Yrttiaho on kysynyt ministeri Purralta useaan kertaan eduskunnassa, milloin sähkön verohuojennus poistetaan. Purra ei ole vastannut kysymykseen, tai on kiertänyt sen.
– Näin ilmeinen ja härski veroetu taisi käydä jo noloksi. Hallitus on leikannut miljardeilla euroilla kansalaisten palveluita ja sosiaaliturvaa sekä korottanut arvonlisäveroja ja maksuja. Samaan aikaan kassa vuotaa globaaleille jättiyhtiöille, jotka näitä keskuksia perustavat, Yrttiaho sanoo.
Yrttiaho muistuttaa, että vasta valmistelun jälkeen voidaan arvioida, mitä muutoksia hallitus tosiasiassa esittää.
– Perusteluja datakeskusten veroalelle on useaan kertaan tivattu. Olisiko hallitus tullut tässä asiassa järkiinsä, hän pohtii.
Datakeskuksille on annettu lähes täysi vapautus sähköverosta.
Käytännössä datakeskuksille on annettu Suomessa lähes täysi vapautus sähköverosta. Veroalelle ei Yrttiahon mukaan ole ollut perusteita. Sähköveron I-luokka maksuineen on 2,25 senttiä kilowattitunnilta. Datakeskukset ovat maksaneet II-luokan sähköveroa, joka on vain 0,06 senttiä.
– Kansalaiset maksavat sähkölaskussaan jos jonkinlaista veroa ja maksua, mutta maailman suurimmille teknologiayrityksille Suomen valtio on antanut satojen miljoonien eurojen veroedun. Oli jo aikakin, että otetaan niiltä, joilla on. Ja Googlen ja Microsoftin kaltaisilla yhtiöillähän on, Yrttiaho sanoo.
Datakeskuksien kohdalla tulisi huomioida myös niiden valtava sähkönkulutus: Kasvava kysyntä nostaa sähkön kuluttajahintoja.
Ruotsi luopui jo pari vuotta sitten vastaavasta verohuojennuksesta, sillä sitä ei pidetty tarpeellisena.
– Datakeskuksia perustetaan muutenkin Euroopan halvimman sähkön maihin, Ruotsiin ja Suomeen. Hinnan lisäksi houkuttelevat sijainti, viileä ilmasto ja puhdas energia. Keskuksia rakennetaan kiivaasti jopa Irlantiin, jossa sähkön hinta on kaksinkertainen, Yrttiaho sanoo.
Datakeskukset ovat globaalien jättiyhtiöiden omistamia, eivätkä keskukset juurikaan työllistä. Teknologia niihin tuodaan ulkomailta. Voitot valuvat Suomesta ulos. Microsoftin ja Googlen tapaisten yhtiöiden veroale tarkoittaisi jatkuessaan Suomen valtiolle vuoteen 2035 mennessä jopa 600 miljoonan euron verotulomenetystä vuodessa.
– Datakeskuksien kohdalla tulisi huomioida myös niiden valtava sähkönkulutus. Kasvava kysyntä nostaa sähkön kuluttajahintoja. Kulutuksen raju kasvu edellyttää myös valtavia investointeja sähkön tuotantokapasiteetin ja siirtoyhteyksien vahvistamiseen. Sekin maksaa valtiolle ja veronmaksajille. Kriittisyys on monessa mielessä nyt tarpeen. Ehkä hallitus on havahtumassa asiaan laajemminkin, Yrttiaho sanoo.