Edus­kun­taan pe­rus­tet­tu Län­si-Sa­ha­ra-ys­tä­vyys­ryh­mä

Eduskuntaan on perustettu ensimmäisen kerran Länsi-Sahara-ystävyysryhmä. Ryhmän puheenjohtajaksi valittiin Vasemmistoliiton kansanedustaja Pia Lohikoski.

Ryhmän perustamiskokoukseen osallistui myös Menna Lehbib, Länsi-Saharan itsenäisyysliikkeen Polisarion epävirallinen edustaja Suomessa. Ryhmän varapuheenjohtajaksi valittiin SDP:n kansanedustaja Eveliina Heinäluoma.

– Tämä on merkittävä asia, sillä tämä on ensimmäinen kerta, kun eduskuntaan perustetaan ystävyysryhmä Länsi-Saharalle, Lohikoski sanoo.

Tämän ryhmän tavoite onkin tuoda näkyvyyttä Länsi-Saharan tilanteelle Suomessa

Länsi-Saharan alue on ollut Marokon miehittämä vuodesta 1975. Aiemmin samana vuonna YK:n kansainvälinen tuomioistuin oli linjannut, ettei Marokolla ole oikeutta Länsi-Saharan alueeseen ja että alueen väestöllä on itsemääräämisoikeus. Länsi-Sahara on YK:n mukaan ei-itsehallinnollinen alue ja se tunnetaankin Afrikan viimeisenä siirtomaana.

Länsi-Saharan alkuperäisväestöä sahraweja edustaa Polisario, joka julisti Länsi-Saharan itsenäiseksi vuonna 1976. Vuonna 2012 Ruotsin parlamentti äänesti Länsi-Saharan tunnustamisen puolesta, mutta hallitus ei ryhtynyt tämän perusteella toimenpiteisin. Yksikään Euroopan valtio ei toistaiseksi ole tunnustanut Länsi-Saharaa.

– Länsi-Saharan tilanteesta puhutaan ja tiedetään valitettavan vähän. Tämän ryhmän tavoite onkin tuoda näkyvyyttä Länsi-Saharan tilanteelle Suomessa, Lohikoski toteaa.