Jus­si Sa­ra­mo pak­ko­pa­lau­tet­tiin Län­si-Sa­ha­ran len­to­ken­täl­tä Ma­ro­kon toi­mes­ta

Vasemmistoliiton europarlamentaarikko Jussi Saramo käännytettiin Länsi-Saharan pääkaupungin El Aaiúnin lentokentällä ja pakkopalautettiin lennolla takaisin Espanjaan. Marokon viranomaiset eivät antaneet päätökselleen minkäänlaista perustelua.

Matkalle tutustumaan ihmisoikeustilanteeseen

Marokon viranomaiset estivät eilen torstaina 20. helmikuuta Jussi Saramon ja tämän seurueen maahanpääsyn Länsi-Saharaan. Saramo matkusti yhdessä espanjalaisen europarlamentaarikko Isa Serran ja portugalilaisen europarlamentaarikko Catarina Martinsin sekä kolmikon erityisavustajien kanssa.

Europarlamentaarikoiden tarkoitus oli tutustua Länsi-Saharan ihmisoikeustilanteeseen sekä keskustella EU-tuomioistuimen päätöksen täytäntöönpanosta. EU-tuomioistuin CJEU totesi viime syksynä EU:n ja Marokon kauppasopimuksen laittomaksi, sillä siinä sallittiin Marokon käyvän kauppaa myös laittomasti miehittämänsä Länsi-Saharan luonnonvaroista.

Matkan ajalle oli sovittu tapaamisia muun muassa YK:n rauhanturvaoperaatio MINURSO:n kanssa, ihmisoikeusjärjestö CODESA:n kanssa sekä poliittisten vankien sukulaisten järjestön kanssa. Matkasta oli tehty asiaankuuluvat matkustusilmoitukset.

Yllättävä perusteeton käännytys lentokentältä

Seurueen lento laskeutui Länsi-Saharan pääkaupungin El Aaiúnin lentokentälle torstaina iltapäivällä. Kone tyhjennettiin ensin muista matkustajista, joista suurin osa oli EU-alueelta pakkopalautettavia turvapaikanhakijoita. Kun oli seurueen vuoro poistua koneesta, Marokon viranomaiset estivät fyysisesti seurueen kulun lentokoneen porrastasannetta pidemmälle. 

Viranomaiset kieltäytyivät identifioimasta itseään tai antamasta perusteluita sille, kenen päätöksellä tai miksi heiltä evättiin maahanpääsy. Europarlamentaarikot kertoivat olevansa valmiita palautukseen, mikäli heille kerrottaisiin syy päätökselle.

Pattitilanne kesti vajaan tunnin, kunnes yllättäen erityisavustajien laskettua kameransa, viranomaiset tönäisivät europarlamentaarikot takaisin koneeseen. He sulkivat koneen oven ja seurue pakotettiin palautuslennolle takaisin Espanjaan ilman perusteluja.

– Marokon viranomaisten käytöstä ei voi hyväksyä. Marokko tekee yhteistyötä EU:n kanssa. Silti Marokko estää voimakeinoin kolmen europarlamentaarikon pääsyn laittomasti miehittämälleen alueelle eikä tarjoa tälle minkäänlaista oikeudellista perustetta tai päätöstä. On ilmiselvää, että Marokko ei halua meidän näkevän minkälaisia ihmisoikeusloukkauksia he Länsi-Saharassa tekevät, Saramo kommentoi.

Europarlamentaarikot vaativat selityksiä

Europarlamentaarikot Saramo, Serra ja Martins ovat järkyttyneitä saamastaan kohtelusta. He korostavat, että Marokon viranomaisten ei tulisi lähtökohtaisesti saada päättää laittomasti miehittämänsä Länsi-Saharan maahanpääsystä. Lisäksi heidän olisi tullut antaa maahantulon estämiselle kirjallinen peruste, jotta asiaa voitaisiin jatkossa käsitellä diplomaattisissa keskusteluissa.

Kolmikko aikoo kirjelmöidä Euroopan parlamentin puhemiehelle Roberta Metsolalle, EU:n ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkealle edustajalle Kaja Kallakselle, Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Antonio Costalle sekä Suomen, Espanjan ja Portugalin ulkoministereille.

– Vaadimme selityksiä. EU:n on pyydettävä Marokon hallitukselta jälkikäteen perusteluja sille, miksi kolme työtänsä tekevää europarlamentaarikkoa käännytettiin. On kestämätöntä, jos Marokko saa toimia näin ja samalla jatkaa hyviä kauppasuhteita EU:n kanssa ilman keskustelua. Kaksilla rattailla ajamista ei voi sallia, Saramo sanoo.

Länsi-Saharan laiton miehitys osa globaalien miehitysten kokonaisuutta

Marokko on laittomasti miehittänyt väkivalloin Länsi-Saharaa jo vuodesta 1976 lähtien. YK on toistuvasti tuominnut miehityksen ja vaatinut kansanäänestystä itsenäisyydestä, mutta Marokko estää sen järjestämisen. 

Tilanne on pahentunut entisestään, kun vuonna 2020 ensimmäisellä presidenttikaudellaan Trump solmi Marokon kanssa sopimuksen, jossa Marokko aloitti ulkosuhteet Israelin kanssa ja vastineeksi USA tunnusti Marokon oikeuden hallita Länsi-Saharaa.

– Venäjä miehittää Itä-Ukrainaa, Israel miehittää Palestiinaa ja Marokko miehittää Länsi-Saharaa. Kaikilla näillä miehittäjillä on Trumpin tuki ja Eurooppa pelkää Trumpin vastustamista. Voimmeko tosiaan hyväksyä sen, että suuret vallat saavat vapaasti ottaa pienempiä valtioita laittomasti hallintaansa? Saramo kysyy.

– Euroopan on korkea aika jättää kaksinaismoralismi taakseen ja alkaa aidosti puolustaa kansainvälisiä sopimuksia. Ei riitä, että väitämme puolustavamme ihmisoikeuksia, jos emme suhtaudu kaikkiin laittomiin miehityksiin yhtä vakavasti. Jokaisen ihmisoikeudet ovat yhtä tärkeitä puolustettaviksi.