Saramo puhui tiistaina vasemmistoliiton eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Kotkassa.
– Monen keskituloisen duunarin kodin sähkölämmityksen hinta on moninkertaistumassa ja kun samalla vielä ruoan ja monen muun pakollisen ostoksen hinta on noussut, on monen toimeentulolta yllättäen katoamassa pohja. Vasemmistoliiton mielestä ihmisiä ei voi tässäkään tilanteessa jättää yksin markkinoiden armoille, Saramo sanoi.
Ihmisiä ei voi tässäkään tilanteessa jättää yksin markkinoiden armoille.
Saramon mukaan tilanteesta tekee erityisen vaikean se, että apua tarvitsee nyt moni sellainen, joka ei aiemmin ole tukia saanut, minkä takia tarvitaan jo teknisestikin uudenlaisia tukijärjestelmiä.
– Hallituksen on nyt löydettävä täsmätoimet, joilla autetaan niitä, jotka eivät muuten selviä yllättävästä tilanteesta.
Saramon mielestä yksi tutkimisen arvoinen vastaus nouseviin energian hintoihin on Norjan malli, jossa jokaiselle taataan kohtuuhintainen sähkö perustarpeisiin ja ylimenevältä osalta maksetaan markkinahinta. Näin malli laskee kotitalouksien energiakustannuksia, mutta sisältää myös kannustimen säästää sähköä.
Vasemmistoliitto on valmis kääntämään kaikki kivet, jotta järkevät ja tehokkaat tukitoimet löydetään ja toteutetaan.
Saramon mukaan vasemmistoliitto on valmis kääntämään kaikki kivet, jotta järkevät ja tehokkaat tukitoimet löydetään ja toteutetaan.
– Viime viikot ovat hyvin kuvanneet rooliamme hallituksessa. Me emme ole ampuneet muiden esityksiä alas, vaan etsineet kaikista hyviä ja huonoja puolia, korjattavaa ja mietittävää.
Saramo muistuttaa, että poikkeusolot vaativat poikkeuksellisia toimia, jotta kukaan ei putoa kelkasta.
– Pohjoismainen hyvinvointivaltio osoitti koronan aikana ylivertaisuutensa. Kriisiaikoina korostuu meidän ihmisten tarve toimia yhteisönä. Markkinat ja itsekkyys löytävät keinot hyötyä sodastakin, eikä niiden varaan voi yhteiskuntaa rakentaa.
Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jussi Saramon puhe kesäkokouksessa Kotkassa 23.8.2022:
Eduskuntakauden loppusuora alkaa, mutta kyseessä on pitkän juoksun sijaan kymmenottelu. Vaikka hallitus kompuroisi huomenna, olisi valtaosa hallituksen isoista meille tärkeistä uudistuksista jo toteutettu. Edellisestä hallituksesta poiketen uudistukset on saatu maaliin, vaikka korona ja naapurimaamme hyökkäys Ukrainaan ovat vieneet valtavasti aikaa ja työtä.
Oppivelvollisuusuudistus saattaa hyvin olla Roope Uusitalon sanoin hallituksen suurin poliittinen ratkaisu. Se on Vasemmistoliiton vuosikymmenten uurastuksen tulos ja työvoitto, kun vuosia yksin ajamamme asia on vihdoin toiminnassa ja nuorten syrjäyttäminen vähenee.
Perhevapaauudistus ei tällä kertaa kaatunut vatulointiin, kun sen rakensi vasemmistoliiton ministeri. Sote-uudistus on rakennettu maksimoimaan terveys ja hyvinvointi – ei suuryhtiöiden voittoja. Toki sotessa etenkin näin uusmaalaisena edustajana on vielä paljon haasteita, mutta perusta on tällä kertaa kestävä.
Juhliin ei kuitenkaan ole vielä syytä. Politiikassa rakkausavioliitot ovat harvinaisia ja nykyinenkin hallitus on järkiliitto, jonka arki on ollut jatkuvaa vääntämistä. Vaikka julkisuudessa riitapukarit ovat olleet yleensä muita puolueita, on meilläkin takana monta kirpeää vääntöä ja kompromissia.
