Ve­ro­ni­ka Hon­ka­sa­lo: Ukrai­nan val­ta­vat ve­lat on mi­tä­töi­tä­vä

Sota Ukrainassa on jatkunut jo kaksi vuotta. Vasemmistoliiton kansanedustaja ja varapuheenjohtaja Veronika Honkasalo vaati Ukrainalle ja ukrainalaisille tukea tänään eduskunnassa pitämässään ryhmäpuheessa.

– “Tällä hetkellä venäläiset valloittajat hyökkäävät hellittämättä Ukrainan puolustajia vastaan, tuhoavat kaupunkeja ja terrorisoivat siviilejä ohjuksilla”, kuvaa paikallinen kansalaisjärjestötoimija tämänhetkistä tilannetta Ukrainassa, Honkasalo sanoo.

Vasemmiston viesti on ollut kaksi vuotta johdonmukainen: Ukraina tarvitsee kaiken mahdollisen tuen kansainväliseltä yhteisöltä ja Suomen on tehtävä töitä sen eteen, että tuki jatkuu vahvana.

Jos velkoja ei mitätöidä, jälleenrakentamisesta tulee entistä vaikeampaa.

– Erona muihin puolueisiin olemme painottaneet, että tuen on oltava lahjamuotoista. Ukrainan valtavat velat kansainvälisille instituutioille ja valtioille on mitätöitävä. Jos näin ei tehdä, jälleenrakentamisesta tulee entistä vaikeampaa, Honkasalo sanoo.

Vasemmistoliitto tukee myös Ukrainan EU-jäsenyyden edistämistä.

– Tuemme ukrainalaisen yhteiskunnan ja demokratian vahvistamista. Niin kuin ystäväni Lvivistä toteaa: ”Ukrainan tukeminen tänään tarkoittaa paitsi imperialististen rikosten pysäyttämistä myös mahdollisuutta rakentaa Ukrainaan tasa-arvoisempi, kestävämpi ja osallistavampi yhteiskunta.”