Jes­si Jo­ke­lai­nen: Hal­li­tuk­sen ai­ko­mus ki­ris­tää ka­rens­se­ja on jat­koa työn­te­ki­jä­vi­ha­mie­li­sel­le po­li­tii­kal­le

Vasemmiston kansanedustaja ja työ- ja tasa-arvovaliokunnan jäsen Jessi Jokelainen ei hyväksy hallituksen aikeita kiristää työttömien karensseja eli työnhaun velvoitteiden laiminlyönnistä seuraavia rangaistuksia. Helsingin Sanomien mukaan hallitus kaavailee tuovansa hallitusohjelman ulkopuolelta esityksen, joka muun muassa muokkaisi nykyisestä neliportaisesta karenssimallista kaksiportaisen.

– Hallitus perustelee tätäkin heikennystään työllisyystoimilla ja julkisen talouden vahvistamisella, vaikka tähänkään asti tehdyt työntekijän asemaa heikentävät toimet eivät ole kasvattaneet työllisyyttä vaan päinvastoin heikentäneet sitä, Jokelainen sanoo.

Esitys karenssien kiristämisestä on hallitukselta silkkaa työväen kurittamista ja ideologista luokkapolitiikkaa. Valmius esittää tällaista viikon sisään siitä, kun eduskunnan hyväksymä kansalaisaloite eheytyshoitojen kieltämisestä ei ole mahtuvinaan tälle hallituskaudelle, kertoo riittävästi hallituksen prioriteeteista.

Jokelainen myös ihmettelee, miten hallitus on tässä asiassa halukas tuomaan hallitusohjelman ulkopuolelta täysin uusia heikennyksiä pöytään, vaikka monen muun uudistuksen torppaamista on perusteltu sen kuulumattomuudella hallitusohjelmaan.

– Esitys karenssien kiristämisestä on hallitukselta silkkaa työväen kurittamista ja ideologista luokkapolitiikkaa. Valmius esittää tällaista viikon sisään siitä, kun eduskunnan hyväksymä kansalaisaloite eheytyshoitojen kieltämisestä ei ole mahtuvinaan tälle hallituskaudelle, kertoo riittävästi hallituksen prioriteeteista, Jokelainen toteaa.

Hallitus on ilmoittanut tavoitteekseen 100 000 uutta työllistä, mutta tällä hetkellä siitä puuttuu 150 000, koska työttömien määrä on vain kasvanut Orpon hallituskaudella. Tästä huolimatta hallitus haluaa jatkaa epäonnistuneen työllisyyspolitiikkansa linjaa ja keskittyä ainoastaan sosiaaliturvan leikkaamiseen.

– Työttömälle asetettavan velvoitteen niin sanottu laiminlyöminen voi johtua inhimillisestä virheestä tai tiedonkulun katkoksesta, eikä silloin ole kohtuullista, että jo ensimmäisestä virheestä rangaistaan. Hallitus ei tule tälläkään heikennyksellä saavuttamaan niitä työllisyystuloksia, joita se on työntekijöitä kurittamalla kuvitellut saavansa, Jokelainen summaa.