Ja vaikka olemme jo loppusuoralla, on meillä vielä monta tärkeää asiaa läpi vietävänä. Koska hallitukselta on tulossa meille eduskuntaan kolminumeroinen määrä esityksiä, korostuu kaikkien meidän hallituspuolueiden kansanedustajien rooli omissa valiokunnissamme.
Kun esimerkiksi translaki on jumittanut kohtuuttoman kauan ministeriössä, ei viivästyksiin eduskunnassa enää ole varaa. Meidän on onnistuttava edellisiä hallituskokoonpanoja paremmin pitämään paketti kasassa myös loppusuoralla.
Vaikka tärkeintä on ollut saada isot ja pysyviksi jäävät rakenneuudistukset maaliin, on silläkin väliä, ketkä tekevät päätöksiä arjessa. Sillä, miltä arvopohjalta esimerkiksi koronaa tai inflaatiota taltutetaan ja minne lisäbudjettien rahat suunnataan. Vielä keväällä saimme ensin aika yksin perustella, miksi sosiaaliturvaan tarvitaan ylimääräinen indeksikorotus. Saatuamme sen läpi on ajatuksesta tullut valtavirtaa.
Ensi talvesta voi pahimmillaan tulla todella vaikea, jos Olkiluodon uuden reaktorin luotettavuutta ei saada kuntoon ja pakkaset ovat kovia. Vaikka kaikki menisi Suomessa hyvin, hinnoitellaan riskejä jo sisään uusiin sähkösopimuksiin.
Muualla Euroopassa tilanne on vielä paljon hurjempi – Virossa inflaatio on euroalueen suurin ja moninkertainen Suomeen nähden, Saksan energia nojaa Venäjän kaasuun ja sähköä aiemmin muualle Eurooppaan vieneen Ranskan ydinvoimaloista jopa puolet on ollut suljettuna.
Suomen vienti Venäjälle oli kuivunut pieneksi jo ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan viime helmikuussa, mutta jos vienti Saksaan ja muualle Eurooppaan romahtaa, menee meidänkin taloutemme mukana, vaikka olemme tällä hallituskaudella vihdoin palanneet talouskehityksessä Euroopan kärkimaiden joukkoon.
Meitä tarvitaan siis ensi talvenakin. Tilanne on todella vakava ja pulaan on joutunut tai joutumassa poikkeuksellisen suuri määrä ihmisiä. Viime viikot ovat hyvin kuvanneet rooliamme hallituksessa. Me emme ole ampuneet muiden esityksiä alas, vaan etsineet kaikista hyviä ja huonoja puolia, korjattavaa ja mietittävää.
JOS annettaisiin ylimääräinen lapsilisä, silloin se ei ainakaan voi leikkautua työttömien lapsilta pois. JOS sähkön arvonlisäveroa alennettaisiin, se olisi rahoitettava windfall-verolla, joka leikkaa sähköntuottajien sodan ansiosta saamia jättimäisiä katteita.
Emme toki ole vain arvioineet muiden esityksiä, vaan tehneet joukon omia ja muualta maailmasta lainattuja, kuten Norjan malli, jossa jokaiselle taataan kohtuuhintainen sähkö perustarpeisiin ja ylimenevältä osalta maksetaan markkinahinta. Näin kaikilla säilyisi myös kannustin säästää sähköä.
Monen keskituloisen duunarin kodin sähkölämmityksen hinta on moninkertaistumassa ja kun samalla vielä ruoan ja monen muun pakollisen ostoksen hinta on noussut, on toimeentulolta yllättäen katoamassa pohja. Vasemmiston mielestä ihmisiä ei voi tässäkään tilanteessa jättää yksin markkinoiden armoille.
