Määräyksiä ja suosituksia kiertävät ja vanhusten hengen ja terveyden vaarantavat hoivayritykset on saatava kuriin. Viimeisin ikävä uutinen vanhustenhoivan tilasta saatiin, kun Valvira keskeytti yhden Esperi Caren hoivakotiyksikön toiminnan kuolemantapauksen, vakavien puutteiden ja henkilökunnan alimitoituksen takia.

Esperi Caren bisnesmalli on tuottoisa, sillä yhtiön toimitusjohtaja keräsi vuonna 2017 yrityksestään lähes kuuden miljoonan euron vuositulot. Yrityksen pääomistaja on kansainvälinen pääomasijoitusyhtiö, jolla on kytköksiä veroparatiiseihin.

Tällaista on hoivabisnes karuimmillaan. Hurjia voittoja taotaan kaikkein vanhimpien ja heikoimpien hyvinvoinnin ja turvallisuuden kustannuksella.

Ammattiliittojen ja asiantuntijoiden mukaan Esperin tapaus on vasta jäävuoren huippu.

Vastuuttomat hoivatoimijat on saatava kuriin. Vanhustenhoivan henkilöstömitoitus tulisi nostaa vastaamaan hoidon vaativuutta ja kirjata sitovasti lakiin. Suomessa laitoshoidon henkilökuntamitoitus on Pohjoismaiden matalin.

Myös hoivan valvontaan tarvitaan lisää resursseja. Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontaviraston ja aluehallintoviraston suorittamaa valvontaa hoivakoteihin on lisättävä.

Viime kädessä kyse on myös voimavarojen puutteesta koko vanhushoivassa. Kevään hallitusneuvotteluissa on vanhuspalveluihin on varattava nykyistä enemmän resursseja. Oikeus arvokkaaseen vanhuuteen kuuluu kaikille, ei vain harvoille.

Vetoomuksessa on nyt allekirjoitusta.