Jo­han­nes Yrt­tia­ho: Elä­ke­va­rat vaa­ras­sa – oi­keis­to­hal­li­tus vie leik­kaus­po­li­tii­kan ai­van uu­del­le ta­sol­le

Kansanedustaja Johannes Yrttiaho arvostelee oikeistohallituksen puoliväliriihen ratkaisuja. Hän puhui eduskunnan täysistunnossa, jossa keskusteltiin julkisen talouden suunnitelmasta 2026–2029.

– Orpon ja Purran oikeistohallituksen politiikka on yllätyksetöntä: Työnantajien, omistajien ja muiden suurituloisten asemaa parannetaan. Sotilasmenoja lisätään rajusti. Pieni- ja keskituloisille on tarjolla leikkauksia, toimeentulon kiristymistä ja työntekijöiden aseman heikentämistä. Hallitus on leikannut palveluita ja sosiaaliturvaa jo miljardeilla ja purkanut työelämäoikeuksia. Nyt alennetaan yhtiöiden ja suurituloisten verotusta. Luvataan talouskasvua, mutta vain työttömyys ja konkurssit ovat kasvaneet, hän sanoo.

Yrttiaho on erityisen huolissaan siitä, että hallitus kajosi nyt rahapulassaan työntekijöiden eläkerahastoihin. Hallitus ottaa valtion eläkerahastosta yli miljardin, voidakseen maksaa rikkaiden veronalennukset ja sotilasmenojen rajut lisäykset.

Kiusaus kajota eläkerahastoihin kasvaa.

– Varoitan, että tällä tiellä alkaa pian koko eläkevarojen 275 miljardin potin syöminen. Kun Suomen julkinen talous ajetaan entistäkin heikommille, ja velka kasvaa vauhdilla, kasvaa myös kiusaus kajota eläkerahastoihin yhä herkemmin, Yrttiaho sanoo.

Yrttiaho muistuttaa, että eläkevarat ovat peräisin palkoista. Työntekijät ovat kartuttaneet eläkevaroja työeläkejärjestelmän yli kuudenkymmenen vuoden historian ajan.

– Valtion taloutta heikentää veronalennusten ohella valtaviin mittasuhteisiin yltävä asevarustelu. Varustelumenojen jatkuva kasvu johtaa ehkä piankin tilanteeseen, jossa suomalaisten eläkevarat, kymmeniä vuosia työtä tehneiden suomalaisten vanhuuden turva, katoavat sodan susien nälkäiseen kitaan. Myös leikkaukset ovat suoraa seurausta jättimäisistä sotilasmenojen lisäyksistä.

Vasemmistoliitto on esittänyt monia keinoja talouden kohentamiseksi.

Yrttiaho muistuttaa, että vasemmistoliitto on esittänyt monia keinoja Suomen talouden ja työllisyystilanteen kohentamiseksi.

– Olemme ajaneet muun muassa listaamattomien yhtiöiden osinkojen verovapauden poistoa. Se lisäisi investointeja. Leikkausten peruminen parantaisi ostovoimaa ja kohentaisi työllisyyttä, Yrttiaho sanoo.

 


Johannes Yrttiahon puhe julkisen talouden suunnitelmaa koskevassa lähetekeskustelussa 7.5.2025:

Puhemies,
Orpon ja Puran oikeistohallituksen politiikka on ollut yllätyksetöntä. Työnantajien, omistajien ja muiden suurituloisten asemaa parannetaan. Pieni- ja keskituloisille on tarjolla leikkauksia toimeentulon kiristymistä, työntekijöiden aseman heikentämistä.

Valtion taloutta heikentää veronalennusten ohella valtavia mittasuhteisiin yltyvä asevarustelu. Tämä politiikka on jo ajanut Suomen talouden kierteeseen, josta sitä ei hevin ylös saa. Hallitus ei näytä edes yrittävän. Se jatkaa valitsemallaan linjalla ja entistä kovemmalla vauhdilla.

Hallitus alentaa nyt yritysten voitoista perittävää yhteisöveroa 18 prosenttiin, eli Kroatian tasolle. Alemmas pääsee enää kuusi EU-maata: Unkari, Bulgaria, Irlanti, Kypros, Liettua ja Romania. Veroalen tavoite on, että voitonjakoon omistajille jäisi enemmän. Hinta muille veronmaksajille, siis lähinnä pieni- ja keskituloisille kansalaisille, on liki miljardi euroa.

