Jo­han­nes Yrt­tia­ho: Kas­vun si­jaan tu­li las­ku

Kansanedustaja Johannes Yrttiahon mukaan Orpon hallitus maksattaa laskut pieni- ja keskituloisilla kansalaisilla.

Kansanedustaja Yrttiahon puheenvuoro vasemmistoliiton eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Joensuussa 22.8.2024

Hyvät ystävät ja toverit,

Elinkeinoelämän Keskusliitto esitti alkuvuodesta erityistalousaluetta Itä-Suomeen. Esityksellä voi olla perusteensa, en ota siihen kantaa, mutta muistutan kuinka EK ja muut elinkeinoelämän järjestöt vielä reilu kaksi vuotta sitten intoilivat Suomen Nato-hakemuksesta ja ajoivat jäsenyyttä väittämällä Suomen maariskin sen myötä pienenevän. Lupailtiin investointeja. Nyt näyttää käyneen juuri päinvastoin, aivan kuten me Nato-jäsenyyttä arvostelleet ennakoimme. Tavaraliikenne, arkinen asiointi ja matkailu, kaikki yhteistyö itärajan yli on tyrehtynyt. Investointeja ei tehdä. Valtiontaloutta painavat yhä enemmän sotilas- ja turvallisuusmenot, jotka on sysätty rajuun kasvuun, yli kaksinkertaistettu lyhyessä ajassa. VTV arvioi Nato-jäsenyyden aiheuttavan tulevaisuudessa vielä jopa miljardiluokan lisämenot. Militarismiin palava raha ei ole tehokkaassa käytössä. Se on pois hyvinvoinnista, koulutuksesta, tutkimuksesta – siitä mikä voisi kansantaloutta kohentaa. Ensi vuodelle VM esittää 250 miljoonaa lisää aseisiin, kun muualta leikataan.

”Tarvitaan työpaikkoja ja verotuloja, eikä niitä Orpon toimilla synny.”

Suomesta on muodostunut pussinperä ja reunamarkkina-alue, jonka talousmaantieteeseen liittyvät etutekijät on ulkopolitiikan muutoksella käännetty rasitteiksi. Raskaimmin tästä kärsii itäinen Suomi – Pohjois-Karjala, Etelä-Karjala. Pohjois-Karjalan yrittäjät arvioi vuoden vaihteessa yritysten Venäjä-kaupan menetykset alueella liikevaihdossa mitaten 130 miljoonaksi euroksi. Se on 1300 työpaikkaa. Etelä-Karjalassa pelkät palvelualan menetykset olivat jo vuoden vaiheessa 350 miljoonaa. Nyt rajasulku on heikentänyt tilannetta edelleen.

Kasvun sijaan on tullut lasku. Orpon hallitus maksattaa sen pieni- ja keskituloisilla kansalaisilla. Hallitus on ensimmäisen vuotensa aikana vienyt läpi todella kovia leikkauksia sosiaaliturvaan ja palveluihin sekä työelämä oikeuksiin. Leikkaukset ovat jo romahduttaneet monen perheen arjen. Toimeentulotuen saajien määrän kasvu kiihtyi selvästi huhtikuussa, kun työttömyysturva lapsikorotusten leikkaus astui voimaan. Hallitus väittää toimien nostavan Suomen taantumasta, mutta tosiasiassa käy päinvastoin. Taantuma syvenee. Silti hallitus leikkaa vielä lisää, mm. työttömyysturvan porrastaminen vie syyskuun alusta viidenneksen työttömyystuesta, työssäoloehto tuplataan ja opiskelijoiden asumistuen heikennys uhkaa ajaa opiskelijoita syvemmälle köyhyyteen ja velkaan. Hyvinvointialueiden rahoituksen leikkaaminen enteilee monin paikoin katastrofia. Pitäisi olla selvää, että leikkaamisen on nyt loputtava. Tarvitaan työpaikkoja ja verotuloja, eikä niitä Orpon toimilla synny. Työttömyys on kasvussa.

”Orpon hallitus on työnantajien hallitus.”