Vielä keväällä ainoana puolueena vastustimme suuria tuloveronalennuksia, koska niistä hyötyisivät lähinnä suurituloiset, jotka eivät apua tarvitse, ja koska ne kiihdyttäisivät inflaatiota entisestään. Onneksi saimme ekonomisteilta kautta linjan tulitukea – kun he ampuivat tuloveronalennukset taloudelle haitallisina alas, ovat puolueet – ehkä kokoomusta lukuun ottamatta – tainneet tulla järkiinsä.
Ekonomistien on tietysti helppo antaa ohjeita kansantalouden tilasta. Meidän on kuitenkin katsottava myös yksityistalouksien tilaa. Vaikka inflaatiota ei pidä ruokkia jakamalla rahaa tarpeettomasti, on meidän löydettävä täsmätoimet, joilla autetaan niitä, jotka eivät muuten selviä yllättävästä tilanteesta. Hallitukselle tästä tekee vaikean se, että apua tarvitsee nyt moni sellainen, joka ei aiemmin ole tukia saanut, jonka takia ihan jo teknisestikin tarvittaisiin uudenlaisia järjestelmiä.
Olemme korviamme myöten mukana eurooppalaisessa sodassa. Kun oppositiosta yksi esittää jopa tällaisessa tilanteessa suurituloisten veronalennuksia ja toinen hörhöilee esittämällä ratkaisuksi päästökaupan hyllyttämistä, on meidän vastuullisten puolueiden nyt uskallettava siirtää normaaliolojen nokittelu syrjään.
Meidän on rakennettava poikkeusoloihin poikkeuksellisia toimia, jottei ketään jätetä oman onnensa nojaan. Pohjoismainen hyvinvointivaltio osoitti koronan aikana ylivertaisuutensa, kriisiaikoina korostuu meidän ihmisten tarve toimia yhteisönä. Markkinat ja itsekkyys löytävät keinot hyötyä sodasta, eikä niiden varaan voi yhteiskuntaa rakentaa.
Hyvä esimerkki on sähkön nouseva hinta. Samaan aikaan kun moni normaalisti hyvin pärjäävä tuskailee korkeiden hintojen edessä, on valtaosa sähkön tuotannosta lähes yhtä halpaa kuin aiemminkin. Sodan ansiosta noussut pörssihinta kuitenkin mahdollistaa halvalla tuotetun sähkön myynnin ökyhinnoilla. Tätä ansiotonta sotatuottoa moni maa verottaa windfall-verolla ja meidänkin pitäisi. Veron tuotolla voidaan sitten helpottaa tavallisten ihmisten tilannetta, jotka eivät määräänsä enempää voi vaikuttaa kulutukseensa.
Lopuksi haluan todeta, että vaikka meidän jokaisen tärkein työ on nyt viedä loput yhdessä sovitut esitykset mahdollisimman oikeudenmukaisina läpi, pitää meidänkin jo katsoa kauemmas. Erityisesti verojärjestelmän ongelmat ovat jääneet tällä hallituskaudella korjaamatta keskustan kynnyskysymysten tulkinnan vuoksi.
Järjestelmän avohaava, rikkaimpien listaamattomien yhtiöiden omistajien vuosittain saama verotuki rikkonee ensi hallituskaudella miljardin euron rajan, jos muutoksia ei tehdä. Suomi alkaa muistuttaa banaanitasavaltaa ja veronmaksumoraali rapautuu, kun eliitti vapautetaan veroista järjestelmällä, jollaista ei ole missään muualla maailmassa ja jolle ei ole kestäviä perusteluita. Tämä verotuki maksaa jo nyt yhä paljon kuin koko poliisitoimi ja enemmän kuin opintotukeen tai valtion velan korkoihin käytetään rahaa.
Meidän on jaksettava toistaa tätä ja muita epäkohtia, sillä näistä eduskunnan enemmistö mielellään vaikenee.
Ensi talvi ja tämä kokous ovat poikkeuksellisen tärkeitä sekä vaikean tilanteen, että seuraavien vaalien ja hallituskauden asetelmien vuoksi. Suomen on pysyttävä nyt valitulla hyvinvointivaltion vahvistamisen raiteella, eikä palattava näivettymisen aikaan.