Saramon mukaan hallitus pyrkii pikavauhdilla ajamaan alas työntekijöiden asemaa sekä sosiaali- ja terveyspalveluita. Hallitusohjelman perusteella Suomesta tehdään maata, jossa palkat ovat poikkeuksellisen pieniä, irtisanominen on poikkeuksellisen helppoa ja jossa työttömäksi joutuvilta viedään toimeentulon edellytykset.
– Oikeistohallitus sanoo, että leikkauksille ei ole vaihtoehtoja. Meillä on tarjota kestävämpi vaihtoehto, jossa ketään ei jätetä jälkeen. Me esitämme työelämään hyviä käytäntöjä muista Pohjoismaista, rikkaimpien verotuksen korjaamista ja pääomatulojen verottamista muiden länsimaiden tavoin esimerkiksi arvonnousuverolla, Saramo sanoo.
”Meillä on tarjota kestävämpi vaihtoehto, jossa ketään ei jätetä jälkeen.”
Jos lakkojen määrää pidetään ongelmana, ei ratkaisu Saramon mielestä voi olla työntekijän käsien sitominen ja lakkoilevien työntekijöiden sakottaminen. Hän hakisi mallia Ruotsista, missä työntekijä on riitatilanteissa lähtökohtaisesti aina oikeassa, kunnes asiasta saadaan oikeuden päätös.
– Ratkaisu on antaa työntekijöille turvaa ja valtaa yrityksissä, Ruotsin tavoin. Ruotsin mallissa kynnys sanella on korkea ja kynnys neuvotella on matala. Suomessa mennään vahvemman, eli omistajan, ehdoilla, mikä ei pidemmän päälle ole yritystenkään etu, Saramo sanoo.
Saramo varoittaa, että työntekijät tulevat jatkossa jäämään täysin omistajien armoille, jos talous nyt sakkaa.
– Monia rakennustyöläisiä uhkaa työttömyys, kun hallitus on päättänyt ajaa voittoa tuottamatonta, pääosin kuntien omistamaa ara-tuotantoa alas, hän sanoo.
Työntekijät tulevat jatkossa jäämään täysin omistajien armoille, jos talous nyt sakkaa.
Saramo uskoo, että Ara-tuotannon alasajo ja vuokralaisten varojen siirtäminen pois Arasta tulee nostamaan vuokratasoa.
– Vuokrien nousu johtaa pienipalkkaiset työntekijät ja palvelualan yritykset entistä tiukemmalle. Samaan aikaan hallitus aikoo leikata asumistukea, joka on ollut välttämätön lisäturva monella pienipalkkaisella alalla, jossa työnantaja ei aina turvaa täysiä tunteja, Saramo sanoo.
Saramon mukaan hallitus ajaa pienituloisia duunareita toimeentulotuelle asumistukea leikkaamalla. Samalla etenkin nuorten ja naisten pääsyä ansioturvan piiriin vaikeutetaan.
– Hallitus on valinnut tuhoisan tien. Hallituksen linjan vastustaminen on meidän velvollisuutemme paitsi omille äänestäjillemme, koko yhteiskunnalle. Me emme tule antamaan työrauhaa hyvinvointivaltion tuhoamiseen, Saramo sanoo.
Jussi Saramon puhe Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Lohjalla 23.8.2023:
Hyvät ystävät,
minulla on ilo toivottaa teidät tervetulleeksi tänne Suomen suurimpaan vaalipiiriin Uudellemaalle ja kauniille Lohjanjärven rannalle. Uudellamaalla on joukko Lohjan kaltaisia viihtyisiä kaupunkeja, jotka jäävät valtakunnanpolitiikassa ja -mediassa usein huomaamatta, vaikka ne ovat useiden maakuntakeskusten kokoisia.
Meille Vasemmistossa on tärkeää turvata hyvän elämän edellytykset koko maassa, johon sisältyy esimerkiksi Lohjan synnytysosaston ja koko HUS-alueen palveluiden turvaaminen, joihin pääsemme huomenna paikan päälle tutustumaan.
Täällä Uudellamaalla moni asia on hyvin, mutta meillä on myös erityisiä ongelmia. Harvemmin muistetaan, että esimerkiksi työmatkat ovat täällä maan pisimpiä ja ruuhkaisimpia, ja sujuvampi työmatkaliikenne, erityisesti rautateihin panostaminen, hyödyttäisi koko maata.
