Jus­si Sa­ra­mo vap­pu­pu­hees­saan: ta­lout­ta ja pal­ve­lui­ta ei saa ro­mut­taa

Hyvät ystävät, hyvät toverit,

Englanninkielisessä maailmassa käytetty ilmaus ”totuudenjälkeisestä ajasta” kuvaa yhä enemmän myös suomalaista politiikkaa. Onneksi meillä ei vielä ole Trumpin kaltaista johtajaa, joka jäisi päivittäin kiinni valehtelusta, tai Brexitin kaltaista valheisiin perustuvaa kansallista katastrofia.

Mutta meilläkin on yhä enemmän poliitikkoja, jotka eivät välitä siitä, miten asiat ovat ja miten meillä kaikilla voisi olla paremmin, vaan siitä, millä voi kerätä ääniä.

Parhaiten asian sanoitti perussuomalaisten puoluesihteeri jo lähes kymmenen vuotta sitten, levittäessään satuja maahanmuuttajien saamista tuista: ”Onko tarina tosi tai ei, se on toinen juttu. Näin nämä asiat koetaan. Se aiheuttaa vastakkainasettelua.”

Vihaa ja vastakkainasettelua eivät siis aiheuta valehtelevat poliitikot, vaan se, että niin moni haluaa heitä uskoa. 10 vuodessa tilanne on mennyt yhä pahemmaksi sosiaalisen median valitessa ihmisten ruuduille kaikkein kuohuttavimman materiaalin ja perinteisen median saalistaessa klikkauksia raflaavilla otsikoilla.

Meilläkin politiikassa yhä tärkeämpää on se, mihin halutaan uskoa, kuin se, miten asiat ovat.

Hyvät ystävät,

Oikeisto ei näytä oppineen virheistään, vaan suunnittelee leikkauksia, jotka johtaisivat pahimmillaan lamaan tai finanssikriisiä seuranneeseen menetettyyn vuosikymmeneen, työttömyyteen ja sitä seuraavaan velan kasvuun.

Jättileikkauksia on pohjustettu antamalla kuva konkurssikypsästä Suomesta. Todellisuudessa taloutemme on nyt vahvempi kuin pitkiin aikoihin.

Esimerkiksi seuraavien talouden mitattavien tosiasioiden esiin nostaminen aiheuttaa epäuskoisia vastalauseita, koska ne eivät sovi kuvaan, jota meille on päivästä toiseen toistettu:

  • Valtio ja kunnat ottivat viime vuonna vähemmän velkaa kuin Sipilän oikeistohallituksen lopettaessa, koska silloin hallitus oli ajanut palveluista vastaavat kunnat velkakierteeseen.
  • Julkisen talouden tila oli viime vuonna parhailla tasoilla sitten 2008 alkaneen finanssikriisin, vaikka nyt on käytetty miljardeja ulkomaisiin aseostoihin.
  • Koronasta toipumiseen otettiin vähemmän velkaa kuin Euroopassa keskimäärin.
  • Ennustettu tuleva velkaantuminen johtuu suurimmalta osin ennustetusta veroasteen laskusta. Osasyynä on väestön ikääntyminen, joka muualla länsimaissa on johtanut veroasteiden nousuun.
  • Suomessa yritysten maksamat verot ovat keskimääräistä pienempiä. Pienyrittäjät maksavat veronsa normaalisti, mutta varakkaimpien yritysten omistajille annetaan ensi vuonna yli miljardiin euroon nouseva verotuki, jollaista ei ole missään muualla maailmassa.
  • Suomalaisten yritysten omistajat tekevätkin historiallisia voittoja, samalla kuin työntekijöiden palkankorotukset olivat viime vuonna koko euroalueen pienimpiä.
  • Kilpailukyvyn nimissä pieninä pidetyt palkankorotukset eivät riitä hintojen noustessa. Onneksi edes hintojen nousu on Suomessa ollut matalampien joukossa. Tämä on isolta osin hyvän ilmastopolitiikan ansiota – emme ole niin riippuvaisia Venäjän ja Lähi-idän öljystä ja kaasusta kuin oikeisto ja etenkin perussuomalaiset ovat halunneet.
  • Toimeentulotukea maksetaan vähemmän kuin koskaan sinä aikana, kun kela on maksamista hoitanut ja tilastoinut vuodesta 2017.

Hyvät toverit,

Marinin hallitus sai vaaleissa puolet äänistä, mutta jo etukäteen tiedettiin hallituskokoonpanon muuttuvan hallituksessa istuneen keskustan niin ilmoitettua. Vaaleista kehystettiinkin ns. taktiset pääministerivaalit, joissa suurimpien puolueiden tulos ratkaisisi tulevan hallituksen. Käytännössä kävi aivan toisin, kun 7. suurin RKP ratkaisee hallituksen kokoonpanon.

Demokratiassa enemmistö päättää, ei suurin puolue.

