‒ Jokainen syntyvä lapsi on aina ihana asia, mutta kun perheeseen syntyy niitä ennakoimattomasti kertarysäyksellä useampi, myös kuormitus on moninkertainen. Tarvike-, ruoka-, asumis- ja liikkumiskuluja on enemmän, ja vanhempien väsymys on monikkoperheissä vielä tavallista suurempi ongelma, sillä lapset eivät välttämättä nuku yhtä aikaa. Monikkolapset myös syntyvät usein ennenaikaisesti ja/tai joutuvat synnyttyään tehohoitoon, Jokelainen sanoo.
‒ Lisäksi monikkoperheet ovat epätasa-arvoisessa asemassa vanhempainvapaiden suhteen, sillä monikkolapsista ei myönnetä lapsikohtaista täysimääräistä vanhempainvapaata.
Mikäli syntyvyyden halutaan kasvavan, on perheiden tukeminen otettava tosissaan. Yksi keino on tuoda monikkoperheiden vanhempainvapaat samalle viivalle muiden kanssa.
Suomessa syntyy vuosittain kaksoset noin 600 perheeseen ja kolmoset noin 5‒10 perheeseen. Siinä missä yhdestä lapsesta saa raskausrahaa ja vanhempainrahaa 40+160+160 arkipäivää, saa kaksosista 40+160+160+84 arkipäivää. Vanhemmat voivat hoitaa yhtä lasta yhtäaikaisesti 18 arkipäivää, kaksosia taas 18+90 arkipäivää.
‒ Tarve hoitaa lapsia yhtäaikaisesti on monikkoperheessä suurempi, ja siksi vanhemmat usein käyttävät yhtäaikaiset päivät. Tällöin vapaat on käytetty, kun lapset ovat reilun vuoden ikäisiä. Jokaisen lapsen kohdalla varhaiskasvatus vuoden ikäisenä ei kuitenkaan tule kysymykseen jo pelkästään keskoslasten infektioherkkyydenkin huomioiden, Jokelainen sanoo.
‒ Mikäli syntyvyyden halutaan kasvavan, on perheiden tukeminen otettava tosissaan. Yksi keino on tuoda monikkoperheiden vanhempainvapaat samalle viivalle muiden kanssa.