Hyvät ystävät,
valitettavasti tänä syksynä on hankalampi keskittyä siihen, miten yhteiskuntaa rakennettaisiin yhä paremmaksi. Oikeistohallituksen suunnitelmissa, kun on lähinnä purkaa kaikkea sitä hyvää, joka tekee Suomesta yhden maailman parhaimmista maista syntyä ja elää.
Oikeisto lupasi vaaleissa taittaa velkaantumisen, aivan kuten me Vasemmistoliitossakin. Keinot vain olivat täysin erilaisia. Heti hallitusohjelman myötä näimme, että hallitukseen nousseet puolueet pettivät äänestäjänsä röyhkeästi.
Ennen vaaleja perussuomalaiset esimerkiksi lupasivat, ettei pienituloisilta leikata: ”Se ei meille käy” sanoi Riikka Purra. Ja aivan kuten Timo Soini viimeksi, myös Purra söi sanansa pian äänestyspaikkojen suljettua ovensa.
Oikeistohallitus sanoo, ettei ole vaihtoehtoja. He väittävät, että ”on pakko” leikata esimerkiksi pienipalkkaisten työntekijöiden asumistukia, koska valtio ottaa velkaa. Samaan aikaan he ovat aloittaneet kiireelliseksi leimatun lainvalmistelun sijoittajien verohelpotusten laajentamisesta.
Ei olisi mikään pakko ottaa lisää velkaa, jotta jatkossa voi veroitta kerryttää sijoitustuottoja sataantuhanteen euroon asti. Nykyisenkin alarajan, 50 000 euroa, tavoittaa vain nelisen prosenttia osakesäästötilien sijoittajista, joten verotuki menee poikkeuksellisen hyvätuloisille. Kun keskustapuolueen kaatama arvonnousuvero jää yhä toteuttamatta, vielä kannustetaan siirtämään veroitta tienatut rahat kokonaan pois Suomesta.
Ei myöskään ole mikään pakko ottaa velkaa, jotta syntyville lapsille hankittaisiin valtion puolesta sijoitussalkku, samaan aikaan kun köyhimpien kädestä suuhun elävien lapsiperheiden tukia aiotaan leikata.
Eikä ole mikään pakko antaa velalla rahoitettavia erillisiä veronalennuksia kaikkein suurituloisimmille.
Hyvät ystävät, meidän on pakko käydä vastarintaan. Hallitus on valinnut tuhoisan tien, ja sen linjan vastustaminen on velvollisuutemme, paitsi omille äänestäjillemme, koko yhteiskunnalle.
Kulunut kesä on keskusteltu useiden ministereiden järkyttävistä rasistisista lausunnoista. Osasta on pitkä aika, mutta kun koko poliittinen ura on rakennettu vihanlietsonnalle, edellyttäisi uskottava rasismista irtisanoutuminen enemmän kuin sanahelinää ja saivartelua.
On selvää, että hallituksessa on yksittäisiä ministereitä, joilla ei voi olla luottamusta. Yhtä selvää on, ettei hallituksen yhteinen ohjelma saa tukeamme. Me emme tule antamaan työrauhaa hyvinvointivaltion tuhoamiseen. Suomen valtio ei pärjää yhtään paremmin, kun pienistä tuloista leikataan, jotta isompia omaisuuksia voidaan kasvattaa entistä nopeammin.
Suomen etu ei ole, että muista maista valitaan jokaisesta työntekijän kannalta huonoin käytäntö ja omistajien lyhyen ajan tuottojen kannalta paras. Tilanteessa, jossa hinnat ja yritysten voitot ovat nousseet rajusti, on kohtuutonta vaatia muita maita pienempiä palkankorotuksia.
Hyvät edustajatoverit,
elinkeinoelämän järjestöjohto on pyrkinyt pois suomalaisesta sopimisen mallista. Vaaleissa elinkeinoelämä tuki suurella rahalla oikeistoa. Rahaa annettiin niin ylitsevuotavasti, että osa ministereiksi valituista teki vaaleilla kymmenien tuhansien voittoa! Enää edustajia ei tarvitse voidella sohvilla.
