Ai­no-Kai­sa Pe­ko­nen: Suo­men tu­lee ai­na ol­la ih­mi­soi­keuk­sien ja kan­sain­vä­li­sen oi­keu­den puo­lel­la

Eduskunta käsitteli tänään valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittista selontekoa. Vasemmistoliiton ryhmäpuheen piti eduskuntaryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Aino-Kaisa Pekonen.

Pekonen kertoo vasemmistoliiton olevan huolissaan siitä, vähentääkö kokoomuksen ulkopoliittinen värisuora demokraattista ja parlamentaarista keskustelua Suomen ulkopolitiikan linjasta. Etenkin Natoon liittyvistä asioista on vaikeaa saada tietoa edes kansanedustajana.

– Haluankin kysyä Suomen ulkopoliittiselta johdolta, oletteko te valmiita ottamaan eduskunnan mukaan Suomen Nato-linjan luomiseen, vai onko se teistä vain kokoomuksen sisäinen asia?

Pekonen arvostelee selonteossa mainittua ”arvopohjaista realismia”, johon Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikka nyt perustuu.

– Selonteko osoittaa, että Suomen ulkopolitiikassa on kaksoisstandardeja, ja että kauppapoliittisia intressejä suositaan kestävän kehityspolitiikan kustannuksella, Pekonen sanoo.

Vasemmistoliiton huolena on, että arvot pudotetaan pois kovan realismin ja kaupallisten intressien tieltä. Räikeimmin nämä kaksoisstandardit näkyvät Suomen linjassa koskien Gazan kansanmurhaa.

– Selonteossa aivan oikein tuomitaan Venäjän laiton hyökkäyssota Ukrainassa ja Krimin miehitys, mutta Lähi-idän konfliktista puhuttaessa ei mainita edes sitä, että Israel miehittää Palestiinaa kansainvälisen oikeuden vastaisesti tai että Israel ylipäätään harjoittaa sotatoimia Gazassa, Pekonen sanoo.

Selonteossa tuodaan myös kiitettävästi esiin, että kansainvälinen rikostuomioistuin on määrännyt Putinin pidätettäväksi ja Venäjän keskeyttämään operaationsa Ukrainassa. Sanallakaan ei kuitenkaan mainita sitä, että pidätysmääräystä on haettu myös Israelin pääministerille ja puolustusministerille, tai että Israelin toimet Gazassa saattavat täyttää kansanmurhan määritelmän.

– Tämä, jos mikä, on kaksoisstandardien käyttöä. Suomi ei voi vaieta Israelin sotarikoksista ja kansanmurhasta, joka tapahtuu silmiemme edessä, Pekonen sanoo.

Pekosen mukaan pysyvän tulitauon aikaansaamiseksi tarvitaan todellisia toimia: Suomen ja kansainvälisen yhteisön on puututtava kansainvälisen oikeuden loukkauksiin, kansanmurhaan ja humanitaariseen kriisiin. Israelille on asetettava talouspakotteita, EU:n ja Israelin välinen vapaakauppasopimus on jäädytettävä ja Suomen on lopetettava asekauppa Israelin kanssa.

– Palestiina on tunnustettava nyt, Pekonen vaatii.


Aino-Kaisa Pekosen puhe 10.9.2024

Arvoisa puhemies,

Vasemmistoliiton mielestä Suomen tulee aina olla ihmisoikeuksien ja kansainvälisen oikeuden puolella.

Tämä selonteko taas linjaa, että Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikka perustuu ”arvopohjaiseen realismiin”.

Tämän käsitteen keskeinen ajatus on ilmeisesti se, että politiikan realiteetit on huomioitava ja että maailman ongelmia ei voida ratkaista vain niiden kanssa, jotka ovat Suomen kanssa samaa mieltä.
On totta, että dialogia on tärkeä käydä monenlaisten maiden kanssa.

On myös totta, että selonteossa Suomen keskeisiksi arvoiksi, mainitaan demokratia, oikeusvaltioperiaate, kansainvälinen oikeus, ihmisoikeudet, rauha, tasa-arvo ja yhdenvertaisuus. Hyvä niin.

Valitettavasti Suomen ulkopolitiikassa ja uusissa ulko- ja kehityspolitiikan selonteoissa paistavat läpi sekä kaksoisstandardit että kauppapoliittisten intressien voimistuminen kestävän kehityspolitiikan kustannuksella.

Vasemmistoliiton huolena onkin se, että Suomen ulkopolitiikassa arvot pudotetaan pois kovan realismin ja kaupallisten intressien tieltä.

Räikeimmin kaksoisstandardit näkyvät Suomen linjassa koskien Gazan kansanmurhaa.
Siinä missä selonteossa aivan oikein tuomitaan Venäjän laiton hyökkäyssota Ukrainassa ja Krimin laiton miehitys, ei Lähi-idän konfliktista puhuttaessa mainita edes sitä, että Israel miehittää Palestiinaa kansainvälisen oikeuden vastaisesti ja että Israel ylipäätään harjoittaa sotatoimia Gazassa.

