Jus­si Sa­ra­mo: Ei lob­ba­rei­ta hal­li­tuk­sen työ­ryh­miin

Jussi Saramo: Ei lobbareita hallituksen työryhmiin

Vasemmistoliiton varapuheenjohtaja, kansanedustaja Jussi Saramo kritisoi ministeri Vanhasen valintoja verotyöryhmään.

Hallitusohjelman mukaan veropohjan tiivistäminen on erityisen tärkeää globaalissa taloudessa, jossa rahavirrat ylittävät kansalliset rajat. Hallitusohjelman mukaisesti valtiovarainministeri Matti Vanhanen on nyt asettanut työryhmän selvittämään veropohjan tiivistämistä.

Työryhmän tehtävänä on selvittää osinkoveroista vapautettujen yhteisöjen saamille osingoille viiden prosentin lähdeveroa. Lisäksi työryhmä selvittää, voitaisiinko ulkomaisten rahastojen ja muiden verovapaiden yhteisöjen kiinteistösijoituksista saamista voitoista periä kohtuullista veroa.

‒ On hyvä, että asiassa vihdoin edetään. Sen sijaan on pöyristyttävää, että ryhmän pysyväksi asiantuntijajäseneksi nimitettiin Finanssiala ry:n johtaja Lea Mäntyniemi. Omaa asiaansa lobbaavien tahojen paikka on erikseen kuultavina asiantuntijoina, ei työryhmän jäseninä, toteaa Saramo.

‒ Toisaalta kokoonpano herättää kysymyksen, onko ministeri jo etukäteen hakemassa hallitusohjelman vastaista lopputulosta. Jos järjestöjä on haluttu mukaan, niin miksi vain omaa etuaan ajava Finanssiala eikä esimerkiksi vastuullista liiketoimintaa edistävä Finnwatch?

Vasemmistoliitossa oltiin tyytyväisiä hallitusohjelman panostuksiin esimerkiksi lapsiin, nuoriin, hoiva- ja terveyspalveluihin, ympäristöön ja köyhyyden vähentämiseen. Sen sijaan veropolitiikka, jolla näitä kaikkia mahdollistetaan, jäi hallitusohjelmaa kirjoitettaessa vasemmiston pettymykseksi selvitysten tasolle.

‒ Erityisesti nyt, kun kaikkialla maailmassa velkaannutaan koronan takia, olisi tärkeää korjata verojärjestelmän porsaanreikiä. Pieni- ja keskituloisten kovemman verottamisen sijaan on haettava keinot verottaa nykyisin matalasti tai ei lainkaan verotettuja kohteita, joiden verotus on sekä oikeudenmukaista että voi jopa vahvistaa kansantaloutta. Tätä ajattelua tuki myös Vihriälän ekonomistiryhmän raportti, toteaa Saramo.