Li An­ders­son: Mik­si pää­mi­nis­te­ri va­leh­te­lee hal­li­tuk­sen työ­mark­ki­na­uu­dis­tuk­sis­ta?

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson pitää käsittämättöminä pääministeri Petteri Orpon tänään tiedotusvälineille esittämiä väitteitä siitä, etteivät hallituksen ajamat työmarkkinauudistukset vaikuttaisi palkansaajien elämään tai puuttuisi heidän etuihinsa. 

– Oikeistohallitus on nyt yksipuolisesti heikentämässä esimerkiksi irtisanomissuojaa, asettamassa käytännössä palkankorotuskaton matalapalkka-aloille, rajoittamassa lakko-oikeutta, lakkauttamassa nykyisen aikuiskoulutustuen, tekemässä ensimmäisen sairauspäivän palkattomaksi sekä leikkaamassa työntekijöiden työttömyysturvaa. Tavoitteena on tehdä työntekijöiden asemasta pysyvästi heikompi. Mitä nämä päätökset muka ovat, jos ei työntekijän etuihin puuttumista, Li Andersson kysyy.

Hallitusohjelmaan on poimittu muualta vain työntekijöihin kohdistuvia heikennyksiä ilman yhtäkään parannusta esimerkiksi työhyvinvointiin, osaamiseen tai työpaikkademokratiaan.

Hallitusohjelmaan on kirjattu laajasti erilaisia sekä suoraan työntekijöihin että ammattiliittojen asemaan vaikuttavia heikennyksiä, jotka muuttavat pysyvästi suomalaisen työelämän ja työmarkkinajärjestelmän pelisääntöjä. Hallitus puhuu työllisyyden edistämisestä ja pohjoismaisesta mallista, mutta näille puheille löytyy vain vähän katetta.

 

– Hallitusohjelmaan on poimittu muualta vain työntekijöihin kohdistuvia heikennyksiä ilman yhtäkään parannusta esimerkiksi työhyvinvointiin, osaamiseen tai työpaikkademokratiaan. Hallitus on tehnyt itsestään työmarkkinaosapuolen runnomalla läpi työnantajien toivelistaa kohta kohdalta ilman mitään pyrkimystä aitoihin neuvotteluihin tai tasapainoon, Andersson sanoo.

 

Hallituksen ajamien heikennysten lista on niin pitkä, että toteutuessaan ne koskettavat jokaista työtä tekevää suomalaista ja heidän arkeaan. Kaavailtujen muutosten epäsuosiosta ja äärimmäisyydestä kertoo myös se, että lakko-oikeuden merkittävä rajaaminen on toimenpiteissä ensimmäisten joukossa.

 

– Kokoomus ja perussuomalaiset tietävät itsekin, että tällä politiikalla ei ole kansalaisten tukea. Siksi he nyt pyrkivät myös estämään ihmisiä käyttämästä demokraattisia oikeuksiaan itsensä puolustamiseksi. Hallitus puhuu kansan tuesta, mutta tällainen politiikka on tyypillisempää autoritaarisille järjestelmille, Andersson toteaa.