Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen nosti vasemmistoliiton ministeriryhmän kesäkokouksessa pitämässään puheenvuorossa esiin tarpeen uudistaa työsopimuslakia pakkoyrittäjyyden ja työsuhteiden naamioimisen ehkäisemiseksi. Pakkoyrittäjyydellä tarkoitetaan tyypillisesti toimintatapaa, jossa työnantaja pyrkii välttymään lakisääteisiltä velvoitteiltaan muuttamalla työsuhteen toimeksiantosuhteeksi. Näin työntekijältä jää saamatta hänelle oikeudenmukaisesti kuuluvat työehdot.
– Ei ole oikein, että työntekijä joutuu itse vastaamaan työn teon riskeistä ja kustannuksista ilman yrittäjän vapautta päättää itse työstään tai mahdollisuutta hyötyä taloudellisesti yhtiön kasvusta, sosiaali- ja terveysministeri Sarkkinen sanoi.
Sarkkisen mukaan työehtosopimuslakia on uudistettava, jotta yhä useampi työntekijä ei menettäisi hänelle kuuluvia työehtoja pakkoyrittäjyyden vuoksi. Esimerkiksi alustatalouden kasvu uhkaa johtaa siihen, että kasvava määrä tosiasiallisesti työsuhteisesta työstä tehdään ilman työntekijöille kuuluvia oikeuksia. Uudistuksesta on myös linjattu hallitusohjelmassa.
– Olemme tilanteessa, jossa työsopimuslaki on vihdoin avattava ja työsuhteen tunnusmerkitystöä täsmennettävä, kuten hallitusohjelmassa on luvattu. Työsopimuslakiin tulisi myös säätää kielto naamioida työsopimus muuksi toimeksiantosopimukseksi tarkoituksena kiertää työsuhteeseen liittyviä velvoitteita tai oikeuksia, Sarkkinen vaati.
Kansalaisyhteiskunnan riippumattomuus turvattava rahapelituottojen pienentyessä
Sarkkinen korosti puheenvuorossaan myös, että kansalaisyhteiskunnan riippumattomuus ja itsenäisyys on kyettävä turvaamaan, kun väheneviä rahapelituottoja korvataan uudella rahoitusmallilla. Kysymys on erityisen ajankohtainen, koska järjestöjen rahoitusta uudistamaan ollaan asettamassa parlamentaarinen työryhmä sekä valtiosihteerityöryhmä.
– Kansalaisyhteiskunnan itsenäisyys ja autonomia on varmistettava myös tulevassa rahoitusmallissa. Järjestöjen on kyettävä arvostelemaan hallintoa ja poliittista päätöksentekoa ilman pelkoa rahoitusleikkauksista, Sarkkinen sanoi.
– Veikkauksen tuoton mahdollinen siirtyminen osaksi valtion budjettia voi pahimmillaan heikentää kansalaisyhteiskunnan autonomiaa ja siksi tulevassa rahoitusmallissa on tavalla tai toisella varmistettava järjestöjen itsenäisyys, Sarkkinen jatkoi.
Sarkkinen korosti, että vahvan kansalaisyhteiskunnan takaamiseksi järjestöjen rahoituksen on oltava ennakoitavaa ja irrallaan poliittisista suhdanteista.
– Järjestöjen rahoitus ei voi seilata ennakoimattomasti poliittisten suhdanteiden mukaan, vaan on luotava palomuureja, joilla varmistetaan järjestöjen itsenäisyys ja luodaan ennustettavuutta toiminnan rahoituksen ja jatkuvuuden turvaamiseksi, Sarkkinen sanoi.