Tesla käyttää EU:n työntekijöiden lähettämistä koskevaa direktiiviä hyväksi tuodakseen ulkomaisia työntekijöitä Ruotsin korjaamoilleen murtaakseen jo lähes vuoden jatkuneen työehtosopimuksia koskevan työtaistelun. Siinä missä lähetettyjä työntekijöitä ei ollut ollenkaan ennen lakon alkamista, oli niitä Ruotsin Työympäristöviraston mukaan helmikuussa jo yli 40.
Emme voi sallia, että EU:n sääntöjä käytetään väärin työntekijöiden oikeuksien heikentämiseksi.
Estääkseen Teslaa käyttämästä EU-lainsäädäntöä hyväkseen lakon murtamiseksi, vaativat Euroopan parlamentin vasemmistoryhmän jäsenet Li Andersson (Suomi), Per Clausen (Tanska) ja Jonas Sjöstedt (Ruotsi) Euroopan komissiota sulkemaan direktiivin porsaanreiät työntekijöiden lakko-oikeuden turvaamiseksi.
– Emme voi sallia, että EU:n sääntöjä käytetään väärin työntekijöiden oikeuksien heikentämiseksi. Lähdemme Uumajaan käymään vuoropuhelua ja osoittamaan solidaarisuutta lakkoilijoille. Muistutamme myös tulevaa komissiota siitä, että tämän asian käsittely on kiireellistä, sanoo Li Andersson, Euroopan parlamentin työllisyys- ja sosiaaliasioiden valiokunnan puheenjohtaja.
– Tämä on myös tarina amerikkalaisesta miljardööristä, joka tulee Eurooppaan kunnioittamatta työntekijöiden suojelua tai työmarkkinoiden sääntöjä. Tällä kertaa hän jopa yrittää käyttää EU:n sääntöjä väärin tukahduttaakseen työntekijöiden kovalla työllä saavutetut oikeudet, sanoo Per Clausen, Euroopan parlamentin työllisyysvaliokunnan jäsen ja entinen autotyöläinen.
– Tämä lakko ei koske vain Teslan työntekijöitä Ruotsissa, vaan se vaikuttaa kaikkiin eurooppalaisiin työntekijöihin kaikkialla Euroopan unionissa. Emme voi antaa minkään yrityksen käyttää EU:n sääntöjä heikentääkseen työntekijöiden oikeuksia, joiden puolesta työväenliike on taistellut vuosien ajan. Vihreää siirtymää ei voi tapahtua, jos hyökkäämme samalla työntekijöiden oikeuksia vastaan, sanoo Jonas Sjöstedt.
Euroopan parlamentin jäsenet ovat useaan otteeseen ehdottaneet direktiivin väärinkäyttämisen estämiseen tähtääviä toimenpiteitä muun muassa jättämällä avoimen kirjeen komissaari Nicolas Schmitille, kirjallisen kysymyksen Euroopan komissiolle ja suullisen kysymyksen puheenjohtaja Ursula von der Leyenille.