Jus­si Sa­ra­mo: Hal­li­tus kas­vat­taa työt­tö­myyt­tä ja vel­kaa

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jussi Saramon mielestä Orpon ja Purran oikeistohallituksen talouspolitiikka on epäonnistunut tavalla, joka oli jo nähtävissä ennalta. Saramo piti vasemmistoliiton ryhmäpuheenvuoron välikysymyskeskustelussa eduskunnassa keskiviikkona.

– Hallituksen suurin yksittäinen virhe oli kymmenien tuhansien rakentajien ajaminen työttömyyteen. Kun suuri rakennusala romahtaa, se vetää muita perässään, Saramo sanoi.

Saramo muistutti, että aiemmin oikeistokin on hyväksynyt voittoa tuottamattoman Ara-rakentamisen lisäämisen silloin, kun yksityinen rakentaminen sakkaa.

– Nykyinen hallitus kuitenkin valitsi asuntosijoittajien voittojen maksimoinnin valtion- ja kansantaloutta tärkeämmäksi. Rakennusalasta tehtiin oikeistopolitiikan ensimmäinen uhri.

”On mahdotonta käsittää edes oikeistolaisesta näkökulmasta, miksi hallitus vähentää työnteon kannustimia ja lisää rajusti velkaantumista.”

Saramo nosti esiin, kuinka hallituksen politiikan tuloksena kasvanut työttömyys pienentää verotuloja ja kasvattaa sosiaalimenoja. Lisäksi hallitus on lisännyt velkaantumista myös suoraan omilla päätöksillään.

­­– Hallitus puhuu paljon valtion velkaantumisesta, vaikka sen talouspolitiikka on kääntänyt velkaantumisen rajuun kasvuun. Tämän vuoden budjetissa leikattiin hyvinvointivaltion palveluista ja turvaverkoista, mutta vielä enemmän verotuksesta. Veronkevennykset on suunnattu suurituloisimmille, sijoittajille ja yrityksille. Leikkaukset suunnataan pienituloisille, Saramo sanoi.

Saramo kertoi puheessaan, että vasemmistossa ei olla yllättyneitä, että oikeistolainen hallitus ottaa niiltä, joilla on vähiten ja antaa niille, jotka eivät tarvitsisi lisää. Siitäkään ei olla yllättyneitä, että hallitus suosii pääomia työnteon ja yrittämisen kustannuksella.

– Sen sijaan on mahdotonta käsittää edes oikeistolaisesta näkökulmasta, miksi hallitus vähentää työnteon kannustimia ja lisää rajusti velkaantumista. Suomi tarvitsee parempaa talouspolitiikkaa, Saramo sanoi.

 


Jussi Saramon pitämä vasemmistoliiton ryhmäpuheenvuoro 15.5.2024 kokonaisuudessaan:

 

Arvoisa puhemies

Oikeiston talouspolitiikka on epäonnistunut juuri siten, kuten vasemmisto ja monet taloustieteilijät ennalta varoittivat.

Suurin yksittäinen virhe oli kymmenien tuhansien rakentajien ajaminen työttömyyteen. Kun suuri rakennusala romahtaa, se vetää muita perässään.

Aiemmin oikeistokin on hyväksynyt voittoa tuottamattoman Ara-rakentamisen lisäämisen silloin, kun yksityinen rakentaminen sakkaa. Nykyinen hallitus kuitenkin valitsi asuntosijoittajien voittojen maksimoinnin valtion- ja kansantaloutta tärkeämmäksi.

Monilla työmailla äänestettiin vuosi sitten perussuomalaisia ja pettymys on ollut valtava, kun rakennusalasta tehtiin oikeistopolitiikan ensimmäinen uhri.

Rakennusteollisuuden mukaan asuntoaloitusten romahdus ja pitkät rakennusajat johtavat melko nopeasti asuntovajeeseen. Pörssiyhtiö Kojamo jo iloitsi, kuinka (lainaus): ”Olemme alkuvuonna tehneet viime vuosia suurempia vuokrankorotuksia, ja tarjonnan kääntyessä laskuun vuokrankorotusmahdollisuuksien odotetaan paranevan edelleen.”