Siinä missä selonteossa jälleen kerran aivan oikein tuodaan esiin, että kansainvälinen rikostuomioistuin (ICC) on määrännyt Putinin pidätettäväksi ja kansainvälinen tuomioistuin (ICJ) on määrännyt Venäjän välittömästi keskeyttämään sotilaallisen operaationsa Ukrainassa, ei selonteossa mainita sanallakaan sitä, että ICC on hakenut pidätysmääräystä myös Israelin pääministerille ja puolustusministerille. Tai että ICJ on todennut, että Israelin toimet Gazassa saattavat täyttää kansanmurhan määritelmän.

Tämä jos mikä on kaksoisstandardien käyttöä. Suomen pitää kyetä tuomitsemaan sekä Venäjän että Israelin ja kaikkien muidenkin maiden kansainvälisen oikeuden vastainen toiminta. Suomi ei voi vaieta Israelin sotarikoksista ja kansanmurhasta, jotka tapahtuvat silmiemme edessä. Pysyvän tulitauon aikaansaamiseksi tarvitaan todellisia toimia: Suomen ja kansainvälisen yhteisön on puututtava kansainvälisen oikeuden loukkauksiin, kansanmurhaan ja humanitaariseen kriisiin.

Israelille on asetettava talouspakotteita, EU:n ja Israelin välinen vapaakauppasopimus on jäädytettävä ja Suomen on lopetettava asekauppa Israelin kanssa. Palestiina on tunnustettava nyt.
Olemme huolissamme myös Suomen kehityspolitiikan suunnasta, sillä ensimmäistä kertaa historiassa Suomen kehityspolitiikan tärkeimpänä päämääränä ei ole köyhyyden poistaminen ja eriarvoisuuden vähentäminen. Sen sijaan tärkeänä tavoitteena vaikuttaa olevan Suomen viennin vahvistaminen.

Orpon hallitus myös leikkaa kehitysyhteistyön rahoitusta radikaalisti. Tämä on täysin väärä, vastuuton ja lyhytnäköinen suunta. Suomi perääntyy globaalista vastuustaan aikana, jossa pandemian jäljet, ilmastokriisin kiihtyminen ja geopoliittiset jännitteet lisäävät köyhyyttä ja epävakautta ympäri maailmaa. Rahoituksen leikkaus syö myös Suomen arvostusta ja vaikutusmahdollisuuksia kansainvälisessä politiikassa.

Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikassa on myös keskeistä huomioida koko ihmiskuntaa uhkaavien ilmastonmuutoksen ja luontokadon uhka, joka on pysäytettävä ajoissa.
Arvoisa puhemies,

Vasemmistoliitto on peräänkuuluttanut avointa keskustelua Suomen Nato-linjasta siitä saakka, kun Suomen liittymistä Natoon alettiin valmistella Venäjän aloitettua laiton hyökkäyssotansa Ukrainaa vastaan helmikuussa 2022. Tätä keskustelua ei ole kuitenkaan vieläkään käyty.

Sen sijaan olemme saaneet julkisuudesta lukea otsikoita kuten ”Suomi muutti mieltään ja haluaa ulkomaisia Nato-joukkoja maahan – Puolustusmallin rakentaminen etenee kulisseissa” ja ”Suomi osallistuu ydinsota­harjoitukseen – Puolustus­ministeriö vaikenee täysin.” Suomen Nato-linjaa siis luodaan, mutta ei avoimesti.

Vasemmistoliiton mielestä Nato-Suomen tulee pitää kiinni ihmisoikeusperustaisuudesta ulkopolitiikassaan ja toimia edelleen muiden Pohjoismaiden tavoin aktiivisesti ydinaseriisunnan edistämiseksi. Suomi olisi hyvin voinut pidättäytyä osallistumasta ydinsotaharjoitukseen, kuten monet Nato-maat ovat tehneet.

Arvoisa puhemies,

Vasemmistoliitto on huolissaan siitä, vähentääkö kokoomuksen ulkopoliittinen värisuora demokraattista ja parlamentaarista keskustelua Suomen ulkopolitiikan linjasta.

Siltä se tällä hetkellä ainakin vahvasti vaikuttaa, sillä tietoa etenkin Natoon liittyvistä asioista on vaikeaa edes kansanedustajien saada. Näin ei voi jatkua. Eduskunnalla on oikeus saada tietoa siitä, millaista Nato-strategiaa hallitus edistää.

Lopuksi haluankin kysyä Suomen ulkopoliittiselta johdolta, oletteko te valmiita ottamaan eduskunnan mukaan Suomen Nato-linjan luomiseen vai onko se teistä vain kokoomuksen sisäinen asia?