5 +1 fak­taa kult­tuu­ria­lan tu­ki­pa­ke­tis­ta

Tänään saimme neuvoteltua taide- ja kulttuurialalle suuria panostuksia! Kulttuuriala saa nyt vahvan lisätuen, jonka se olisi ansainnut jo huomattavasti aiemmin.

Mistä on kyse?

  1. Tukipaketin suuruus tulee olemaan 230,86 miljoonaa euroa, ja se sisältyy toiseen lisätalousarvioesitykseen. Lisätalousarvioesitys annetaan eduskunnalle 29. huhtikuuta.
  2. Tuki rakentuu kahdesta osasta: tapahtumatakuusta (50 miljoonaa euroa) sekä opetus- ja kulttuuriministeriön tukikokonaisuudesta (127,36 miljoonaa euroa), joka koostuu apurahoista ja kulttuurialan toimijoille myönnettävistä valtionavustuksista.
  3. Tukipaketin panostukset kaksinkertaistavat freelancerien tuen taide- ja kulttuurialalla.
  4. Tapahtumatakuun turvin voidaan käynnistää kulttuuritapahtumien suunnittelu. Jos tapahtuma perutaan tai sen laajuutta rajoitettaisiin koronarajoituksien vuoksi, toteutuneista kustannuksista saa korvauksia. 
  5. Myös urheilua ja liikuntaa tuetaan 18,5 miljoonan euron tuella. Lasten harrastaminen on ollut laskussa korona-aikana. Siksi nyt on tärkeää turvata seurojen edellytykset tarjota lapsille ja nuorille liikunnan harrastamisen mahdollisuus.

+ 1

Kulttuuriala on yksi koronasta eniten kärsineitä aloja. Nyt neuvoteltu tukipaketti tulee todella tarpeeseen raskaasti kärsineelle alalle ja sen työntekijöille!

Tukipaketti lukuina

Tuessa huomioidaan erityisesti taide- ja kulttuurialan moninaisuus ja työnteon erilaiset muodot, kuten keikkatyöläiset, itsensä työllistäjät, yksinyrittäjät, freelancerit ja toiminimellä toimivat. Paketista suunnataan kulttuuriin ja taiteeseen 127,36 miljoonaa euroa, liikuntaan 18,5 miljoonaa euroa ja tapahtuma-alalle tapahtumatakuun muodossa 85 miljoonaa euroa.

Kulttuurin ja taiteen kokonaisuus muodostuu apurahoista ja kulttuurialan toimijoille myönnettävistä avustuksista. Määrärahat kohdennetaan laajasti eri taiteen ja kulttuurin sektoreille. Noin puolet, 64,8 miljoonaa euroa, kohdennettaan alan ammattilaisille apurahoina sekä toiminimille ja yksinyrittäjille avustuksina.

Opetus- ja kulttuuriministeriön jaettavaksi varataan vapaan kentän yhteisöille eri taiteenaloilla yhteensä 15 miljoona euroa, kansallisille taidelaitoksille ja valtionosuutta saaville teattereille, orkestereille ja museoille yhteensä 20 miljoona euroa ja yleishyödyllisenä toimintana järjestettävien ja alle 150 000 liikevaihdon osakeyhtiömuotoisten järjestäjien järjestämille kulttuuritapahtumille ja festivaaleille, kesäteattereille ja uskonnollisille kesätapahtumille yhteensä 10,5 miljoonaa euroa.