Jus­si Sa­ra­mo: Is­rae­liin on koh­dis­tet­ta­va pa­kot­tei­ta ja Pa­les­tii­na on tun­nus­tet­ta­va

Jussi Saramo: Israeliin on kohdistettava pakotteita ja Palestiina on tunnustettava

Vasemmistoliiton varapuheenjohtaja, kansanedustaja Jussi Saramo vaatii Suomelta järeämpiä toimia kansainvälistä oikeutta rikkovaa Israelia kohtaan. Saramo jätti tänään asiasta kirjallisen kysymyksen asiasta vastaavalle ministerille.

Kysymyksen taustalla ovat Israelin pääministeri Netanjahun aikeet toteuttaa vaalilupauksensa ja ryhtyä liittämään osia miehitetystä Länsirannasta osaksi Israelin valtiota 1.7. alkaen.

– Alueliitosten myötä palestiinalaisten toivo omasta valtiosta, jossa olla rauhassa väkivallalta ja muilta ihmisoikeusrikkomuksilta, hiipuisi ehkä lopullisesti. Suomi ei voi katsella näin törkeää kansainvälisen oikeuden rikkomusta vierestä, Saramo sanoo.

Vasemmistoliiton kansanedustaja Veronika Honkasalo kysyi ulkoministeri Haavistolta kirjallisessa kysymyksessään toukokuussa, aikooko hallitus tukea Israelin vastaisten pakotteiden käyttöönottoa. Ministeri vastasi, ettei Suomi voi hyväksyä Israelin suorittamaa Länsirannan tai sen osien annektointia, ja pakkoliitokset olisi estettävä ennalta käymällä asiasta vuoropuhelua muiden muassa Israelin uuden hallituksen kanssa. 

Israelin hallitus ei valitettavasti ole nyt eikä aiemminkaan piitannut vuoropuhelusta, vaan on päättänyt toimia voimakeinoin vastoin YK:n peruskirjaa ja kansainvälisen yhteisön vaatimuksia. On viimein aika käyttää keinoja, jotka aiheuttavat Israelille myös konkreettista haittaa vienon imagohaitan lisäksi. Suomen pitääkin välittömästi lopettaa asekauppa Israelin kanssa ja vaatia EU:lta Israeliin kohdistuvia pakotteita, kuten taloussaartoa, Saramo sanoo.

Suomi näyttäytyy myös ulkopoliittisesti penseänä konfliktin ratkaisijana, koska se ei ole tunnustanut Palestiinan valtiota. Palestiinan on tähän mennessä tunnustanut ainakin 138 valtiota, Pohjoismaista Ruotsi ja Islanti. Tässä yksi keino, jolla Suomi voi osoittaa olevansa ihmisoikeuksien puolella rikosten hyväksymisen sijaan.