Vasemmistoliiton kansanedustajat jättivät asiasta kirjallisen kysymyksen ulkoministeri Elina Valtosen vastattavaksi.
– Israelin toiminta ei tule loppumaan ilman kansainvälisen yhteisön painostusta, sekä aseellisen ja rahallisen tuen jäädyttämistä. On kestämätöntä, jos Suomi ei ole mukana kansainvälisen paineen luomisessa, sanoo vasemmistoliiton puheenjohtaja ja kansanedustaja Minja Koskela.
Pääministeri Petteri Orpo ja ulkoministeri Valtonen ovat ilmoittaneet kannattavansa EU:n assosiaationeuvoston koollekutsumista, ja ulkoministeri Valtonen on kannattanut pakotteiden laajentamista. Tämän konkreettisempaa tietoa Suomen kannasta ei ole saatu.
– Suomen on osoitettava, että se toimii johdonmukaisesti kansainvälisen oikeuden puolesta. Vaikuttaa kuitenkin siltä, että hallitus kiertelee ja kaartelee asian ympärillä eikä suorasanaisesti aja lisää pakotteita Israelille, vaikka pitäisi, sanoo Koskela.
”Humanitaarisen avun kieltäminen palestiinalaisilta on julmaa ja sydämetöntä ja selvä merkki järjestelmällisestä palestiinalaisiin kohdistetusta kansanmurhasta.”
Israelin parlamentti hyväksyi aiemmin lain, joka kieltää humanitaarista apua miljoonille palestiinalaisille tarjoavan YK:n alaisen UNRWA:n toiminnan Israelissa. Päätös rajoittaa samalla merkittävästi UNRWA:n toimintaa Gazassa ja Länsirannalla. UNRWA:lle ei ole korvaajaa. Ilman sitä apu jää toimittamatta.
– Israelin toiminta on kauhistuttavaa. Humanitaarisen avun kieltäminen palestiinalaisilta on julmaa ja sydämetöntä ja selvä merkki järjestelmällisestä palestiinalaisiin kohdistetusta kansanmurhasta, sanoo Koskela.
Lisäksi Israel julisti lokakuussa, että YK:n pääsihteeri António Guterres on ”persona non grata”, eli ei-toivottu henkilö. Tämän jälkeen Israel hyökkäsi YK:n mandaatilla toimivia UNIFIL-rauhanturvaajia vastaan Libanonissa ja vaati, että rauhanturvaajat poistuvat Etelä-Libanonista.
– Israel niskuroi avoimesti YK-järjestelmää ja kansainvälistä sopimusjärjestelmää vastaan. Kansainvälisen yhteisön on vihdoin reagoitava Israelin toimintaan sen edellyttämällä vakavuudella ja Suomen on oltava aktiivisesti mukana, sanoo Koskela.