Orpon hallitus on työnantajien hallitus, ja nimenomaan suurimpien Suomessa toimivien yhtiöiden omistajien etua palveleva hallitus. Leikkausten myötä työnantajien maksuosuus sosiaaliturvasta pienenee ja määräysvalta työelämässä vahvistuu. Yhtiöiden omistajille jää ehkä enemmän voittoja lyhyellä tähtäimellä, mutta samalla kaivetaan maata talouden tulevaisuudelta. Orpon toimilla heikennetään kuluttajien ostovoimaa, kotimaista kysyntää sekä työntekijöiden jaksamista, sitoutumista ja osaamista. Näin myös tuottavuus, jota puheissa halutaan parantaa heikkenee.

On muistettava, että tuottavuuslukuja heikentää Suomessa ennen kaikkea pitkään jatkunut vientimarkkinoiden supistuminen. Korkean jalostusasteen suomalaiset yritykset ovat menettäneet markkinoita ensin idässä ja pakotteiden kiristymisen vaikutuksesta yhä enemmän myös lännessä. Alemman jalostusarvon tuotteiden osuus tuotannosta on kasvanut. Tämä näkyy tuottavuuslukujen heikentymisenä.

Orpon hallituksen toimet sopivat huonosti siihenkin kansainväliseen kehitykseen, jossa valtioiden teollisuuspolitiikka ja omistajuus vahvistuvat, mm. ilmaston lämpenemisen hillitsemiseksi ja vihreän siirtymän vauhdittamiseksi. Orpon hallituksen suunta on täysin toinen – valtionyhtiöiden myynti, yhteisen omaisuuden myynti.

”Orpo on maalannut itsensä nurkkaan.”

Hallitus kyllä valmistelee teollisuuspoliittista strategiaa ja Itä- ja Pohjois-Suomen ohjelmia. Toimia väläytellään tie- ja rataverkkoon, energiainfraan, yritysrahoitukseen. Jyrkällä talouskurilla ja äkkiväärällä ulkopolitiikalla Orpo on kuitenkin maalannut itsensä nurkkaan – pelimerkkejä ei näytä olevan, kuten Varman Risto Murto Suomen tilannetta luonnehti.

Suomen politiikka esim. itärajan suhteen on ollut huomattavasti tiukempi kuin vaikkapa Baltian maiden. Ohjatun maahantulon uhkaa on liioiteltu voimakkaasti poliittisista syistä. Toimissa on menty rajasulun ja ns. käännytyslain kaltaisiin äärimmäisyyksiin. Käännytyslakia ei olisi koskaan tietenkään pitänyt säätää. Mutta rajasulun osalta on keskustelussa sivuutettu täysin se, että konkreettisin ja laajin perus- ja ihmisoikeusloukkaus on toistaiseksi koskenut kymmeniä tuhansia Suomen kansalaisia, joilla on sukulais- tai muita arkisia yhteyksiä Venäjälle. Heidän oikeutensa lähteä ja palata maahan on itärajalla estetty.

Hyvät ystävät ja toverit,

Suomen maantieteellisestä asemasta johtuen hyvinvointi täällä on aina perustunut vakaudelle, asiallisille naapurisuhteille, ei vastakkainasettelulle. Nato-jäsenenäkin Suomen tulisi toimia vuoropuhelua ja diplomatiaa edistäen lähialueellaan ja maailmalla. Siihen eivät kuulu vieraan vallan sotilastukikohdat ja ydinaseet maamme alueella, eikä hiljainen saati konkreettinen, esimerkiksi asekaupassa ilmenevä, tuki Gazan kansanmurhaa toteuttavalle Israelille.

Vasemmisto on pian uuden edessä. Kiitokset Lille pitkästä pj-kaudesta ja tietenkin onnistuneesta oppositiopolitiikasta, joka siivitti vasemmiston upeaan eurovaalivoittoon. Toivottavasti myös voittoihin tulevissa vaaleissa.

Kun nyt astumme eteenpäin, itse toivon erityisesti, että vasemmisto muistaa jatkossakin rauhan asian ja vieläpä tiukentaa siitä otettaan.

Kiitos!