Li An­ders­son ja Min­ja Kos­ke­la: Yh­dys­val­to­jen ul­ko­po­liit­ti­sen täys­kään­nök­sen jäl­keen Eu­roo­pan ja Suo­men on en­tis­tä tär­keäm­pää vah­vis­taa toi­mia var­jo­lai­vas­toa vas­taan

Vasemmistoliiton kansanedustaja ja puheenjohtaja Minja Koskela sekä puolueen europarlamentaarikko Li Andersson korostavat, miten Yhdysvaltojen ulkopolitiikan muutoksen myötä Euroopan ja Suomen on yhä tärkeämpää vahvistaa toimiaan Venäjän varjolaivastoon puuttumiseksi. Päämääränä tulee olla venäläisen fossiilienergian tuonnin lopettaminen kokonaan ja EU:n on asetettava tälle tavoitteelle selkeä aikaraja.

Yhdysvallat on viimeksi tammikuun lopussa laajentanut merkittävästi Venäjän sotataloutta rahoittavaan varjolaivastoon kohdistuvia pakotteita vaikuttaen olennaisesti laivaston toimintaan. Trumpin valtaan astuminen tuo kuitenkin paljon epävarmuutta pakotepolitiikan jatkoon ja toimeenpanoon. On selvää, että pakotteita ei voi purkaa niin kauan, kun Venäjä miehittää Ukrainalle kuuluvia alueita.

Pakotteiden jatkumisen lisäksi on epäselvää, tuleeko Trump ottamaan käyttöön uusia tiukennettuja toissijaisia pakotteita. Pakotteita on aiemmin voitu osoittaa Venäjän energiasektorilla suoraan toimiville, mutta laajentamisen myötä niitä voidaan määrätä myös esimerkiksi levittämiseen osallistuville henkilöille tai yrityksille.

Asiantuntijoiden mukaan riittävillä toissijaisilla pakotteilla on mahdollista vaikuttaa nykyistä vahvemmin Venäjän mahdollisuuksiin kiertää talouspakotteita.

– Suomen tulee olla aktiivinen edellyttämässä irtaantumista venäläisistä öljytuotteista ja vaatia Euroopalta yhtenäisyyttä politiikassaan. Esimerkiksi varjolaivastoon kuuluvan aluksen vastaanottava satama tulisi voida asettaa pakotteiden piiriin, se olisi tehokas keino sotatalouden rahoittamiseen puuttumiseksi, Koskela sanoo.

Trump on viimeaikaisilla lausunnoillaan osoittanut olevansa täysin Putinin linjoilla niin Ukrainan kuin Euroopan tulevaisuudesta.

Esimerkiksi Turkissa ja Intiassa venäläisestä raakaöljystä jalostettuja tuotteita tuodaan Eurooppaan tällä hetkellä valtavia määriä – siksi myös kolmansissa maissa olevat jalostamot tulee saada mukaan pakotteiden piiriin.

– Pakotteiden asettaminen venäläistä raakaöljyä käsitteleville jalostamoille on tärkeää muiden pakotteiden kiertämisen ehkäisemiseksi. Ei voi olla niin, että Eurooppa jatkaa pakotteista huolimatta välillisesti Venäjän hyökkäyssodan rahoittamista, Andersson sanoo.

Trump on viimeaikaisilla lausunnoillaan osoittanut olevansa täysin Putinin linjoilla niin Ukrainan kuin Euroopan tulevaisuudesta. Nyt Euroopan on keskityttävä riippuvuuden vähentämiseen Yhdysvalloista tehden samalla kaikkensa, että Trump ei pura Venäjää vastaan asetettuja pakotteita.

– Koska Yhdysvaltojen ulkopolitiikka on tällä hetkellä tuuliajolla, tulee EU:n ottaa yhä vahvempi rooli varjolaivastoon puuttumiseksi. Siinä myös Suomen tulee ottaa nykyistä aktiivisempi ja selkeä rooli. Päämääränä tulee olla venäläisen fossiilienergian tuonnin lopettaminen kokonaan, ja EU:n on asetettava tavoitteelle selkeä aikaraja, sanovat Andersson ja Koskela.