On turhaa jäädä vatvomaan menneitä vaaleja, vaikka vaalikentillä saadun palautteen ja uuden tutkimuksen perusteella vasemmistoliitto olisi voittanut vaalit ilman taktista äänestämistä. Tärkeämpää on nyt keskittyä siihen, mitä uusi hallitus tulee tekemään. Demokratiassa oppositiolla on tärkeä rooli.

Kokoomus ja niin sanottu veronmaksajien liitto vaativat hyvätuloisillekin veronalennuksia väittämällä, että Suomessa palkkoja verotetaan Ruotsia enemmän. Tosiasiassa palkkoja verotetaan meillä vähemmän, mutta työntekijän maksama osuus on suurempi, koska Sipilän oikeistohallitus siirsi rahaa kikyllä työntekijöiltä osingonsaajille.

Nyt kun osingot ovat historiallisen isoja ja palkat nousevat hintoja hitaammin, olisi myös talouden kestävyyden takia peruttava kiky. Valitettavasti hallitusta muodostavat puolueet laittavat vaalirahoittajiensa ja muiden rikkaimpien edut yhteisen edun edelle.

Palkkaverotus on Suomessa melko hyvä ja ongelmat ovat asiantuntijatyöryhmien mukaan muualla. Etenkin varakkaimpia listaamattomien yritysten omistajille annettu veroetu on haitallinen sekä valtiotaloudelle että markkinoiden toiminnalle ja investoinneille.

Olisi myös aika esimerkiksi Ruotsin ja Saksan tavoin verottaa lähdeverolla nykyään kokonaan verotuksesta vapautettuja säätiöitä, kansainvälisiä eläkevakuutusyhtiöitä ja esimerkiksi ay-liikettäkin sijoitustuotoistaan.

Myös arvonnousuveron raju vastustus kertoo, kuinka rikkaimmat pystyvät pitämään puoliaan yhteiskunnassamme. Se mikä mediassa leimattiin lähes Itä-Saksaksi, kun maasta poistumista alettaisiin verottaa, oli oikeasti muiden länsimaiden normaali käytäntö, jolla varmistetaan, että veroja ei voi kokonaan jättää maksamatta.

Suomi on tässä suhteessa verotuksen kehitysmaa. Varakkaimmat voivat laittaa sijoituksensa vakuutuskuoriin ja siten kerryttää verovapaasti omaisuutta, vaikka vuosikymmeniä. Kun lopulta siirtää kirjansa pois maasta, välttyy verotukselta kokonaan. Todella epäisänmaallista ja järjetöntä kannustaa verojärjestelmällä siirtämään varat Suomesta pois.

Hyvät ystävät,

2019 vaaleissa puhuttiin todellisesta asiasta, vanhuspalveluiden kriisistä, joka ratkaisi silloin vaalit vasemmistolle. Väestön vanhetessa vanhuspalveluiden tilanne ei vieläkään ole kunnossa, mutta kaltoinkohtelun kierre on katkaistu. Nyt on tehty kaikki sen eteen, että jokainen meistä voisi tulevaisuudessa luottaa saavansa hoivaa ja hoitoa.

Nyt käydyissä vaaleissa johdettiin ihmisiä harhaan ja pelkään, että moni pettyy, kun paljastuu, ettei sotesta voi leikata miljardeja kokoomuksen lupausten mukaisesti, ilman, että hoitajien ja hoidettavien ihmisarvo romahtaa. Käytännössä leikkausten mittaluokka tarkoittaisi jopa kymmenien tuhansien hoitajien vähentämistä, vaikka jo nyt kärsitään hoitajapulasta.

Kuuden miljardin sopeutus suhdanteesta riippumatta ilman, että hyvinvointivaltio romahtaa, on taikatemppu, jonka itsekin tietysti toivoisin onnistuvan. Mutta pahaenteisiä ovat ne muutamat konkreettiset asiat, joita oikeisto on sanonut tekevänsä.

Asumistuen leikkaus ajaisi pieneläkeläisiä ja työttömiä toimeentulotukiloukkuun. Mutta vähälle huomiolle on jäänyt se, että jo 40 % asumistuen saajista on pienituloisia työssäkäyviä. Heidän ajamisensa toimeentulotuelle lisäisi työttömyyttä ja lopulta heikentäisi myös valtiontaloutta. Täysin vastuutonta.

Kun säätytalolla kaikille mahdollisen tulevan hallituksen edustajille paljastuu todellisuus, on helppo ennustaa hankalia neuvotteluita. Näppärillä tiktok-videoilla ja iskulauseilla ei maata voi luotsata tulevaisuuteen.

Hyvät ystävät ja toverit,

Vaikka vaalien jälkeinen aika on tuntunut raskaalta, on meillä onneksi kaikki syyt löytää tulevaisuudesta myös valoa ja optimismia. Suomi on yhä lähes kaikilla mittareilla maailman parhaita maita, kiitos poliittisen ja ammatillisen työväenliikkeen, koko laajan vasemmiston yhteisen toiminnan. Tehdään työtä sen eteen myös jatkossa, kukin omissa tehtävissämme ja yhteisöissämme. Hyvää vappua kaikille!