Samalla hallitus päätti kuitenkin leikata asumistukia, jonka seurauksena etenkin matalapalkkaisilla palvelualoilla ja vaihtelevilla työtunneilla työskentelevillä ei enää ole varaa asua ja tehdä työtä etenkään pääkaupunkiseudulla. Hallitus työntää yhteensä 100 000 uutta ihmistä toimeentulotuelle.

Oikeiston politiikka ei siis ainoastaan suosi pääomatulolla eläviä työntekijöiden ja tukia tarvitsevien kustannuksella, vaan vanhan pääoman tuottojen maksimoimista työllistävän reaalitalouden ja yrittämisen kustannuksella.

 

Arvoisa puhemies

Hallitus puhuu paljon valtion velkaantumisesta, vaikka sen talouspolitiikka on kääntänyt velkaantumisen rajuun kasvuun. On silti hyvä huomata, että kyse ei ole ainoastaan epäsuorasta työttömyyden lisäämisestä, joka pienentää verotuloja ja kasvattaa sosiaalimenoja.

Hallitus on lisännyt velkaantumista myös suoraan omilla päätöksillään. Tämän vuoden budjetissa leikattiin hyvinvointivaltion palveluista ja turvaverkoista, mutta vielä enemmän verotuksesta. Veronkevennykset on suunnattu suurituloisimmille, sijoittajille ja yrityksille. Leikkaukset suunnataan pienituloisille.

Tehottomia osinkoihin valuvia jättimäisiä yritystukia hallitus jopa kasvattaa ja kuvaavaa on, että pienempiä uusia tukia on löytynyt myös hallitusta lähellä oleville järjestöille. Esimerkiksi taantumuksellisimmille uskonnollisille ryhmille, naisten sekä vähemmistöjen oikeuksien vastustamiseen ja Putinin huomassa Venäjällä naispappeutta vastustavien pappien vihkimiseen. Kavereille jaettu raha myös jaetaan pääosin leväperäisesti ilman kontrollia käyttötarkoituksesta.

Tasapainottaessaan taloutta hallitus väittää kääntäneensä kaikki kivet ja penkoneensa laarien pohjat, vaikka jokainen näkee, ettei se ole totta. Esimerkiksi valtiovarainministeriön omien asiantuntijoiden haitallisena pitämä vauraimpien listaamattomien yritysten omistajille suunnattu miljardin euron verotuki on jätetty korjaamatta.

Samoin mittaluokaltaan iso asia on ulkomaisten sijoittajien kokonaan ilman veroa Suomesta nostama veroton osinkotuotto, jota myös kotimaiset säätiöt ja järjestöt saavat. Ilolla tervehdin, että välikysymyksen jättänyt keskusta on vihdoin tullut lähdeveron taakse, kun se vielä viime kaudella esti valtiovarainministeripuolueena korjaamasta tilannetta.

Verotuksessa pitäisi muutenkin etsiä edellisten kaltaiset järjestelyt, joiden korjaaminen vain vahvistaisi Suomen taloutta. Porsaanreikien tukkimisen ja vähiten haitallisten verojen sijaan hallitus kuitenkin päätti nostaa yleisesti tavaroiden ja palveluiden hintoja arvonlisäverolla. Oikeiston valitsemat veronkorotukset paitsi heikentävät tavallisten suomalaisten arjessa pärjäämistä, osuvat vastoin puheita suomalaiseenkin työhön.

Arvoisa puhemies, teen seuraavan epäluottamusehdotuksen:

Hallituksen talouspolitiikka on täysin vastuutonta. Emme ole yllättyneitä, että oikeistolainen hallitus ottaa niiltä, joilla on vähiten ja antaa niille, jotka eivät tarvitsisi lisää. Emme ole yllättyneitä siitäkään, että hallitus suosii pääomia työnteon ja yrittämisen kustannuksella.

Sen sijaan on mahdotonta käsittää edes oikeistolaisesta näkökulmasta, miksi hallitus vähentää työnteon kannustimia ja lisää rajusti velkaantumista.

Suomi tarvitsee parempaa talouspolitiikkaa, joten ehdotan, että hallitus ei nauti eduskunnan luottamusta.