenaan laki on niin lavea ja epämääräinen, että se jättää tilaa väärinkäytölle, esimerkiksi poliittiselle ohjaukselle tutkimusrahoitusta myönnettäessä. Tutkijoiden on saatava valita itse aiheensa ja menetelmänsä.

Tutkimuksen turvallisuus ja vastuullisuus ovat Honkasalon mukaan asioita, mitä yksikään tieteenala ei voi ohittaa. Tutkimuksen turvallisuus on myös määritelty Euroopan unionin neuvoston hyväksymässä suosituksessa turvallisuuden parantamisesta.

–  Meillä on jo olemassa keinovalikoima, jolla tutkimuksen turvallisuuteen liittyviin riskeihin voidaan puuttua. Riskit voivat liittyä esimerkiksi tiedon ei-toivottuun siirtoon ja lahjomattomuuden loukkauksiin. Nämä riskit on otettava hyvin vakavasti.