– Työsuhteisuus toisi poimijoille turvaa verrattuna nykyiseen asemaan, jossa taloudelliset riskit ovat huomattavia ja jopa törkeää ihmiskauppaa on tullut ilmi. Tämä on vähintä mitä tilanteen korjaamiseksi voidaan tehdä, Kivelä sanoo.
Marja-alan toimijoita on tälläkin hetkellä syytteessä törkeästä ihmiskaupasta. Tutkinnan aikana poliisi on todennut, että mahdollisia uhreja voi olla jopa yli 2000.
– Riistotalous on rehottanut tällä alalla jo toista kymmentä vuotta, eikä kyse ole yksittäistapauksista. Koko alan toiminta on laitettava jäihin ja viisumeiden myöntäminen lopetettava, kunnes väärinkäytökset on kitketty sekä lainsäädäntö ja viranomaisvalvonta saatu ajan tasalle, Andersson sanoo.
Laki luonnontuotteita keräävien ulkomaalaisten oikeudellisesta asemasta eli niin sanottu marjalaki tuli voimaan kesäkuussa 2021. Lain tarkoituksena oli parantaa poimijoiden asemaa ja tuoda marjayhtiöiden velvoitteita lain tasolle, mutta uusi laki ei kuitenkaan ole poistanut epäkohtia.
– Työntekijöitä suojaavien lakien, kuten työsopimuslain ja työturvallisuuslain on koskettava kaikkia työntekijöitä. Näiden sivuuttaminen pakkoyrittäjyyden kautta ei ole kestävä toimintatapa. Myös Thaimaan viranomaiset ovat vaatineet, että keräämisen tulisi tapahtua työsuhteessa, Kivelä sanoo.