Nyt suuromistajien poliittinen siipi pyrkii hiljentämään vastarinnan kiristämällä lakko-oikeutta. Hallitusohjelman perusteella Suomesta tehdään maata, jossa palkat ovat poikkeuksellisen pieniä, jossa on poikkeuksellisen helppo irtisanoa ja jossa työttömäksi joutuvilta viedään toimeentulon edellytykset.
Edellisen hallituksen jäljiltä työllisyys on ennätystasolla, mutta jos ja kun talous sakkaa, jäävät työntekijät jatkossa täysin omistajien armoille. Aika kovaa palautetta on jo tullut rakennustyöläisiltä, joista monet äänestivät perussuomalaisia, ja jotka nyt uhkaavat jäädä työttömiksi, kun hallitus on päättänyt ajaa voittoatuottamatonta pääosin kuntien omistamaa ara-tuotantoa alas. Kun kovan rahan tuotanto yskii, on aina ennen paikattu tilannetta Ara-tuotantoa vauhdittamalla.
Nyt hallitus on päättänyt viedä Arasta vuokralaisten varoja. Kojamon johto jo arvioikin itsensä ja muiden asuntosijoittajien hyötyvän, kun tilanne tulee viiveellä nostamaan vuokria tuntuvasti. Se taas johtaa pienipalkkaiset työntekijät ja palvelualan yritykset entistä tiukemmalle, kun samaan aikaan vielä leikataan asumistukea, joka on ollut välttämätön lisäturva monella pienipalkkaisella alalla, jossa työnantaja ei aina turvaa täysiä tunteja.
Sen sijaan, että usein etenkin nuorten ja naisten pääsyä ansioturvan piiriin vaikeutetaan ja pienituloisia duunareita ajetaan asumistukea leikkaamalla toimeentulotuelle, pitäisi toimia päinvastoin.
Jos hallitus aidosti pitää ongelmana Norjan ja Tanskan tasolla olevaa lakkojen määrää, ei ratkaisu Ruotsin tasolle pääsyyn ole työntekijän käsien sitominen ja lakkoilevien työntekijöiden sakottaminen, vaan antaa työntekijöille turvaa ja valtaa yrityksissä Ruotsin tavoin. Riitatilanteissa Ruotsissa työntekijä on lähtökohtaisesti oikeassa, kunnes oikeudesta saadaan päätös. Kynnys sanella on korkea ja kynnys neuvotella matala. Suomessa mennään vahvemman, eli omistajan, ehdoilla, joka ei pidemmän päälle ole yritystenkään etu.
Hyvät edustajakollegat
oikeistohallituksen suosio on romahtanut ennätysajassa, mutta se ei lohduta, mikäli he saavat ajettua työntekijöiden aseman, sosiaali- ja terveyspalvelut, sekä työpaikkoja tuovan vihreän siirtymän pikavauhdilla alas. Tänään ja huomenna suunnittelemme askelmerkit kovaan syksyyn ja talveen, jossa huomio pitää keskittää vaihtoehtoihin – me esitämme Ruotsin myötämääräämisen mallia työelämään, rikkaimpien verotuksen porsaanreikien tilkitsemistä ja pääomatulojen verottamista muiden länsimaiden tavoin mm. arvonnousuverolla.
Hallitus puhuu pohjoismaisesta mallista, mutta poimiessaan jokaisesta maasta huonoimman käytännön, se ajaa Suomea vähemmän kehittyneiden köyhien maiden verrokkiryhmään.
Pohjoismaisuus on tuotava esiin myös ulko- ja turvallisuuspolitiikassa. Eduskunnan lisäksi tämä keskustelu on käytävä tärkeimpänä osana presidentinvaaleja, jonka teemoihin ja ehdokkaaseen palaamme pian – Suomen on muiden pohjoismaiden tavoin keskityttävä oman alueemme vakauttamiseen ja turvallisuuteen, ei siirtämään konflikteja omille rajoillemme liikuteltavilla ydinaseilla ja eteentyönnetyillä tukikohdilla.
Hyvät ystävät
meillä on tarjota hallitukselle kestävä vaihtoehto. Me olemme vaihtoehto, jossa ketään ei jätetä, vaan jokaiselle halutaan mahdollisuus katsoa tulevaisuuteen luottavaisena.