Ki­ve­lä: “Suo­men on tuet­ta­va EU:n eroa va­hin­gol­li­ses­ta ja van­hen­tu­nees­ta ECT-so­pi­muk­ses­ta”

Kansainvälinen Energy Charter Treaty -sopimus on osoittautunut vahingolliseksi energiasiirtymän ajassa. Fossiilisiin polttoaineisiin perustuva energiajärjestelmä pitää uudistaa. Sopimus suojaa myös fossiili-investointeja, mikä tekee ECT:stä sopimattoman nykypäivään. Vasemmistoliiton kansanedustaja Mai Kivelä jätti kirjallisen kysymyksen Suomen kannasta.

“ECT-sopimusta on nyt yritetty uudistaa viisi vuotta, ja prosessin lopputulemana Euroopan parlamentti lausui komissiolle, että sen tulee saattaa koko EU eroon sopimuksesta”, taustoittaa vasemmistoliiton kansanedustaja Mai Kivelä. “Sopimus ei palvele enää tarkoitustaan, vaan päinvastoin hidastaa välttämättömiä ilmastotoimia. Siitä on irtaannuttava.”

Energy Charter Treaty on 1990-luvulla solmittu kansainvälinen investointisuojasopimus, joka suojaa energia-alan investointeja. Sopimus on ollut hyvin käytetty erityisesti EU-maiden välisissä energia-alan kiistoissa, kunnes EU-tuomioistuin totesi sen yhteensopimattomaksi EU-oikeuden kanssa vuonna 2021.

Onkin erikoista, että Suomi on puolustanut ECT:tä vastoin esimerkiksi Saksan, Ranskan, Espanjan, Alankomaiden, Luxemburgin, Puolan ja Slovenian kantaa. Nämä maat ovat jo ilmoittaneet eroavansa sopimuksesta. Italia on eronnut vuonna 2016.

“Alankomaat, jonka silloinen pääministeri neuvotteli koko sopimuksen, eroaa ECT:stä myös. Tämän pitäisi olla vahva haloo-signaali myös Suomelle”, Kivelä sanoo. “Ei ole Suomen edun mukaista puolustaa sopimusta, joka vaikeuttaa sekä Pariisin sopimuksen että koko EU:n sekä Suomen omien ilmastolakien ja -tavoitteiden saavuttamista.”