Se­mi: Lääk­kei­den Ke­la-kor­vauk­sen saa­mi­nen var­mis­tet­ta­va ny­kyis­tä pa­rem­min

Vasemmistoliiton kansanedustaja Matti Semi jätti hallitukselle kirjallisen kysymyksen lääkärien toiminnasta lääkkeitä määrättäessä. Semin mukaan ongelmia potilaille aiheuttavat tilanteet, joissa lääkärit eivät selvitä, onko lääke Kela-korvauksen piirissä.

– Saamani kansalaispalautteen mukaan lääkärit eivät aina myöskään tee Kela-korvauksen edellyttämää merkintää reseptiin, mikä aiheuttaa merkittävää haittaa esimerkiksi pienellä eläkkeellä eläville ihmisille. Varsinkin pienituloisilla ja paljon sairastavilla ihmisillä menee suhteessa käytettävissä olevista tuloista paljon rahaa lääkkeisiin, Semi sanoo.

Erityisesti pienituloisten kannalta ongelmallista on myös, että lääkärit eivät aina selvitä lääkkeitä potilaalle hoitotilanteessa määrätessään, onko olemassa vastaavaa, mutta edullisempaa lääkettä.

Kela-korvaukset ja lääkekustannusten omavastuiden vuosittainen maksukatto ovat olennaisia etenkin pienituloisten ihmisten toimeentulon ja arjen helpottamisessa. Kelan maksamaa korvausta maksetaan alkuomavastuun täyttymisen jälkeen.

– Erityisesti pienituloisten kannalta ongelmallista on myös, että lääkärit eivät aina selvitä lääkkeitä potilaalle hoitotilanteessa määrätessään, onko olemassa vastaavaa, mutta edullisempaa lääkettä. Näin on siitäkin huolimatta, että lääkäreitä pyritään ohjaamaan siihen, että he määräisivät edullisimman vaihtoehdon.

Matti Semi kysyy hallitukselta, kuinka voidaan nykyistä paremmin taata, että lääkärit varmistavat, ovatko heidän määräämänsä lääkkeet Kela-korvauksen piirissä ja tekevät sen edellyttämät merkinnät reseptiin. Lisäksi hän kysyy, kuinka voidaan varmistaa, että lääkärit määräävät potilaalle jo hoitotilanteessa edullisimman potilaan hoitoon soveltuvan lääkkeen.

 

Lisätietoja: Matti Semi, 050 513 0688

 

Kirjallinen kysymys

Lääkäreiden toiminnasta lääkkeitä määrättäessä

 

Eduskunnan puhemiehelle

Varsinkin pienituloisilla ja paljon sairastavilla ihmisillä lääkkeisiin menee suhteessa käytettävissä olevista tuloista paljon rahaa. Kela-korvaukset ja lääkekustannusten omavastuiden vuosittainen maksukatto helpottavat monen ihmisen tilannetta. Kelan maksamaa korvausta voi saada vain niistä valmisteista, joille sosiaali- ja terveysministeriön yhteydessä toimiva Lääkkeiden hintalautakunta (Hila) on vahvistanut korvattavuuden. Korvausta maksetaan alkuomavastuun täyttymisen jälkeen. Alkuomavastuu on kalenterivuosikohtainen ja sen määrä on 50 euroa. Alkuomavastuu ei koske lapsia ja nuoria. Sitä sovelletaan sen vuoden alusta, jolloin henkilö täyttää 19 vuotta.

Ongelmia aiheuttaa kuitenkin, että kaikki lääkärit eivät aina selvitä, onko lääke Kela-korvauksen piirissä. Lääkärit eivät aina myöskään tee Kela-korvauksen edellyttämää merkintää reseptiin. Lääkärit eivät myöskään aina selvitä lääkettä potilaalle hoitotilanteessa määrätessään, onko olemassa vastaavaa mutta edullisempaa lääkettä, vaikka heitä siihen pyritäänkin ohjaamaan.

Apteekissa voidaan vaihtaa lääke asiakkaan suostumuksella edullisempaan, jos lääke on niin sanotusti vaihtokelpoinen. Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea määrittelee vaihtokelpoisuuden. Keskenään vaihtokelpoisina lääkevalmisteina voidaan pitää valmisteita, joiden vaikuttava aine ja määrä ovat samat, ja jotka ovat keskenään biologisesti samanarvoisia.

Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitän asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:

 

Kuinka voidaan nykyistä paremmin taata, että lääkärit varmistavat, ovatko heidän määräämänsä lääkkeet Kela-korvauksen piirissä ja tekevät sen edellyttämät merkinnät reseptiin? Kuinka voidaan varmistaa, että lääkärit määräävät potilaalle jo hoitotilanteessa edullisimman potilaan hoitoon soveltuvan lääkkeen?  

Helsingissä 23.3.2022

 

­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­_______________________________

Matti Semi [vasemmistoliitto]