Hon­ka­sa­lo ja Ki­ve­lä vaa­li­tark­kai­lus­sa Itä-Tur­kin kur­dia­lu­eel­la Va­nis­sa

Vasemmistoliiton kansanedustajat Veronika Honkasalo ja Mai Kivelä osallistuvat kansainväliseen vapaaehtoisten tarkkailijoiden delegaatioon, joka tarkkailee vaaleja ympäri Turkkia sunnuntaina 14.5. kun maassa käydään parlamentti- ja presidentinvaalit.

Paikalla on vapaaehtoisten lisäksi ODIHR:n, Etyjin ja Euroopan neuvoston vaalitarkkailijoita. Kivelän ja Honkasalon kanssa samassa kahdeksanhenkisessä delegaatiossa Vanissa on ihmisiä Saksasta, Belgiasta, Ranskasta, Sloveniasta ja Unkarista.

Sunnuntain vaalit ovat erityisen jännitteiset, sillä tilanne istuvan presidentin Reycep Erdoganin ja opposition Kemal Kılıçdaroğlun välillä on erittäin tiukka. Kılıçdaroğlu johtaa tällä hetkellä mielipidemittauksissa. Turkissa jännitetään myös, toteutuvatko vaalit demokraattisesti ja vapaasti sekä, miten vaalituloksen hyväksymisen kanssa käy, mikäli Erdogan häviää vaalit. Tilanteen jännitteisyyttä kuvaa se, että Turkki ei päästänyt kahta vasemmistotaustaista Etyijin vaalitarkkailijaa maahan. Useat kansainväliset järjestöt ovat vaalien alla nostaneet esiin Turkin demokratiaongelmia, erityisesti kokoontumis- ja yhdistymisvapauden rajoituksiin sekä sananvapauteen ja tiedotusvälineiden toimintaan liittyen.

Turkissa jännitetään myös, toteutuvatko vaalit demokraattisesti ja vapaasti sekä, miten vaalituloksen hyväksymisen kanssa käy, mikäli Erdogan häviää vaalit.

”Olemme täällä osoittamassa tukemme demokraattisten vaalien toteutumiseksi kaikille turkkilaisille sekä solidaarisuuttamme kansalaisoikeuksiensa puolesta kamppaileville kurdeille. Monet kansalaisjärjestöjen toimijat ovat vierailumme aikana todenneet, että näissä vaaleissa ratkaistaan kurdien oikeus olla olemassa”, Mai Kivelä painottaa.

Honkasalo ja Kivelä ovat tavanneet osana vaalitarkkailua myös paikallista ammattiyhdistysliikettä ja ihmisoikeustoimijoita.

”Pidämme hyvin tärkeänä sitä, kuinka vahvasti Vanissa kurditaustaiset toimijat nostivat esille, että nämä vaalit ovat keskeiset myös naisten aseman ja sukupuolten tasa-arvon näkökulmasta. Mennäänkö näissä keskeisissä ihmisoikeuksissa sunnuntain jälkeen eteenpäin vai entisestään syvemmin taantumuksen tielle”, Honkasalo korostaa.

Kivelä ja Honkasalo seuraavat paikan päällä Vanin kaupungissa valmistautumista vaaleihin ja tarkkailevat vaalipäivän aikana vaalien sujumista sekä vaalituloksen vastaanottamista. He raportoivat vaalien kulusta sosiaalisen median kautta. Suomeen he palaavat tiistaiaamuna 16.5.