Ryhmän perustamiskokoukseen osallistui myös Menna Lehbib, Länsi-Saharan itsenäisyysliikkeen Polisarion epävirallinen edustaja Suomessa. Ryhmän varapuheenjohtajaksi valittiin SDP:n kansanedustaja Eveliina Heinäluoma.
– Tämä on merkittävä asia, sillä tämä on ensimmäinen kerta, kun eduskuntaan perustetaan ystävyysryhmä Länsi-Saharalle, Lohikoski sanoo.
Tämän ryhmän tavoite onkin tuoda näkyvyyttä Länsi-Saharan tilanteelle Suomessa
Länsi-Saharan alue on ollut Marokon miehittämä vuodesta 1975. Aiemmin samana vuonna YK:n kansainvälinen tuomioistuin oli linjannut, ettei Marokolla ole oikeutta Länsi-Saharan alueeseen ja että alueen väestöllä on itsemääräämisoikeus. Länsi-Sahara on YK:n mukaan ei-itsehallinnollinen alue ja se tunnetaankin Afrikan viimeisenä siirtomaana.
Länsi-Saharan alkuperäisväestöä sahraweja edustaa Polisario, joka julisti Länsi-Saharan itsenäiseksi vuonna 1976. Vuonna 2012 Ruotsin parlamentti äänesti Länsi-Saharan tunnustamisen puolesta, mutta hallitus ei ryhtynyt tämän perusteella toimenpiteisin. Yksikään Euroopan valtio ei toistaiseksi ole tunnustanut Länsi-Saharaa.
– Länsi-Saharan tilanteesta puhutaan ja tiedetään valitettavan vähän. Tämän ryhmän tavoite onkin tuoda näkyvyyttä Länsi-Saharan tilanteelle Suomessa, Lohikoski toteaa.