Lisäksi hallitus alentaa ansiotuloveroja miljardilla. Suurin hyötyjä tästäkin ovat valmiiksi kovatuloiset. Veronalennukset maksetaan leikkauksilla sosiaaliturvasta ja palveluista, ja muun muassa ay-maksun verovähennyksen poistolla.

Kun yhteisöveroa viimeksi alennettiin, luvattiin investointeja ja työtä, dynaamisia vaikutuksia. Samaa oli luvattu jo työnantajien Kela-maksun poistolla ja sitten kiky-sopimuksella. Kaikki nämä toimet tehtiin etenkin isojen yritysten ja työnantajien eduksi. Kasvua ei tullut, mutta yhtiöt ja omistajat ovat saaneet vuosien kuluessa kymmenien miljardien edun.

Tämä hallitus on leikannut palveluita ja sosiaaliturvaa jo miljardeilla ja purkanut työelämäoikeuksia. Taas on luvattu talouskasvua, mutta vain työttömyys ja konkurssit ovat kasvaneet.

Puhemies,
Työttömyysturvan, asumistukien ja muun sosiaaliturvan leikkaukset, sekä terveysasemien, hoivakotien ja päivystysten lakkautukset, julkisten menojen leikkaukset, on tehty, jotta omistajille ja suurituloisille jäisi enemmän jaettavaa.

Leikkaukset ovat myös suoraa seurausta jättimäisistä sotilasmenojen lisäyksistä. Niiden kattamiseksi myös pienitulosten maksurasitusta, asiakasmaksuja ja arvonlisäveroja on korotettu. Rahat on laitettu aseisiin. Suomen sotilasmenot olivat vielä viisi vuotta sitten noin 3 miljardin euron tasolla. Nyt ne ovat yli kaksinkertaistuneet 7 miljardin euron tasoon. Suurin yksittäinen menoerä on F-35-hävittäjät. Ilman sotilasmenojen rajua kasvua monet leikkaukset olisi vältetty.

Suomi tähtää jo Naton uuteen sotilasmenojen tavoitteeseen, jonka arvellaan asettuvan jopa 3,5 prosenttiin BKT:stä nykyisen 2 prosentin sijaan. Puoliväliriihessään ja tässä julkisen talouden suunnitelmassa hallitus linjaa tavoitteeksi vähintään 3 prosentin tason. Tavoitteet tarkoittavat Suomen vuosittaisten sotilasmenojen nostamista jopa yli 10 miljardiin lähitulevaisuudessa. Kysyn, millä kaikki tämä maksetaan, ja kuka sen maksaa, ja missä kunnossa on sen laskun jälkeen tämä maa?

On selvää, että velkaantuminen vauhdittuu, leikkaukset ja valtionomaisuuden myynnit jatkuvat, mutta se ei menojen katteeksi vielä riitä. Nykyinen ja tulevat hallitukset polttavat rahat nopeasti aseostoihin, jotka siis hyppäävät aivan uudelle tasolle. Siksi uudelle tasolle viedään myös leikkauspolitiikka.

Puhemies,
Hallitus itse asiassa osoitti jo puoliväliriihessä ja nyt tässä julkisen talouden suunnitelmassa, mistä kaiken maksaja tulevaisuudessa löytyy, ja mistä rahat otetaan. Hallitus nimittäin on päättänyt ottaa valtion eläkerahastosta miljardi euroa uusiin veronalennuksiin ja menolisäyksiin. Pelkään, että tämä on vasta alkua. Valtion eläkerahasto on pieni osa Suomen eläkejärjestelmää ja 275 miljardin euron eläkevaroja, jotka siis työntekijät ovat palkoistaan kartuttaneet.

Kun Suomen julkinen talous ajetaan entistäkin heikommalle, mitään tuottamattomilla sotilasmenojen lisäyksillä, valtavilla veronalennuksilla omistajille ja suurituloisille, ja velka kasvaa vauhdilla, on ilmeinen ja koko ajan kasvava riski, että valtio kahmaisee jatkossakin eläkevaroista, ja aina vain syvemmältä.

Varustelumenojen kasvun tiellä olemme ehkä piankin tilanteessa, jossa kymmeniä vuosia työtä tehneiden suomalaisten vanhuuden turva, palkoista maksetut eläkevarat katoavat sodan susien nälkäiseen kitaan. Kiitos.